Αρκετές δεκαετίες τώρα η απόκτηση διδύμων μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση απασχολεί αρκετά λόγω της πολυπλοκότητας αυτής της κατάστασης και της συχνότερης εμφάνισης επιπλοκών.
Παρότι οι γονείς ίσως αρέσκονται στην ιδέα απόκτησης δύο έναντι ενός μωρού σε κάποια προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης, ίσως αυτό να μην είναι τελικά η καλύτερη επιλογή.
Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Σουηδία μεταξύ 2002 και 2006 μελέτησε 991 γυναίκες με δίδυμη κύηση μετά από μεταφορά δυο εμβρύων και 921 μετά από μεταφορά 1 εμβρύου που πέτυχαν στην προσπάθειά τους να κυοφορήσουν δύο ή ένα έμβρυα αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως είναι προτιμότερη η μονήρης από την δίδυμη κύηση τόσο για την υγεία της γυναίκας όσο και για την υγεία των κυοφορούμενων εμβρύων.
Στο συμπέρασμα αυτό οι μελετητές κατέληξαν καθώς το 17% των δίδυμων κυήσεων γεννήθηκαν πρόωρα και το 39% είχε χαμηλό βάρος στην γέννηση έναντι 7% και 5% αντίστοιχα στις μονήρης εγκυμοσύνες. Επίσης η πιθανότητα των διδύμων να εμφανίσουν επιπλοκές όπως αναπνευστικά προβλήματα, σήψη και ίκτερο ήταν σημαντικά αυξημένη στις δίδυμες κυήσεις. Επιπρόσθετα και οι μητέρες εμφάνισαν μεγαλύτερο ποσοστό επιπλοκών στην εγκυμοσύνη όπως η καισαρική τομή ή προεκλαμψία.
Η παρούσα μελέτη και όμοιες αυτές ίσως στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν για την διεξαγωγή νέων πρωτοκόλλων εμφύτευσης και μείωσης του αριθμού των εμβρύων στην εξωσωματική γονιμοποίηση.
Πηγή
Sazonova,A. et.al. 2012, Fertility and Sterility,Neonatal and maternal outcome comparing women undergoing two in vitro fertilization (IVF) singleton pregnancies and women undergoing one IVF pregnancy,