Μαθήματα yoga στην εγκυμοσύνη
Εισαγωγή
H αύξηση της ανάγκης καισαρικής τομής τις τελευταίες δεκαετίες απασχολεί όλο και περισσσότερο την παγκόσμια κοινότητα σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι επιπλοκές που μπορεί να προέρχονται από αυτή. Συνεπώς οι έρευνες στρέφονται όλο και περισσότερο σε μεθόδους που μπορεί ήδη από την εγκυμοσύνη να μειώσουν αυτό το ρίσκο και να αυξήσουν την επιτυχία ενός φυσιολογικού τοκετού.
Η άσκηση είναι μια από αυτές και σύμφωνα με νέα συστηματική μελέτη μπορεί να μειώσει κατά 15% την ανάγκη μιας καισαρικής.
Τα είδη των ασκήσεων που συνιστώνται σε μια εγκυμοσύνη αφορούν όλες τις γυναίκες που διανύουν μια φυσιολογική εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές και περιλαμβάνουν πρόγραμμα ασκήσεων με αερόβια ή στατική άσκηση σε οποιοδήποτε επίπεδο σύμφωνο με το στάδιο της εγκυμοσύνης και το προηγούμενο επίπεδο άσκησης της γυναίκας.
Απλή αερόβια άσκηση μέσα από το συστηματικό περπάτημα, το κολύμπι, τα προγράμματα aerobic για εγκύους και μη, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του ποσοστού καισαρικών τομών στο γενικό πληθυσμό. Η γιόγκα για εγκύους, το pilates για εγκύους ή και ένα συστηματικό προσωπικό πρόγραμμα που ακολουθούσατε προ εγκυμοσύνης, παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα τόσο για τον τοκετό όσο και για το βάρος σας και τη μείωση του κινδύνου διαβήτη κύησης ή προεκλαμψίας.
Κατά μέσο όρο οι γυναίκες που ασκούνται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ανεξάρτητα από το πόσο συστηματικά γίνεται αυτό, φαίνεται να μειώνουν την πρόσληψη βάρους τους κατά 1 κιλο και να αποφεύγουν την καισαρική τομή, όπως αναφέρθηκε κατά 15%.
Η άσκηση είναι ωφέλιμη για όλες τις γυναίκες στην εγκυμοσύνη ανεξάρτητα από τα κιλά τους, το προηγούμενο επίπεδο άσκησης, τον αριθμό των τοκετών τους ή την προηγούμενη εγκυμοσύνη τους.
Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία να ενσωματώσετε στην καθημερινότητα σας την άσκηση σε όσο ποιο συχνό ρυθμό μπορείτε για να επωφεληθείτε και εσείς και να πετύχετε ένα φυσιολογικό τοκετό.Διαβάστε εδώ σχετικά με την άσκηση και την εγκυμοσύνη.
Πηγή:
Domenjoz I, Kayser B, Boulvain M. “Effect of physical activity during pregnancy on mode of delivery.” Am J Obstet Gynecol 2014;211:401.e1-11.
1 Comment