Στην παρακάτω ενότητα θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την διατροφή και τις κοινωνικές σας συνήθειες στην εγκυμοσύνη. Οι πληροφορίες αυτές θα σας λύσουν εύστοχα και εύκολα τις περισσότερες απορίες σας σχετικά με το θέμα.
Τι πρέπει να γνωρίζετε γενικά για την διατροφή σας στην εγκυμοσύνη;
Η διατροφή μιας υγιούς, ενήλικης εγκύου αφορά σε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής. Πρέπει όμως να δίνετε ιδιαίτερη έμφαση σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Αν η δίαιτα που ακολουθείτε πριν την εγκυμοσύνη είναι ισορροπημένη, μικρές μόνο αλλαγές θα χρειαστούν για την πλήρη κάλυψη των διατροφικών σας αναγκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι διατροφικές ανάγκες και προτιμήσεις αλλάζουν κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών της κύησης. Γι’αυτό υπάρχουν κάποιοι βασικοί διατροφικοί κανόνες που θα πρέπει να ακολουθηθούν σε αυτό το διάστημα. Κατά το πρώτο τρίμηνο, οι ενεργειακές ανάγκες παραμένουν ίδιες. Μετά από αυτό το τρίμηνο απαιτείται επιπρόσθετη ενέργεια για να ενισχύσει την ανάπτυξη του εμβρύου καθώς και τη γαλουχία μετά τον τοκετό. Οι επιπλέον θερμίδες που απαιτούνται μπορούν να μεταφραστούν σε άψητους και ανάλατους ξηρούς καρπούς, 1 με 2 μερίδες από γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, 1 ως 2 μερίδες πρωτεΐνης (π.χ. 60 γρ. ψάρι, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας, τυρί, 1 αυγό).
Οι έγκυες πρέπει να καταναλώνουν ποικιλία τροφίμων καθημερινά. Αυτό γίνεται για να καλύπτονται οι ενεργειακές τους ανάγκες και να επιτευχθεί η επιθυμητή αύξηση βάρους. Οι ενεργειακές ανάγκες της εγκύου δεν είναι πολύ υψηλότερες από τις υπολογιζόμενες ενεργειακές ανάγκες για μια μη έγκυο γυναίκα μέχρι το δεύτερο τρίμηνο. Η επιπλέον ενέργεια που απαιτείται είναι 340 kcal στο δεύτερο και 452 kcal στο τρίτο τρίμηνο.
Η πρόσληψη πρωτεϊνών είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του εμβρύου ειδικά μετά τον 5ο μήνα εγκυμοσύνης. Θα πρέπει να αυξηθεί κατά 10g περίπου ημερησίως καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι κύριες πηγές πρωτεϊνών είναι τα προϊόντα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, τα αυγά, τα ψάρια, το τυρί, το γάλα. Προϊόντα φυτικής προέλευσης όπως τα όσπρια, οι καρποί και οι σπόροι δημητριακών, αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης.
Καθοριστικό ρόλο για την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης αποτελεί το βάρος της μέλλουσας μητέρας. Η παχυσαρκία αποτελεί μια διαβητογόνο κατάσταση. Λόγω του ότι ο λιπώδης ιστός σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, οι παχύσαρκες έγκυες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη εγκυμοσύνης από τις μη παχύσαρκες. Προβλήματα, επίσης παρατηρούνται κατά τον τοκετό, επιπλοκές στην αναισθησία, υπέρταση, αυξημένη συχνότητα καισαρικών τομών, καθώς και άλλες ιατρικές επιπλοκές στις παχύσαρκες γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
Tι πρέπει να γνωρίζετε εάν έχετε δίδυμα για την διατροφή σας στην εγκυμοσύνη;
Η επιθυμητή αύξηση βάρους για δίδυμα είναι από 15.9 ως 20,4 κιλά (βασισμένη στον ΔΜΣ προ εγκυμοσύνης), αυτό μεταφράζεται σε αύξηση βάρους 0.68κιλά / εβδομάδα στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Για τρίδυμα, ανεξάρτητα από το ΔΜΣ προ εγκυμοσύνης, η συνιστώμενη αύξηση βάρους είναι το λιγότερο 22.73κιλά , το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση βάρους κατά 2.27κιλά/ εβδομάδα, ξεκινώντας από το πρώτο τρίμηνο.
Η πολλαπλή κυοφορία είναι ιδιαίτερα συχνή τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα της τεχνολογικής ανάπτυξης που κάνει δυνατή την εμφύτευση γονιμοποιημένου ωαρίου, της φαρμακευτικής αγωγής που διεγείρει τη γονιμότητα και του ότι οι γυναίκες εγκυμονούν σε μεγαλύτερη ηλικία.
Η πολλαπλή κύηση καθιστά τη μητέρα σε αυξημένο κίνδυνο για τα ακόλουθα: Υπερέμεση, Υπέρταση προκαλούμενη από την εγκυμοσύνη, Ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά (σίδηρος, ασβέστιο, βιταμίνη D, φολικό οξύ, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, ω-3 λιπαρά οξέα), Πρόωρο τοκετό, Διαβήτη κύησης.
Αντίθετα από ότι στην κύηση ενός εμβρύου, στην πολλαπλή κύηση πολλές αναφορές συστήνουν αύξηση βάρους από νωρίς εξαιτίας του αυξανόμενου κινδύνου για πρόωρο τοκετό (πριν από 37 εβδομάδες).
Διάφορες αναφορές συνιστούν τη χρήση του ανώτερου επιπέδου πρόσληψης των συνιστώμενων διαιτητικών προσλήψεων ως οδηγό για την αποφυγή της υπερκατανάλωσης θρεπτικών συστατικών από συνδυαστικά τρόφιμα, συμπληρώματα καθώς και από ισχυρά εμπλουτισμένα τρόφιμα.
Τα θρεπτικά συστατικά που κεντρίζουν το ενδιαφέρον (μεμονωμένα ή σε συνδυασμό) είναι τα ακόλουθα:
- Ασβέστιο: Δεν υπάρχουν επιπλέον συστάσεις για δίδυμα και πολλαπλές κυήσεις. Επομένως η ημερήσια κατανάλωση των ανώτερων επιπέδων πρόσληψης (UL) συστήνεται στην ίδια δοσολογία όπως και στις μονήρεις κυήσεις.
- Σίδηρος: Συστήνεται η κατανάλωση 30mg/ημέρα
- Φολικό οξύ: Δεν υπάρχουν διαφορετικές συστάσεις για δίδυμα και πολλαπλές κυήσεις.
- Ψευδάργυρος: Προτείνονται 15 mg για δίδυμη κύηση και 20-25 mg για πολλαπλή κύηση. Το ανώτατο επίπεδο πρόσληψης (UL) είναι 34 mg για γυναίκες < 18 ετών και 40 mg για γυναίκες ηλικίας 19 – 50 ετών.
- Χαλκός: Για δίδυμη κύηση 2,000 mcg και 2,000 – 3,000 mcg για πολλαπλή κύηση. Το ανώτατο επίπεδο πρόσληψης (UL) για δίδυμη κύηση είναι 8,000 mcg και 10,000 mcg για πολλαπλή κύηση.
- Βιταμίνη B6:Η συνιστώμενη πρόσληψη για δίδυμη και πολλαπλή κύηση είναι 2 mg με το UL να καθορίζεται στα 80 mg και 100 mg αντίστοιχα.
Στο all4baby η μαιευτική φροντίδα που παρέχουμε είναι με κατεύθυνση την δική σας επιλογή. Στεκόμαστε δίπλα σας ο δικός σας σύμμαχος στην μητρότητα!
Κάθε μια από εσάς μπορεί να προετοιμαστεί για τον τοκετό, τον θηλασμό και την φροντίδα του μωρού της. Η προετοιμασία γίνεται μέσα από μαθήματα τοκετού, θηλασμού και φροντίδας μωρού στην εγκυμοσύνη από το κέντρο μας. Μπορείτε να ενημερωθείτε για αυτό από την γραμματεία στο all4baby. Κλείστε τώρα τη δική σας θέση και προετοιμαστείτε για το δικό σας τοκετό στο κέντρο μας. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού του all4baby, του θηλασμού και φροντίδας μωρού.
Στο all4baby θα βρεις το δικό σου σύμμαχο για τη μητρότητα!
8 Comments