Χρειάζεστε βοήθεια στο θηλασμό;
Εισαγωγή
Αν και ο θηλασμός αποτελεί μια αυθόρμητη διαδικασία για το μωρό σας αλλά και ενστικτώδης κάποιες φορές τα μωρά δεν ανταποκρίνονται όπως ακριβώς θα θέλαμε στον πρώτο θηλασμό ή τις πρώτες ημέρες παραμονής σας στο μαιευτήριο.
Η συχνότητα των γευμάτων του μωρού σας ποικίλει ανάλογα με την ηλικία του και την γενικότερη κατάσταση της υγείας του. Κάποιοι γενικοί κανόνες όμως περιλαμβάνουν την ανάγκη θηλασμού μέσα στην πρώτη ώρα μετά την γέννηση , την ανάγκη για room in, το θηλασμό δέρμα με δέρμα και την πραγματοποίηση των γευμάτων του μωρού σας κατά βούληση και απεριόριστα.
Οι παραπάνω αποτελούν τους χρυσούς κανόνες έναρξης του θηλασμού έτσι ώστε τα πράγματα να πάνε καλά ή όσο το δυνατόν καλύτερα.
Τι να κάνετε όταν δεν θηλάζει το μωρό σας στο μαιευτήριο;
Τι να κάνετε όταν το μωρό σας δεν θηλάζει την πρώτη ημέρα μετά την γέννηση;
Τα ακόλουθα βήματα θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε μια καλή αρχή στο θηλασμό και να προσπεράσετε γρήγορα πιθανές δυσκολίες. Η συμβολή της μαίας σας σε αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντική γι αυτό και ενημερώστε για την επιθυμία σας να επιμείνετε στο θηλασμό.
Φροντίστε να κάνετε room in έτσι ώστε με τα πρώτα σημάδια πείνας του μωρού σας πριν αυτό ακόμη κλάψει να προσπαθήσετε να το θηλάσετε έτσι ώστε να το ενεργοποιήσετε με κάθε ευκαιρία.
Εφαρμόσετε επαφή δέρμα με δέρμα όπως σε αυτές τις φωτογραφίες των link που σας παραθέτουμε.
- Η επαφή αυτή θα βοηθήσει το μωρό σας να αντιληφθεί ότι βρίσκεται σε ένα ασφαλές περιβάλλον και να μυρίσει το στήθος έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί άμεσα. Η συχνότητα αυτής της προσπάθειας επαφής δέρμα με δέρμα εξαρτάται από την δική σας διαθεσιμότητα και διάθεση. Σίγουρα όσο περισσότερο τόσο καλύτερα.
- Καντε προσπάθεια για θηλασμο, τουλάχιστον κάθε 3 ώρες ή και νωρίτερα ,δίνοντας πάντα σημασία στα σημάδια πείνας του μωρού σας και ζητώντας βοήθεια από την μαία σας ή τις μαίες του μαιευτηρίου που μπορούν να σας τοποθετήσουν το μωρό στο στήθος σας. Δείξτε αρκετή υπομονή και αφιερώστε χρόνο. Προσπαθήστε τουλάχιστον 10 με 30 λεπτά κάθε 3 ώρες να προσφέρεται στο μωρο σας το στήθος σας, για την πρώτη ημέρα για να μπορέστε να επιτύχετε και μην απογοητεύεστε.
- Φροντίστε να έχετε ένα ήσυχο περιβάλλον.
- Αντλείστε με το χέρι γάλα και συλλέγοντας το σταγόνα σταγόνα με σύριγγα .Στην συνέχεια δελεάστε το μωρό σας δίνοντάς του αυτήν την ποσότητα με την χρήση της τεχνικής σίτισης με το δάχτυλο ή με κουτάλι. Ζητείστε άμεσα την συμβολή μαίας σύμβουλου θηλασμού για να σας βοηθήσει στην εξοικείωση με την ανωτέρω τεχνικές και την λύση του προβλήματος.
- Εάν περάσουν 18 με 24ώρες από την γέννηση και το μωρό σας ακόμη δεν έχει θηλάσει αποτελεσματικά τότε πρέπει να μεριμνήσετε για την συνέχιση της γαλακτοφορίας σας και χρησιμοποιήσετε θήλαστρο για την συστηματική άντληση του γάλακτος με συχνότητα 8 -10 φορές την ημέρα. Συνιστούμε την χρήση ηλεκτρικής συσκευής με διπλή άντληση και συνολικό χρόνο άντλησης 30 λεπτά σε κάθε στήθος, . Κρατείστε ένα ημερολόγιο για την καταγραφή της ποσότητας που αντλήσετε ανά προσπάθεια άντλησης.
Δείτε εδώ πόσο γάλα έχει ανάγκη να παίρνει το μωρό σας τα πρώτα 24ωρα της ζωής του.
Posted in: Τι να κάνετε όταν δεν θηλάζει το μωρό σας στο μαιευτήριο;
Τι να κάνετε όταν το μωρό σας δεν θηλάζει την δεύτερη ημέρα μετά την γέννηση;
- Διατηρείτε το δυνατόν περισσότερο την επαφή δέρμα με δέρμα
- Δώστε προσοχή στα σημάδια πείνας του μωρού σας και προσπαθήστε να τοποθετειτε το μωρο στο στήθος κάθε 3 ώρες , όταν δεν φαινεται να έχει διάθεση για θηλασμο, με σκοπό την ενεργοπόιησ´η του.
- Εάν δεν επιτύχετε μην απογοητεύεστε. Χρησιμοποιείστε το γάλα που αντλήσατε μέχρι μια ποσότητα 10-15 ml. Έαν η ποσότητα που βγάλατε δεν φτάνει την συνιστώμενη τότε συμπληρώσετε με νερό ή ξένο γάλα έως ότου φτάσετε τα 10-15Ml.
- Αντλείτε συστηματικά το γάλα σας από το στήθος τουλάχιστον 8-10 φορές την ημέρα για χρόνο 30 λεπτά στο κάθε στήθος, κατα προτίμηση με διπλή άντληση., ηλεκτρικού θηλαστρου.
- Εάν παρουσιάζετε κάποια ανατομική διαφοροποίηση στο στήθος για παράδειγμα εισέχουσες ή επίπεδες θηλές δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε θηλές σιλικόνης που θα βοηθήσουν το μωρό να διατηρεί μια καλύτερη πρόσφυση πάνω στο στήθος.
- Δοκιμάστε έναντι του μπουκαλιού εναλλακτικούς τρόπους σίτισης του μωρού σας όπως η σίτιση με το δάχτυλο,κουταλιού, ποτηριού ή ειδικής θηλής με χαμηλή ροή. Μια σύμβουλος θηλασμού θα μπορέσει να σας βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Mην απογοητεύεστε με υπομονή , επιμονή και βοήθεια από σύμβουλο θηλασμού θα τα καταφέρεται και μάλιστα σύντομα. Δείτε εδώ πόσο γάλα χρειάζεται το μωρό σας για να γνωρίζεται αν το δικό σας επαρκή και με πόσο να συμπληρώσετε το κάθε του γεύμα.
Posted in: Τι να κάνετε όταν δεν θηλάζει το μωρό σας στο μαιευτήριο;
Τι να κάνετε όταν το μωρό σας δεν θηλάζει την τρίτη ημέρα μετά την γέννηση;
- Συνεχίστε την επαφή δέρμα με δέρμα το δυνατόν περισσότερο μέσα στην ημέρα.
- Εάν δεν επιτυγχάνονται ικανοποιητικές θηλαστικές κινήσεις συμπληρώστε την διατροφή του μωρού σας με 30-60 ml. Αν το γάλα που έχετε αντλήσει δεν συμπληρώνει την ανωτέρω ποσότητα τότε συμπληρώστε τα υπόλοιπα ml με ξένο γάλα.
- Χρησιμοποιείστε θηλές σιλικόνης εάν έχετε επίπεδες ή εισέχουσες θηλές
- Συνεχίστε την συστηματική άντληση 8-10 φορές την ημέρα αλλά πλέον με διαφορετική διάρκεια. Εφόσον το στήθος σας στο τρίτο 24 ωρο έχει γεμίσει περισσότερο με γάλα και το αισθάνεστε λίγο πιο βαρύ ή ζεστό ο χρόνος άντλησης θα πρέπει να αυξηθεί στο διπλάσιο. Μετά το τρίτο 24 ωρο για να διατηρήσετε την γαλουχία θα πρέπει να αντλείτε για συνολικό χρόνο 30 λεπτών από το κάθε στήθος. Εφαρμόστε το θήλαστρο σε κάθε στήθος και συνεχίστε την άντληση μέχρι να δείτε πως το εκάστοτε στήθος σας σταμάτησε να βγάζει γάλα. Σταματήστε την άντληση και εφαρμόστε μασάζ στο στήθος. Εφαρμόσετε και πάλι το θήλαστρο επαναλαμβάνοντας την ανωτέρω διαδικασία μέχρι να ολοκληρώσετε τα 30 λεπτά διπλής αντλησης(και απο τους δυο μαστούς).
Posted in: Τι να κάνετε όταν δεν θηλάζει το μωρό σας στο μαιευτήριο;
Επιπτώσεις στην υπερχολερυθριναιμία (στον ίκτερο)
-Ομοίως η παθοφυσιολογία του ίκτερου δεν ανταποκρίνεται στη χορήγηση νερού. Η έλλειψη πρωτογάλακτος από λιγότερη συχνή σίτιση καθυστερεί το πρόωρο πέρασμα του μηκωνίου με αποτέλεσμα την εκ νέου απορρόφηση της ασύζευκτης χολερυθρίνης από το έντερο του μωρού, φαινόμενο που παρατείνει και εντείνει τον ίκτερο στο μωρό.
-Μειωμένη συχνότητα θηλασμού και συμπλήρωση με νερό ή με νερό γλυκόζης έχουν συνδεθεί με αυξημένες συγκεντρώσεις χολερυθρίνης στον ορό κατά τις πρώτες 5 ημέρες ζωής του μωρού σας.
-Ο αυξημένος θηλασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η επιπλέον ανεπαίσθητη απώλεια νερού που συμβαίνει όταν γίνεται η φωτοθεραπεία.
Posted in: Τι μπορεί να συμβεί όταν δώσετε στο μωρό σας ξένο γάλα στο μαιευτήριο χωρίς ιατρική ένδειξη;, Τι να κάνετε όταν δεν θηλάζει το μωρό σας στο μαιευτήριο;
Ζητείστε την συμβουλή και την βοήθεια από τις μαίες του all4baby για την δική σας υποστήριξη και έμπρακτη βοήθεια στο μητρικό θηλασμό. Επικοινωνήστε μαζί μας.
1 Comment