O έρπις γεννητικών οργάνων είναι από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και στην εγκυμοσύνη.
έρπης των γεννητικών οργάνων στην εγκυμοσύνη
Πόσο συχνά εμφανίζεται ο έρπις γεννητικών οργάνων στην εγκυμοσύνη;
Υπολογίζεται πως περίπου το 25% με 50% των εγκύων φέρουν των ιό του έρπητα HSV 1 ή HSV2. Περίπου το 3-4% αυτών φαίνεται να παρουσιάζουν πρωτογενή λοίμωξη στην εγκυμοσύνη.
Posted in: έρπης των γεννητικών οργάνων στην εγκυμοσύνη
Η εμφάνιση επεισοδίων έρπητα γεννητικών οργάνων είναι πιο συχνή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Δεν υπάρχουν σαφή επιστημονικά δεδομένα που να δηλώνουν πως η εγκυμοσύνη αποτελεί μια κατάσταση εντονότερης του κανονικού δράσης ή εμφάνισης του έρπητα γεννητικών οργάνων.
Posted in: έρπης των γεννητικών οργάνων στην εγκυμοσύνη
Πως μπορεί ο έρπις γεννητικών οργάνων να επηρεάσει την εγκυμοσύνη σας;
O έρπις γεννητικών οργάνων καθότι είναι χρόνια ασθένεια μπορεί να επιβαρύνει την εγκυμοσύνη σας.
Νέες μελέτες σχετίζουν την παρουσία ερπητικής λοίμωξης χωρίς παρουσία συμπτωμάτων με ένα υψηλό ποσοστό αποβολών στο πρώτο τρίμηνο (> 40%), με πρόωρο τοκετό (0,8%) και με χαμηλό βάρος γέννησης. Ωστόσο περισσότερες μελέτες χρειάζονται για την ταυτοποίηση της σχέσης αυτών των επιπλοκών με τον έρπητα γεννητικών οργάνων.
Η επιπλοκή που αφορά περισσότερο την εγκυμοσύνη είναι η μετάδοση του ιού στο μωρό.
Posted in: έρπης των γεννητικών οργάνων στην εγκυμοσύνη
Πως μπορεί ο έρπις γεννητικών οργάνων να επηρεάσει το μωρό σας;
O έρπις μπορεί να μεταδοθεί στο μωρό σας συχνότερα με την επαφή του ίδιου του μωρού με την πάσχουσα περιοχή κατά την διάρκεια του τοκετού ή με την καλλιέργεια του ιού μέσα στο αμνιακό σάκο μετά το σπάσιμο των νερών. Το 85% του έρπητα που εμφανίζεται στα νεογνά οφείλεται στην επαφή του μωρού με την πάσχουσα περιοχή κατά την διάρκεια του τοκετού. Το 5% των κρουσμάτων αποτελούν λοιμώξεις που έχουν πραγματοποιηθεί λόγω ανιούσας λοίμωξης από τον τράχηλο και το 10% αφορά μετάδοση του ιού μετά τον τοκετό. Ωστόσο δεν σημαίνει πως επειδή φέρεται τον ιό το μωρό σας θα νοσήσει από έρπητα. Υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την μετάδοση της νόσου.
Posted in: έρπης των γεννητικών οργάνων στην εγκυμοσύνη
Πόσο συχνή είναι η μετάδοση του έρπητα στο μωρό σας;
Η νεογνική λοίμωξη από έρπητα είναι πάρα πολύ σπάνια. Ακόμα συγκεκριμένο ποσοστό για την Ελλάδα δεν υπάρχει ωστόσο είναι σημαντικό να αναφερθεί πως στην Ευρώπη το ποσοστό της ερπητικής λοίμωξης είναι από 1: 60.000 έως 1: 30.000 γεννήσεις.
Posted in: έρπης των γεννητικών οργάνων στην εγκυμοσύνη
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την μετάδοση του έρπητα γεννητικών οργάνων στο μωρό σας?
Δεν νοσούν από έρπητα όλα τα μωρά των μητέρων που φέρουν τον ιό. Επιβαρυντικοί παράγοντες μετάδοσης του νοσήματος από μητέρα σε μωρό είναι.
- Η εμφάνιση του ιού πρώτη φορά στην εγκυμοσύνη(πρωτογενής λοίμωξη- επεισόδιο). Εάν ο έρπις εμφανιστεί πρώτη φορά στην εγκυμοσύνη σας τότε έχετε περίπου 40-50% περισσότερες πιθανότητες μετάδοσης της νόσου στο μωρό σας. Η παρουσία δευτερογενούς επεισοδίου έρπητα γεννητικών οργάνων έχουν μικρότερη του 1% πιθανότητα μετάδοσης του ιού στο μωρό τους.
- Η παρουσία κύστεων ή ελκών μέσα στο γενετικό κανάλι κατά την διάρκεια του τοκετού. Εάν σε κοντινή περίοδο από τον τοκετό σας εκδηλώσετε έρπητα γεννητικών οργάνων τότε το μωρό σας έχει 30-50% πιθανότητα μετάδοσης της νόσου.
- Το είδος του ιού HSV Ι ή ΙΙ. Οι γυναίκες που έχουν τον ιό HSV I έχουν 19,2% μεγαλύτερη πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό από ότι οι γυναίκες με HSV II.
- Το είδος του τοκετού. Οι γυναίκες που θα αποφασίσουν να κάνουν φυσιολογικό τοκετό με ενεργή πρωτοεμφανιζόμενη λοίμωξη στην διάρκεια του τοκετού ή πριν την ολοκλήρωση του κύκλου της θεραπείας και συμπτωμάτων έχουν 41% πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό στο μωρό τους. Στις περιπτώσεις αυτές η ενδεδειγμένη μέθοδος γέννησης είναι η καισαρική τομή.
- Οι επεμβατικές μέθοδοι κατά την διάρκεια κολπικού τοκετού. Εάν επιχειρηθεί κολπικός τοκετός ενώ υπάρχει ενεργή λοίμωξη από έρπητα στο γεννητικό κανάλι και κατά την διάρκεια αυτού χρησιμοποιηθεί βεντούζα ή κουτάλες ή εσωτερική καρδιοτοκογραφία τότε οι πιθανότητες μετάδοσης αυξάνονται.
Posted in: έρπης των γεννητικών οργάνων στην εγκυμοσύνη
Τι πρέπει να κάνετε εάν εμφανίσω έρπητα γεννητικών οργάνων στην εγκυμοσύνη;
Ενημερώστε σύντομα το γιατρό και τη μαία σας στην περίπτωση που παρουσιάσετε κάποιο από τα συμπτώματα του έρπητα γεννητικών οργάνων είτε για πρώτη είτε για επαναληπτική φορά.
Εάν παρουσιάσετε συμπτώματα θα σας δοθεί αντιική αγωγή (συνήθως με Ασυκλοβίρη) που θα σας βοηθήσει στην καταπολέμησή τους και την γρηγορότερη ανακούφισή σας.
Ωστόσο είναι σημαντικό να αποτραπεί η εμφάνιση του έρπητα σε πολύ κοντινό διάστημα από τον επικείμενο τοκετό σας. Για το λόγο αυτό θα σας προταθεί να ακολουθήσετε μια προφυλακτική αγωγή με το ίδιο αντιικό φάρμακο τις τελευταίες 6 εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας.
Posted in: έρπης των γεννητικών οργάνων στην εγκυμοσύνη
Πως μπορεί ο έρπις γεννητικών οργάνων να επηρεάσει τον τοκετό σας;
Στην περίπτωση που ο έρπις γεννητικών οργάνων εκδηλωθεί κατά την διάρκεια των τελευταίων 6 εβδομάδων πριν τον τοκετό σας τότε λόγω μεγαλύτερης πιθανότητας μετάδοσης του ιού ο φυσιολογικός τοκετός αποτελεί αντένδειξη για εσάς και το μωρό σας. Η καισαρική τομή είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος γέννησης του μωρού σας.
Posted in: έρπης των γεννητικών οργάνων στην εγκυμοσύνη
Η θεραπεία με ασυκλοβύρη για τον έρπητα γεννητικών οργάνων είναι ασφαλής στην εγκυμοσύνη;
Nαι η ασυκλοβίρη θεωρείται ασφαλής για την χρήση της στην εγκυμοσύνη.
Posted in: έρπης των γεννητικών οργάνων στην εγκυμοσύνη
Πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία με ασυκλοβύρη στην πρόληψη εμφάνισης του έρπητα γεννητικών οργάνων στην εγκυμοσύνη;
Η προφύλαξη με αντιική θεραπεία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης επεισοδίου έρπητα κατά 72%, την ανάγκη καισαρικής τομής κατά 70% και την εμφάνιση των συμπτωμάτων του ιου κατά την διάρκεια του τοκετού κατά 86%.
Posted in: έρπης των γεννητικών οργάνων στην εγκυμοσύνη
Πηγές
Cunningham, F.G.,et.al. 2010, Williams Obstetrics , US: McGRaw-Hill Companies.
Alstaff, S., and Wilson, J. ,2012, The management of Sexually transmitted infections in pregnancy. TOG. Vol : 14 P 25-32.
Centers for Disease Control and Prevention. 2012,Genital Herpes – CDC fact Sheet
Green Top Guidline, 2007, Management of genital herpes in pregnancy, RCOG
Brown L.E. et al, 2007 , Effect of maternal herpes simplex virus (HSV) serostatus and HSV type on risk of neonatal herpes. Acta Obstetric, Vol : 86 Page :523-529