Χρειάζεστε βοήθεια στο θηλασμό;
Εισαγωγή
Μετά την ολοκλήρωση της 34η εβδομάδας εγκυμοσύνης εάν το μωρό σας γεννηθεί πρόωρα και δεν έχει ανάγκη αναπνευστικής υποστήριξης είναι έτοιμο να θηλάσει από το στήθος σας. Όμως υπάρχει σημαντική διαφορά στην ανταπόκριση ενός πρόωρου μωρού (34-37εβδομάδων) και ενός τελειόμηνου μωρού στον θηλασμό αλλά και στην αποτελεσματικότητα της πρόσληψη επαρκούς ποσότητας.
Ποιο μπορεί να είναι το πρόβλημα με το θηλασμό σε ένα μωρό που γεννήθηκε πρόωρα;
Μιλώντας πάντα για τα μωρά μεταξύ 34-37 εβδομάδας που βρίσκονται δίπλα στην μητέρα τους καθώς δεν χρήζουν εντατικής παρακολούθησης , η δυνατότητά τους για επαρκή θηλασμό πρέπει να εξεταστεί συστηματικά.
Αυτό συμβαίνει για πληθώρα λόγων, που δεν εμφανίζονται σε όλα τα παιδιά αλλά αποτελούν αιτίες συστηματικότερης παρακολούθησης της διατροφής τους.Παράδειγμα , ένα πρόωρο μωρό μπορεί
- Να μην μπορεί λόγω ανωριμότητας να διατηρήσει μια συστηματική ροή θηλαστικών κινήσεων με αποτέλεσμα την μειωμένη πρόσληψη γάλακτος
- Να μην μπορεί να διατηρήσει την θηλή σας σε ικανοποιητική θέση λόγω ανωριμότητας των κινήσεων της γλώσσας
- Περνούν γρήγορα από μια κατάσταση έντονου κλάματος σε μαι κατάσταση βαθύ ύπνου
- Χρειάζονται πολύ μεγαλύτερη υποστήριξη και προσοχή κατά την διάρκεια της τοποθέτησής τους στο στήθος καθώς έχουν μειωμένη δυνατότητα να συγκρατούνται μόνα τους σε σωστή θέση, λόγω μειωμένου μυικού τόνου και αδυναμίας.
- Η μειωμένη δυνατότητα θερμορύθμισης τους λόγω έλλειψης ικανοποιητικής ποσότητας λίπους στο σώμα μπορεί να τους προκαλέσει συχνότερα προβλήματα θερμοκρασίας και υπογλυκαιμικά επεισόδια.
Το συνηθέστερο πρόβλημα σε αυτά τα νεογνά είναι πως μετά την εισροή συγκεκριμένης ποσότητας γάλακτος στο στόμα τους δεν μπορούν να επαναφέρουν την γλώσσα σε σωστή θέση έτσι ώστε να ξανατραβήξουν γάλα. Έτσι δεν μπορούν να διατηρήσουν συστηματική θηλαστική κίνηση σε συνδυασμό με κατάποση και αναπνοή παραπάνω από 10 φορές. Αποτέλεσμα τα μωρά αυτά να βρίσκονται συνηθέστερα σε κίνδυνο αφυδάτωσης, υψηλού ικτέρου και μη ικανοποιητικής πρόσληψης βάρους.
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τους κινδύνους;
- Συμβουλευτείτε μια μαία σύμβουλο θηλασμού για να μπορέσετε μαζί να τοποθετήσετε το μωρό και με μια έμπειρη ματιά να παρατηρήσετε μαζί πότε το μωρό τρώει και εάν οι θηλαστικές του κινήσεις είναι ικανοποιητικές και μπορούν κατά την διάρκεια του γέυματος να καλύψουν τις ανάγκες του.
- Εάν το μωρό σας θηλάζει ικανοποιητικά μπορείτε να συνεχίσετε κανονικά το θηλασμό
- Εάν όχι τότε κάντε προσπάθεια να θηλάσετε κάθε 4 ώρες. Αρκετά από τα πρόωρα μωρά έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από ύπνο σε διάρκεια και ξυπνούν από μόνα τους πρόθυμα για θηλασμό σε αυτό το χρόνο των 4 ωρών. Άλλα μόνα τους θα μπορέσουν να σας δείξουν πως τα συχνότερα εξ αυτών γεύματα είναι πιο ικανοποιητικά για αυτά.
- Θηλάστε πάνω από 8 φορές την ημέρα και δώστε έμφαση στην παρουσία μίας συστηματικής περιοδικότητας των θηλαστικών κινήσεων του μωρού σας και σημάδια κατάποσης.
- Συμπληρωματικά με τον θηλασμό εξετάστε μαζί με την σύμβουλο θηλασμού την ανάγκη για πραγματοποίηση συστηματικών αντλήσεων από το στήθος σας για να μπορέσετε να συμπληρώσετε τις ανάγκες του μωρού σας με δικό σας γάλα αλλά με άλλο μέσο.
- Αντλείστε γάλα 8-10 φορές την ημέρα για την πρώτη και δεύτερη ημέρα η διάρκεια άντλησης θα πρέπει να είναι 15 λεπτά σε κάθε στήθος και για την τρίτη ημέρα και μετά 30 ώρα σε κάθε στήθος Συνίσταται η χρήση ηλεκτρικού θήλαστρου διπλής άντλησης για την εξοικονόμηση χρόνου.
- Συμπληρώστε τα γεύματα του μωρού σας κάθε 4 ώρες μετά την προσπάθεια θηλασμού και εφόσον κρίνετε πως χρειάζεται με δικό σας γάλα ακολουθώντας του κανόνες για την ποσότητα που το μωρό χρειάζεται τις πρώτες ημέρες.
- Εξετάζεται καθημερινά τις πάνες του μωρού σας έτσι ώστε να είναι τουλάχιστον 6-10 μετά την πρώτη εβδομάδα και τουλάχιστον 3 κενώσεις την ημέρα.
- Τσεκάρετε συχνά το βάρος του μωρού σας
- Συνεχίστε απερίσπαστες να δοκιμάζετε το μωρό στο στήθος σας πριν το κάθε του γεύμα και στην συνέχεια να συμπληρώνετε με γάλα που βγάλατε από το στήθος σας με άλλο μέσο. Με την πάροδο των ημερών ή των εβδομάδων το μωρό σας θα ωριμάσει τις θηλαστικές του κινήσεις και θα είναι παραπάνω από ικανό να πιάσει το στήθος σας και να θηλάζει απευθείας χωρίς άλλη βοήθεια.
- Η συμπλήρωση των γευμάτων του μωρού σας με δικό σας γάλα πρέπει να γίνετε με άλλο μέσο και όχι μπουκάλι. Δοκιμάστε σίτιση με σύριγγα, κουτάλι ή ποτήρι.
- Κρατείστε ημερολόγιο της συχνότητας των γευμάτων, της διάρκειας θηλασμού και της ποσότητας του γάλακτος που δώσατε έξτρα στο μωρό σας.
- Ίσως αρχικά να χρειαστεί να δώσετε και λίγο ξένο γάλα μέχρι να μπορέσετε να αντλείστε ικανοποιητικές ποσότητες γάλακτος από το στήθος σας σύμφωνα με τις ανάγκες του μωρού. Ωστόσο ενημερωθείτε από την σύμβουλο θηλασμό μαία σας για το πως θα μπορέσετε να ενισχύσετε την παραγωγή και να επιτύχετε το στόχο του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού.