Η πρόκληση τοκετού είναι η τεχνητή έναρξη της διαδικασίας του τοκετού προτού αυτός ξεκινήσει αυτόματα (από μόνος του)..Η Γεωργία Λεζέ μας “προκαλεί να περιμένουμε”!Για να το κάνουμε αυτό χωρίς αμφιβολίες και άγχος, μας παραθέτει τους λόγους που η πρόκληση τοκετού είναι απαραίτητη.
Ο τοκετός είναι μια φυσιολογική διαδικασία στην οποία το ίδιο το μωρό ξεκινά, όταν είναι έτοιμο να έρθει στην εξωμήτρια ζωή. Απαιτεί χρόνο ωρίμανσης και προετοιμασία πριν την έναρξή του. Αυτό φορά το σώμα της μητέρας αλλά και το ίδιο το μωρό. Η εμπέδωση και κάθοδος του μωρού, η ωρίμανση των πνευμόνων και λοιπών οργανικών συστημάτων, η ωρίμανση του γενετικού συστήματος της γυναίκας απαιτούν χρόνο και σεβασμό στην φύση και την σοφία της. Η συντόμευση της διάρκειας μιας εγκυμοσύνης δεν είναι καλό να συμβεί. Θα πρέπει να επέλθουν αυτές οι πολύτιμες διαφοροποιήσεις προσαρμογής σε μητέρα και μωρό. Οι πρώιμες, άνεθ αιτίας παρεμβάσεις, περιπλέκουν τον τοκετό. Επιπλέον δυσχεραίνουν το έργο της μητέρας στην διάρκεια αυτού αλλά και την ομαλή μετάβαση στην εξωμήτρια ζωή.
Πότε πρέπει να γίνει πρόκληση τοκετού;
Η πρόκληση τοκετού αφορά στον δυτικό κόσμο το 22% των γυναικών και γίνεται για τους ακόλουθους λόγους:
- Παράταση της εγκυμοσύνης 10 ημέρες μετά την πιθανή σας ημερομηνία. Η πιθανή σας ημερομηνία είναι αυτό που λέει… πιθανή! Μια ημερομηνία γύρω από την οποία με απόκλιση κάποιων ημερών και λίγων εβδομάδων περιμένουμε να γεννηθεί το μωρό σας. Δεν είναι τελική ημερομηνία καθώς η εγκυμοσύνη σας μπορεί να συνεχιστεί έως και 42 εβδομάδες. Οι περισσότερες γυναίκες θα γεννήσουν μεταξύ 39+4 και 40+5 το πρώτο τους παιδάκι. Ωστόσο ένα 3% θα είναι ακόμη σε εγκυμοσύνη και στις 42 εβδομάδες. Η υπερωρίμανση όμως του πλακούντα και των ιστών της εγκυμοσύνης θέτει σε μειωμένες συνθήκες οξυγόνωσης το μωράκι σας.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι ασφαλής η συνέχισή της και μετά τις 42 εβδομάδες (παρατασική εγκυμοσύνη). Αυτή είναι και η πιο συχνή αιτία πρόκλησης τοκετού.
- Προεκλαμψία. Η προεκλαμψία είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη μετά την 24η εβδομάδα. Με σημεία αύξησης της αρτηριακής σας πίεσης, ταυτόχρονη επιρροή της νεφρικής και ηπατικής σας λειτουργίας. Η προοδευτική αύξηση των εβδομάδων εγκυμοσύνης, επιβαρύνει την κατάσταση της δικής σας υγείας αλλά κατ’επέκταση και του μωρού σας. Για τον σκοπό αυτό συχνά η πρόκληση τοκετού μπορεί να προταθεί ως λύση.
- Διαβήτης κύησης. Ο διαβήτης κύησης, είτε με δίαιτα, είτε με ινσουλίνη μπορεί να επιβαρύνει την κύηση. Δίνει μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών για την μητέρα ή το μωρό. Παράλληλα αυξάνει το επιτρεπτό όριο του βάρους του μωρού. Η παράταση της εγκυμοσύνη πέραν των 39 -40 εβδομάδων, δεν προτείνεται συστηματικά. Χρειάζεται στενή παρακολούθηση, εμπειρία και εξατομικευμένη φροντίδα.
Επίσης σε περιπτώσεις:
- Θρομβοφιλία. Η αυξημένη πηκτικότητα του αίματος δυσχεραίνει στην πρόοδο της εγκυμοσύνης την αιμάτωση του μωρού σας. Παρά την φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να λαμβάνεται λόγω θρομβοφιλίας η γήρανση του πλακούντα συμβαίνει φυσιολογικά. Αυτό μπορεί να επιβαρρύνει το μωρό σας. Συχνά η πρόκληση τοκετού μπορεί να γίνει και στις 37-38 εβδομάδες εξαιτίας της θρομβοφιλίας.
- Εμβρυική μακροσωμία. Το βάρος του μωρού σας είναι σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη του τοκετού σας. Ένα μεγάλο μωρό πάνω από 4,5 κιλά στον τοκετό παρουσιάζει μεγαλύτερες πιθανότητες εμβρυικής δυσχέρειας, δυστοκίας, κολλήματος στην εξέλιξη στον τοκετό κ.λ.π. Για το σκοπό αυτό εάν το μωρό σας παρουσιάζει τέτοια σημάδια θα ήταν ίσως καλύτερα να προκληθεί ο τοκετό σας νωρίτερα των 42 εβδομαδων.
- Υπολειπόμενη ανάπτυξη μωρού. Η μειωμένη ενδομήτρια ανάπτυξη εμφανίζεται στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης συχνότερα σε κυήσεις υψηλού κινδύνου. Οφείλεται κυρίως στην μειωμένη αιμάτωση του μωρού από ένα επιβαρυμένο κυκλοφορικό σύστημα της μητέρας. Πιθανόν λόγω θρομβοφιλίας, διαβήτη, διαταραχών αρτηριακής πίεσης, ηλικίας κ.λ.π. παρουσιάζεται αυτό το φαινόμενο. Το υπερηχογραφικό αυτό εύρημα μπορεί να καθορίσει την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας μειώνοντάς την, ανάλογα και με τον τοκετό σας.
Γιατί δεν πρέπει να κάνετε αναίτια πρόκληση τοκετού;
Η πρόκληση τοκετού είναι μια απλή διαδικασία τριών βημάτων που ομοιάζει την φύση και προσπαθεί με τεχνητά μέσα να προκαλέσει την γέννηση του μωρού σας.
Ωστόσο εμφανίζει υψηλότερα ποσοστά ιατρικών παρεμβάσεων.Τέτοια είναι:η ανάγκη φαρμακευτικής αναλγησίας, καισαρικής τομής, βεντούζας και τραυμάτων στο περίνεο. Με την πάροδο των εβδομάδων εγκυμοσύνης (πέραν των 40 εβδομάδων) ,η πρόκληση είναι σχεδόν το ίδιο επιτυχής ως αποτέλεσμα ,όσο και ο φυσικός τοκετός. Αυτό που αλλάζει όμως είναι η δική σας εμπειρία, το δικό σας έργο και η δική σας συμμετοχή. Οι εμπειρίες των γυναικών προδίδουν πως η πρόκληση μπορεί να ανεβάσει το επίπεδο του πόνου, ο τοκετός να διαρκέσει περισσότερο και έτσι να συμβάλει αρνητικά στην δική σας εμπειρία.
Αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να γίνεται ή ότι η πρόκληση τοκετού είναι κάτι κακό. Δεν οδηγεί απαραίτητα στην καισαρική τομή και δεν πονάει περισσότερο! Απλώς θα πρέπει να γίνει όταν ακριβώς χρειάζεται και με τον καλύτερο τρόπο από σωστούς επαγγελματίες υγείας . Έτσι πολύ λιγότερες γυναίκες θα έχουν μια κακή εμπειρία από αυτό.
Τι συμβαίνει με την πρόκληση τοκετού στην Ελλάδα του σήμερα;
Παρ’ότι πάρα πολύ συχνά στην χώρα μας μια μητέρα θα δεχτεί παρότρυνση να κάνει πρόκληση τοκετού στις 40 εβδομάδες ή και νωρίτερα για διάφορους μη επιστημονικά τεκμηριωμένους λόγους σε αυτό το άρθρο παραθέτουμε την δική μας γνώμη βασισμένη στην επιστήμη του σήμερα, την εμπειρία μας και την εξατομικευμένη φροντίδα που παράσχουμε σαν all4baby!
Ρωτήστε μας και εσείς για την δική σας περίπτωση αν και πότε η πρόκληση τοκετού θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη. Επικοινωνήστε μαζί μας!
Ακολουθήστε μας στο facebook για να ενημερώνεστε με τα νέα μας άρθρα!
Διαβάστε εδώ το βιογραφικό της μαίας και αρθρογράφου μας, Γεωργίας Λεζέ!