Μπορεί μια μητέρα που έχει κάνει προσθετική στήθους να θηλάσει; Η μαία μας και σύμβουλος θηλασμού Γεωργία Λεζέ σας ενημερώνει για όλα γύρω από το θηλασμό.
Γενικά για την προσθετική στήθους και το θηλασμό
Η προσθετική στήθους είναι μια πολύ συχνή επέμβαση στις μέρες μας.Οι γυναίκες μπορεί να επιλέξουν να διορθώσουν ή να βελτιώσουν την εμφάνιση του στήθους τους ,πολύ πριν ακόμη αποφασίσουν να κάνουν παιδιά και να θηλάσουν. Κάθε χειρουργείο στο στήθος μπορεί να επιβαρύνει την γαλουχία, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως οι γυναίκες που έχουν κάνει πλαστική επέμβαση στο στήθος με ενθέματα ΔΕΝ μπορούν να θηλάσουν. Οι περισσότερες μπορούν αρκεί να προσπαθήσουν και να λάβουν την κατάλληλη ενημέρωση και συμβουλευτική, είτε στην εγκυμοσύνη είτε στο θηλασμό, έτσι ώστε να πετύχουν τον στόχο τους.
Μπορείτε να θηλάστε μετά από ένα χειρουργείο πλαστικής στήθους;
Η απάντηση είναι ΝΑΙ και με μεγάλη επιτυχία. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες μελέτες οι πιθανότητες μια γυναίκα να θηλάσει το μωρό της ανέρχονται από 20 έως 80% με τους ερευνητές να αναφέρουν πως ο κύριος λόγος αναστολής της γαλουχίας εξ αρχής ήταν η μειωμένη αυτοπεποίθηση και ελλιπής ενημέρωση σχετικά με το θέμα θηλασμός και το αντίστοιχο χειρουργείο.
Τι παίζει ρόλο στην επιτυχία του θηλασμού μετά από ένα χειρουργείο πλαστικής χειρουργικής στο στήθος ;
Αν και ποτέ δεν μπορεί να προβλεφθεί η ανταπόκριση του στήθους και η ικανότητα παραγωγής γάλακτος πριν ξεκινήσει ο θηλασμός ,γνωρίζουμε πως κάποια στοιχεία μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή γάλακτος.
Η κατάσταση της ανατομίας για παράδειγμα του στήθους πριν την επέμβαση και ο λόγος που επιλέχτηκε εν τέλει να προβείτε σε αυτήν είναι σημαντικό στοιχείο για την πορεία του θηλασμού. Παράδειγμα οι γυναίκες με χωνοειδή μορφή στήθους ανεξαρτήτως μεγέθους, συγκεκριμένη τύποι μαστών με εμφανής δυσμορφίες , η ύπαρξη μεγάλης απόστασης μεταξύ των μαστών πάνω από 4cm κ.λ.π. έχουν από την ανατομία τους μικρότερο μαζικό αδένα ο οποίος ,άσχετα με την πλαστική επέμβαση θα μπορούσε να επηρεάσει την παραγωγή γάλακτος.
Συγκεκριμένες παθήσεις όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες και η αντοχή στην ινσουλίνη μπορεί να προκαλέσουν μειωμένη ανάπτυξη του μαζικού αδένα ήδη από την εφηβεία, ενώ προδιαθέτουν μια κατάσταση μειωμένης παραγωγής γάλακτος από τον ένα ή και από τους δύο μαστούς.
Το είδος του χειρουργείου που κάνατε παίζει επίσης ρόλο. Όταν η τομή βρίσκεται στην μασχάλη ή κάτω από το στήθος αυτό δεν επηρεάζει και τόσο τον θηλασμό. Σε αντίθεση με τις τομές που περιλαμβάνουν την περίμετρο της θηλής ή της άλω και το κατώτερο τεταρτημόριο του μαστού μεταξύ 4ης και 8ης ώρας. Αυτό συμβαίνει επειδή κατά την διάρκεια της επέμβασης κόβονται οι γαλακτοφόροι πόροι, που μεταφέρουν το γάλα από τον μαζικό αδένα προς την θηλή ή και το νεύρο στο οποίο οφείλεται η ροή του γάλακτος. Ανεξάρτητα από το είδος του χειρουργείο ωστόσο , ΔΕΝ αποκλείεται η μερική ή ολική ικανότητά σας να θηλάσετε το μωρό σας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως έστω και ένα ή μισό γεύμα την ημέρα να δίνετε στο μωρό σας είναι πολύ πολύ σημαντικό για την υγεία του και την δική σας.
Η θέση που βρίσκεται το ένθεμα επίσης επηρεάζει την πίεση που ασκείτε στους λοβούς του μαστού και την ελευθερία που μπορεί να προσφερθεί ή όχι στην ροή του γάλακτος εκ των έσω. Φαίνεται πως όταν το ένθεμα είναι τοποθετημένο εσωτερικά πίσω από τον μυ και όχι στον μαζικό αδένα η πρόγνωση είναι καλύτερη.
Ο χρόνος που έγινε το χειρουργείο. Όσο πιο παλιά τόσο πιο καλά για την συγκεκριμένη περίπτωση καθώς με την πάροδο των ετών (ιδανικό διάστημα μετά τα 5 έτη) το στήθος αναπλάθει ξανά την νεύρωση σε μεγάλο βαθμό αλλά και την εκβολή των γαλακτοφόρων πόρων με αποτέλεσμα την επίλυση του προβλήματος. Ένδειξη πως αυτό έχει συμβεί είναι η καλύτερη αίσθηση που μπορεί να αποκτήσετε με την πάροδο του χρόνου και η ανταπόκριση του μαστού στα εξωτερικά ερεθίσματα.
Αν έχετε ξαναθηλάσει. Με κάθε προσπάθεια θηλασμού το στήθος δημιουργεί καινούργιους επιπλέον υποδοχείς για την παραγωγή του γάλακτος και έτσι σε κάθε προσπάθεια γαλουχίας οι πιθανότητες αυξάνονται.
Τι μπορεί να αντιμετωπίσετε μετά από ένα χειρουργείο πλαστικής στήθους στο θηλασμό;
Οι γυναίκες που έχουν κάνει χειρουργείο πλαστικής λιγότερο συχνά παρουσιάζουν πρόβλημα επαρκούς παραγωγής γάλακτος έναντι άλλων χειρουργείων στο μαστό.
Αρχικά το στήθος παράγει γάλα το οποίο ρέει με σχετική ευκολία. Ωστόσο συνηθέστερα το 3ο με 4ο 24ωρο η παραγωγή νέας μεγαλύτερης ποσότητας μπορεί να επιφέρει υπερφόρτωση στο μαστό. Συνήθως εφαρμόζοντας απλά βήματα για την ανακούφισή σας, το πρόβλημα λύνετε σε διάστημα λίγων ωρών. Δεν είναι πιθανότερο για εσάς να πάθετε μαστίδα εξαιτίας αυτής της υπερφόρτωσης.
Επίσης είτε στην αρχή είτε και στην πορεία του θηλασμού μπορεί να διαπιστώσετε ότι το γάλα σας δεν επαρκεί. Συμβουλευτείτε έναν σύμβουλο θηλασμού για να σας επιβεβαιώσει ή όχι την ύπαρξη αυτού του προβλήματος πριν λάβετε δράση. Μην αντιμετωπίσετε την κατάσταση αυτή ως αποτυχία. Όσο και εάν είναι το διαθέσιμο γάλα, έστω και εάν αυτό είναι μερικές σταγόνες ή μόνο ένα γεύμα την ημέρα , είναι σημαντικό για το μωρό σας και μην του το στερείτε.
Αρκετές φορές ωστόσο η παραγωγή γάλακτος παραμένει επαρκής για τις πρώτες ημέρες ή εβδομάδες ενώ στην πορεία του θηλασμού, όταν οι ανάγκες του μωρού αυξάνονται μειώνεται η δυνατότητα του στήθους να παράγει μεγαλύτερης ποσότητας γάλα λόγω της πίεσης των ενθεμάτων. Αυτό βέβαια μπορεί να περιοριστεί και να ξεπεραστεί εφαρμόζοντας τις κατάλληλες ενέργειες από την αρχή του θηλασμού.
Τι μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας στον θηλασμό μετά από ένα χειρουργείο στήθους;
Ενημερωθείτε σωστά , αντικειμενικά και εξατομικευμένα για τον θηλασμό ήδη από την εγκυμοσύνη, επισκεπτόμενες την μαία και σύμβουλο θηλασμού μας Γεωργία Λεζέ στο all4baby για μια εξατομικευμένη συμβουλευτική. Παρακολουθήστε και ενημερωθείτε για τον θηλασμό μέσα από τα μαθήματα θηλασμού του all4baby.στα πλαίσια της προετοιμασίας σας για τον ερχομό του μωρού σας.
Οι πρώτες 3-4 εβδομάδες είναι σημαντικές και πρέπει να τiς εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο για να αυξήσετε την παραγωγή του γάλακτός σας. Εφαρμόστε τις βασικές αρχές του θηλασμού (room in, θηλασμός μέσα στην πρώτη ώρα, απεριόριστος και κατά βούληση, όχι μπουκάλι ή πιπίλα χωρίς λόγο στο μωρό τον πρώτο καιρό κ.λ.π.) και αντλείτε συστηματικά γάλα μετά ή ενδιάμεσα των θηλασμών με την βοήθεια διπλού ηλεκτρικού επαγγελματικού θήλαστρου. Μην απογοητεύεστε εάν δεν βγάζετε κάτι με το θήλαστρο. Στόχος είναι να προκαλέσετε τον απαραίτητο ερεθισμό στο στήθος σας έτσι ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα παραγωγής γάλακτος του ήδη υπάρχοντα λειτουργικού μαζικού αδένα. Ζητείστε την βοήθεια σύμβουλο θηλασμού εάν δυσκολεύεστε με την εφαρμογή ή τους χρόνους διάρκειας των αντλήσεων. Διαφορετικές τεχνικές αύξησης του γάλακτος θα βοηθήσουν διαφορετικές γυναίκες. Δεν ταιριάζουν όλα σε όλους και σίγουρα θα υπάρχει μια λύση είτε φαρμακευτική είτε φυσική και για εσάς.
Παρακολουθήστε τις πάνες και την ανάπτυξη σε βάρος του μωρού σας και δώστε συμπλήρωμα όποτε χρειάζεται ΧΩΡΙΣ να εγκαταλείπετε την προσπάθειά σας.
Πότε χρειάζεται να δώσετε ή να ξεκινήσετε συμπλήρωμα γάλακτος μετά από ένα χειρουργείο αφαίρεσης μαστού;
• Στην περίπτωση που το μωρό μας χάνει ραγδαία βάρος ενώ κατά την διάρκεια των θηλασμών σας έχει επιβεβαιωθεί ότι δεν τρώει ικανοποιητικά από το στήθος.
• Στην περίπτωση που φαίνεται είτε από το μαιευτήριο είτε στο σπίτι πως οι πάνες του μωρού σας είναι λιγότερες από τις προβλεπόμενες για το 24ωρο και την ηλικία του.
• Εάν το μωρό σας δεν παίρνει επαρκές βάρος για την ηλικία του. Πάνω από 170 γραμμάρια δηλαδή για τους πρώτους 4 μήνες και πάνω από 140 γραμμάρια από τον 4ο μέχρι τον 6ο μήνα.
• Εάν αντιλαμβάνεστε πως το γάλα σας δεν είναι επαρκές.
Στο all4baby είμαστε δίπλα σε κάθε μητέρα για να την βοηθήσουμε στο έργο της ως θηλάζουσα και να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσκολία. Η μαία μας και σύμβουλος θηλασμού Γεωργία Λεζέ βρίσκεται δίπλα σας με την υπηρεσία βοήθεια στο σπίτι στο θηλασμό για να σας βοηθήσει στην πράξη. Προετοιμαστείτε με μαθήματα θηλασμού στην διάρκεια της εγκυμοσύνης σας και αποκτήστε γνώση και αυτοπεποίθηση γύρω από το μητρικό θηλασμό και την μητρική τέχνη!
1 Comment