προεκλαμψία
Τι είναι η προεκλαμψία;
Προεκλαμψία είναι μία κατάσταση που εμφανίζεται μόνο στην εγκυμοσύνη και μετά την εικοστή εβδομάδα κύησης. Πρόκειται για συνδυασμό δύο συμπτωμάτων της υπέρτασης, και της πρωτεϊνουρίας.
Ως υπέρταση ορίζεται η αρτηριακή πίεση ίση ή μεγαλύτερη από 140/90 mmHg. Επίσης αξιολογείται και η αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 30 ή της διαστολικής κατά 15 mmHg σε σχέση με την αρτηριακή πίεση στην αρχή της εγκυμοσύνης.
Ως πρωτεϊνουρία ορίζεται η εμφάνιση πρωτεΐνης στα ούρα (σε φυσιολογικές καταστάσεις δεν εκκρίνεται πρωτεΐνη στα ούρα)., εύρημα που ανακαλύπτεται σε κάποια γενική ούρων ή εξέταση με στικ σε μια από τις επισκέψεις στο γιατρό ή την μαία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η αξιολόγηση της σοβαρότητας της αποβολής πρωτεΐνης μπορεί να αξιολογηθεί και σε δύο διαδοχικά δείγματα ούρων με απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον τεσσάρων ωρών ή σε μέτρηση ούρων 24ώρου.
Posted in: προεκλαμψία
Πότε μπορεί να εμφανιστεί στην εγκυμοσύνη;
Η προεκλαμψία επιπλέκει το 5-8% των κυήσεων. Εμφανίζεται κυρίως στο τέλος του δευτέρου και στο τρίτο τρίμηνο, συνήθως μετά την 32η εβδομάδα κύησης. Μπορεί να εμφανιστεί και μετά τον τοκετό, με πιο επικίνδυνη περίοδο τις πρώτες 24 με 48 ώρες. Κάτω από 1% των γυναικών με προεκλαμψία θα εμφανίσουν βαρεία προεκλαμψία (εκλαμψία, σύνδρομο HELLP).
Posted in: προεκλαμψία
Ποια είναι τα συμπτώματα της προεκλαμψίας;
Τα συμπτώματα της προεκλαμψίας είναι μη ειδικά και περιλαμβάνουν οίδημα με εντύπωμα, ιδίως στα χέρια και το πρόσωπο, πονοκεφάλους, διαταραχές όρασης (μυγάκια ή μαύρα στίγματα), επιγαστραλγία (πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς) και γενική καταβολή.
Posted in: προεκλαμψία
Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες;
Μερικές γυναίκες παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν προεκλαμψία. Οι προδιαθεσικοί παράγοντες που σχετίζονται με τις γυναίκες αυτές μπορούν να διακριθούν σε τρεις κατηγορίες: σε παράγοντες σχετικούς με την εγκυμοσύνη, παράγοντες σχετικούς με τη μητέρα και παράγοντες σχετικούς με τον πατέρα.
Παράγοντες σχετικοί με την εγκυμοσύνη:
- Χρωμοσωμικές ανωμαλίες
- Υδατοειδής μύλη
- Εμβρυϊκός ύδρωπας
- Πολύδυμη κύηση
- Ξένο ωάριο (από δότρια) ή ξένο σπέρμα (από δότη)
- Ανατομικές συγγενής ανωμαλίες
- Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος
Παράγοντες σχετικοί με τη μητέρα:
- Ηλικία πάνω από 35
- Ηλικία κάτω από 20
- Η μαύρη φυλή
- Οικογενειακό ιστορικό προεκλαμψίας
- Προσωπικό ιστορικό προεκλαμψίας
- Πρωτοτόκος
- Ιατρικές παθήσεις: διαβήτης κύησης, διαβήτης τύπου 1 (νεανικός), παχυσαρκία, χρόνια υπέρταση, νεφρική νόσος, θρομβοφιλία
- Σοβαρό άγχος
Παράγοντες σχετικοί με τον πατέρα:
- Πατέρας για πρώτη φορά
- Πατέρας παιδιού με άλλη γυναίκα που είχε εμφανίσει προεκλαμψία κατά την κύηση
Posted in: προεκλαμψία
Υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί η προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη;
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια εξέταση που να διακρίνει τις γυναίκες που θα εμφανίσουν προεκλαμψία από αυτές που δε θα εμφανίσουν την νόσο. Επιπροσθέτως, παράλληλα με την ανάπτυξη εξετάσεων που θα προβλέπουν την εμφάνιση προεκλαμψίας, μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να είναι σε θέση να διακρίνουν την ικανότητα των εξετάσεων να προβλέπουν τόσο την ελαφριά από τη βαρεία προεκλαμψία, όσο και την περίοδο εμφάνισής της (πρώιμης έναντι όψιμης).
Posted in: προεκλαμψία
Πώς μπορεί να επηρεάσει η προεκλαμψία το μωρό σας;
Η έκβαση της υγείας του εμβρύου εξαρτάται άμεσα από την ηλικία κύησης και τη βαρύτητα της υπέρτασης. Η βαρεία προεκλαμψία σχετίζεται με διαφορετικού βαθμού επιπτώσεις στο έμβρυο.
Η κύρια επίπτωση στο έμβρυο είναι ο υποσιτισμός ως αποτέλεσμα της μητρο-πλακουντιακής αγγειακής ανεπάρκειας, που οδηγεί σε ενδομήτρια εμβρυϊκή καθυστέρηση.
Υπάρχουν πρώιμες και όψιμες επιπτώσεις στο έμβρυο. Οι πρώιμες αφορούν την ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου. Η υγεία και το βάρος του εμβρύου επηρεάζονται σημαντικά, οδηγώντας σε διαφορετικού βαθμού νοσηρότητα προκαλώντας μέχρι και εμβρυϊκό θάνατο.
Μακροχρόνιες μελέτες έχουν δείξει ότι έμβρυα που είχαν ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν υπέρταση, στεφανιαία νόσο ή και σακχαρώδη διαβήτη στην ενήλικη ζωή. Η καρδιαγγειακή νόσος στην ενήλικη ζωή, μπορεί να είναι αποτέλεσμα των εμβρυϊκών προσαρμογών, όταν η πλακουντιακή παροχή θρεπτικών συστατικών είναι μειωμένη σε σχέση με τις διατροφικές ανάγκες του εμβρύου.
Posted in: προεκλαμψία
Πώς μπορεί να επηρεάσει η προεκλαμψία την δική σας υγεία;
Οι γυναίκες που αναπτύσσουν προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη, έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν επιπλοκές πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τον τοκετό.
Η προεκλαμψία έχει άμεση επίπτωση στη νεφρική λειτουργία, με σταδιακή επιδείνωση που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε νεφρική ανεπάρκεια. Μπορεί να επηρεαστεί η ηπατική λειτουργεία, ακόμη και να δημιουργηθούν προβλήματα πήξης του αίματος. Πνευμονικό οίδημα μπορεί να εμφανιστεί σε σοβαρές περιπτώσεις, δημιουργώντας αναπνευστική δυσχέρια στην ασθενή. Η ασθενής μπορεί να υποστεί αιμορραγία στον εγκέφαλο (εγκεφαλικό επεισόδιο), συνήθως λόγω της πολύ αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Σημαντική αιμορραγία από τον πλακούντα είναι πιο συχνή σε ασθενείς με προεκλαμψία. Μπορεί επίσης να επιπλακεί από κρίσεις/σπασμούς (εκλαμψία), ενώ η σοβαρότερη έκβαση είναι η εμφάνιση του συνδρόμου HELLP (αιμόλυση, αυξημένα ηπατικά ένζυμα και θρομβοκυττοπενία). Το σύνδρομο HELLP εμφανίζεται σε 1 στις 5 γυναίκες με βαρειά προεκλαμψία. Οι επιπλοκές αυτές της προεκλαμψίας έχουν αυξημένη θνησιμότητα για τις γυναίκες, αλλά και για τα έμβρυά τους.
Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που εμφανίζουν προεκλαμψία, έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν υπέρταση, καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο αργότερα στη ζωή τους. Παρ’όλα αυτά ο κίνδυνος παραμένει χαμηλός.
Posted in: προεκλαμψία
Πώς μπορεί η προεκλαμψία να επηρεάσει το πρόγραμμα των επισκέψεών σας και των εξετάσεών σας στην εγκυμοσύνη;
Όπως είναι αναμενόμενο οι γυναίκες που εμφανίζουν προεκλαμψία, χρήζουν στενότερης παρακολούθησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Απαιτείται στενή παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και των ούρων. Η νεφρική και η ηπατική λειτουργία της ασθενούς παρακολουθούνται με εξετάσεις αίματος, η συχνότητα των οποίων εξαρτάται από το βαθμό της προεκλαμψίας. Ενδεχομένως να χρειαστεί και συχνότερη υπερηχογραφική παρακολούθηση του εμβρύου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή του ανάπτυξη. Οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένες σε ότι αφορά τα συμπτώματα της προεκλαμψίας και να ενημερώνουν το μαιευτήρα και τη μαία που τις παρακολουθεί για τυχόν αλλαγές.
Posted in: προεκλαμψία
Πώς μπορεί να επηρεάσει η προεκλαμψία τον τοκετό σας;
Ο τρόπος τοκετού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σε περιπτώσεις βαρειάς προεκλαμψίας όπου έχουν επηρεαστεί ζωτικά όργανα της ασθενούς, σε μικρή ηλικία κύησης, όπως πριν τις 30 εβδομάδες ή σε περιπτώσεις επηρεασμένου εμβρύου, είναι προτιμότερος ο τοκετός με καισαρική τομή. Εάν η προεκλαμψία είναι αρχόμενη, η γυναίκα βρίσκεται προς το τέλος της κύησης και δεν υπάρχει κάποια άλλη αντένδειξη για φυσιολογικό τοκετό, τότε αυτός είναι προτιμότερος.
Posted in: προεκλαμψία
Τι είδους φαρμακευτική αγωγή μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσετε και πότε;
Η φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποείται στην προεκλαμψία περιλαμβάνει αντιυπερτασικά φάρμακα, που έχουν σκοπό τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Τα φάρμακα που επιλέγονται είναι ασφαλή για την εγκυμοσύνη, τόσο για τη μητέρα, όσο και για το έμβρυο.
Μια άλλη κατηγορία φαρμάκων που ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί είναι τα στεροειδή. Αυτά χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις που απαιτήται τοκετός πριν την 34η με 36η εβδομάδα κύησης. Τα στεροειδή βοηθούν στην ωρίμανση των πνευμόνων του εμβρύου, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα αναπνευστικής δυσχέριας του νεογέννητου λόγω προωρότητας.
Posted in: προεκλαμψία
Πηγές
ACOG Committee on Obstetric Practice. ACOG practice bulletin. Diagnosis and management of preeclampsia and eclampsia. No 33, January 2002. American College of Obstetrician and Gynaecologists. Obstet Gynecol. 2002;99:159-67
Dekker G, Sibai B. Primary, secondary and tertiary prevention of preeclampsia. Lancet 2001;357:209-15
First-trimester prediction of preeclampsia in nulliparous women at low risk.
AU
Myatt L, Clifton RG, Roberts JM, Spong CY, Hauth JC, Varner MW, Thorp JM Jr, Mercer BM, Peaceman AM, Ramin SM, Carpenter MW, Iams JD, Sciscione A, Harper M, Tolosa JE, Saade G, Sorokin Y, Anderson GD, Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD) Maternal-Fetal Medicine Units (MFMU) Network
SO
Obstet Gynecol. 2012;119(6):1234.
6 Comments