Η ενημέρωση και προετοιμασία για την εγκυμοσύνη είναι εφόδιο ανεκτίμητης αξίας για την νέα μητέρα! Συμβουλευτείτε τους ειδικούς και λύστε τις απορίες σας έγκαιρα!
επισκεφθείτε κάποιον ειδικό
Γιατί να επισκεφθώ κάποιον ειδικό πριν την σύλληψη;
Η επίσκεψή σας σε κάποιον ειδικό, γιατρό ή μαία μπορεί να σας διαφωτίσει και να σας κατευθύνει πολύ καλύτερα στην προσπάθειά σας να επιτύχετε το βέλτιστο αποτέλεσμα. Η συμβουλευτική πριν την σύλληψη είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα που πρέπει να κάνετε!
Στην περίπτωση που δεν έχετε κάνει την απαραίτητη για εσάς προετοιμασία τότε διανύεται μεγαλύτερο κίνδυνο οι πρώτες και πιο κρίσιμες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας να περάσουν χωρίς εσείς να πάρετε τα απαραίτητα μέτρα. Αυτό θα μπορούσε να κοστίσει στο μωρό σας όσο και σε εσάς, στερώντας αρκετές πιθανότητες για μια φυσιολογική εγκυμοσύνη με ένα υγιές μωρό.
Αναγνωρισμένοι φορείς υγείας θέτουν ως βασικό στόχο της φροντίδας πριν την σύλληψη τα εξής.
- Την βελτίωση της γνώσης του ζευγαριού , της συμπεριφοράς και των ενεργειών σας σε θέματα που αφορούν την σύλληψη
- Στόχος είναι όλες οι γυναίκες να έχουν την ευκαιρία να υποβληθούν σε εξετάσεις ελέγχου κληρονομικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, εξετάσεις υγείας και βελτίωση αυτής έτσι ώστε να εισέλθουν στην εγκυμοσύνη όσο το δυνατόν πιο υγιείς.
Οι στόχοι αυτή και οι ανάγκες σας είναι ακόμα πιο σημαντικές εάν ήδη πάσχετε από κάποιο νόσημα όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, επιληψία ή διαβήτη.
Posted in: επισκεφθείτε κάποιον ειδικό
Τι γίνεται στην διάρκεια της επίσκεψής μου;
Η διάρκεια της επίσκεψης αυτής μπορεί να είναι από μισή έως και μία ώρα. Ο γιατρός ή η μαία σας θα σας κάνουν ερωτήσεις ανοιχτού τύπου που αφορούν το ιατρικό, μαιευτικό , κοινωνικό και οικογενειακό ιστορικό.
- Το ιατρικό σας ιστορικό αναφέρει πιθανά προβλήματα υγείας, φάρμακα, χειρουργεία ή αγωγές που παίρνετε ήδη και που θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητά σας να συλλάβετε φυσιολογικά ή να επηρεάσουν αρνητικά την δική σας υγεία ή του μωρού σας. Εάν κάτι από αυτά συμβαίνει τότε ο γιατρός και η μαία σας θα είναι σε θέση να σας εξηγήσουν τι θα πρέπει να αλλάξετε ή να βελτιστοποιήσετε όπου μπορείτε τα παραπάνω για μια πιο υγιή εγκυμοσύνη.
- Το οικογενειακό ιστορικό σας μέσω λεπτομερειών που αφορούν την εμφάνιση κληρονομικά μεταδιδόμενων νόσων δίνει χρήσιμες πληροφορίες για το αν είστε φορέας ή ο σύντροφός σας είναι φορέας γενετικά μεταδιδόμενων ασθενειών. Οι πληροφορίες αυτές είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας καθώς σας δίνουν την δυνατότητα ακόμα και στην περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι φορείς να μπορέσετε να λάβετε την σωστή συμβουλευτική και ενημέρωση για την κληρονομική σας πάθηση και να γίνει ο δυνατόν αναλυτικότερος έλεγχος για εσάς. Θα ήσασταν καλύτερα προετοιμασμένη να απαντήσετε στις ερωτήσεις αυτές εάν κάνατε ένα μικρό γενεαλογικό δέντρο των άμεσων συγγενών σας για να διαπιστώσετε εάν όντως μπορεί να είστε φορέας μιας κληρονομικής πάθησης.
- Το ιστορικό αναπαραγωγής θα ενημερώσει τον γιατρό ή τη μαία σας για θέματα προβλημάτων αναπαραγωγής που μπορεί να έχετε αντιμετωπίσει ή αντιμετωπίζετε, προηγούμενες αποβολές ή εκτρώσεις που έχετε κάνει, εάν είχατε ποτέ κάποια εξωμήτριο κύηση ή ενδομήτριο θάνατο ή εάν σας απασχόλησε σε προηγούμενη εγκυμοσύνη σας κάποια πάθηση όπως η προεκλαμψία, ο διαβήτης κύησης, η θρομβοφιλία , κλπ.
- Το κοινωνικό σας ιστορικό περιλαμβάνει την ηλικία σας (σημαντικό παράγοντα γονιμότητας), το επάγγελμά σας, την χρήση καπνού, αλκοόλ, ναρκωτικών ουσιών ή τοξικών παραγόντων. Η ηλικία μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών στην εγκυμοσύνη ενώ το κάπνισμα επηρεάζει την εγκυμοσύνη σας περισσότερο . Τα ναρκωτικά είναι τερατογόνα για το μωρό σας αλλά και εξαιρετικά επιβλαβή για την δική σας υγεία ενώ το αλκοόλ έχει εξίσου σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και την ανάπτυξη του μωρού σας.
- Διατροφή και σωματική δραστηριότητα. Πριν από την σύλληψη θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στην ομαλοποίηση του σωματικού σας βάρους, της διατροφής και της άσκησής σας. Η παχυσαρκία στην εγκυμοσύνη σχετίζεται με επιπλοκές τόσο για την μητέρα όσο και για το μωρό της. Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην περίοδο πριν από την σύλληψη όσο και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ενώ η άσκηση προστατεύει και βοηθά στην καταπολέμηση τον επιπλοκών της εγκυμοσύνης όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και η προεκλαμψία.
- Εμβολιασμοί. Είναι πολύ χρήσιμο να κρατήσετε ένα ιστορικό των εμβολιασμών που έχετε κάνει μέχρι τώρα για οποιαδήποτε πάθηση. Η πληροφορία αυτή θα υποδηλώσει πιθανόν την ανάγκη επανάληψης συγκεκριμένων εμβολίων όπως π.χ. της ερυθράς πριν από την σύλληψη.
- Εξετάσεις. Εάν έχετε ήδη υποβληθεί στο παρελθόν λόγω κάποιου γνωστού οικογενειακού ιστορικού σε εξετάσεις κληρονομικών παθήσεων όπως η μεσογειακή αναιμία τότε συγκεντρώστε τις πληροφορίες αυτές και επικοινωνήστε με το γιατρό ή τη μαία σας. Επίσης εάν έχετε ήδη πραγματοποιήσει ανοσολογική έλεγχο ( έλεγχο αντισωμάτων) για την ερυθρά, το τοξόπλασμα ή τον μεγαλοκυταρροιό κάντε το ίδιο.
Αφού οι ερωτήσεις αυτές απαντηθούν με ειλικρίνεια και ανοιχτά από εσάς ο γιατρός ή η μαία σας έχουν μια καθαρή εικόνα και μπορούν να σας συμβουλεύσουν εξατομικευμένα για το τι θα πρέπει να κάνετε στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Πιθανόν να σας συμβουλεύσουν να αλλάξετε κάποιες κοινωνικές συνήθειες (όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά), να μειώσετε το βάρος σας , να ξεκινήσετε κάποια συμπληρώματα διατροφής και να ενισχύσετε το διαιτολόγιό σας με συγκεκριμένα τρόφιμα.
Είναι εξαιρετικά χρήσιμο να επικοινωνήσετε με το γιατρό ή τη μαία σας για κάποια πάθησή σας όπως σακχαρώδης διαβήτης ή η επιληψία για να λάβετε την κατάλληλη συμβουλευτική από αυτούς.
Για καλύτερα αποτελέσματα ο γιατρός ή η μαία σας είναι πιθανόν να σας συστήσουν την πραγματοποίηση εξετάσεων αίματος για τον ανοσολογικό σας έλεγχο ή κάποιων κληρονομικών παθήσεων.
Posted in: επισκεφθείτε κάποιον ειδικό
Πηγές
Cunningham, F.G.,et.al. 2010, Williams Obstetrics , US: McGRaw-Hill Companies.