Η χλωρίδα του εντέρου καθορίζει σημαντικά την πεπτική μας λειτουργία και την ποιότητα ζωής του ατόμου σε όλη του την ζωή. Η αρχική διαμόρφωση αυτής της χλωρίδας ξεκινά καθώς φαίνεται από την νεογνική ηλικία χωρίς όμως οι κανόνες έναρξης ,ανάπτυξης και κατανομής των βακτηριδίων να είναι απόλυτα γνωστοί σε εμάς.
Νέα έρευνα εξετάζει το είδος του τοκετού ,καισαρική επείγουσα ή προγραμματισμένη και φυσιολογικός τοκετός και την επίδραση αυτού στην φυσιολογική ανάπτυξη της πολύτιμης για το μωρό σας χλωρίδας εντέρου. Κατά την διάρκεια της έρευνας μελετήθηκαν 24 μωρά και οι μητέρες τους έδωσαν πληροφορίες σχετικά με το είδος του τοκετού,την διατροφή και τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν στα μωρά τους ή της ίδιες στην περίοδο κατά και μετά τον τοκετό. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγμα κοπράνων στον 4ο μήνα της ζωής του μωρού των μωρών και μελέτησαν την χλωρίδα τους.
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν μεγάλες διαφορές στην χλωρίδα μεταξύ των βρεφών. Τα κυριαρχούμενα είδη ήταν Ακτινοβακτηρίδια και Firmicutes . Ωστόσο τα βρέφη που θήλαζαν είχαν μεγαλύτερη πληθώρα ειδών με κυριάρχει την εκπροσώπηση των Clostridium difficile (http://en.wikipedia.org/wiki/Clostridium_difficile). Βακτηρίδια όπως η Σινγκέλα και τα Βακτηριοειδή κυριαρχούσαν στα μωρά που είχαν γεννηθεί με καισαρική. Σημαντικό στην μελέτη ήταν η διαπίστωση πως τα βρέφη που είχαν γεννηθεί με εκλεκτική καισαρική είχαν πολύ μικρότερο βακτηριδιακό πλούτο και ποικιλομορφία.
Οι μελετητές αναγνωρίζουν την συμβολή αυτών των αποτελεσμάτων και ομοίων μελλοντικών ερευνών στην συμβολή της καισαρικής τομής και των μειωμένων διαστημάτων θηλασμού στην ανάπτυξη μη φυσιολογικής ή επαρκούς χλωρίδας στα νεογέννητα.
Πηγή