Ο φυσιολογικός τοκετός είναι ο ασφαλέστερος, φυσιολογικότερος και απολύτως προτιμητέος τρόπος τοκετού και φυσική εξέλιξη κάθε εγκυμοσύνης. Είναι η πιο υγιής και ανώδυνη επιλογή για έναν τοκετό με πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα για την μητέρα και το μωρό. Αν κι εφικτός και ασφαλής για πάνω από 8-9 στις 10 γυναίκες η προσπάθεια φυσιολογικού τοκετού δεν είναι ένδειξη για όλες τις μανούλες καθότι κάποια προβλήματα στο ιστορικό μιας εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς το αποτέλεσμα, δηλαδή την υγεία της μαμάς ή του μωρού. Στην παρουσία τέτοιων περιστατικών η λύση είναι προγραμματισμένη καισαρική τομή.
Η προγραμματισμένη καισαρική τομή αποτελεί μια πολύ χρήσιμη και αναγκαία ιατρική παρέμβαση στη μαιευτική που αφορά ΜΟΝΟ το 10,4% των μητέρων.Στις περιπτώσεις αυτές μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας και νοσηρότητας,δηλαδή επιπλοκών στον τοκετό. Ιατρικές ενδείξεις προγραμματισμένης καισαρικής είναι οι παρακάτω:
Πότε πρέπει να γίνεται προγραμματισμένη καισαρική τομή;
- Ισχιακή προβολή: Η ισχιακή προβολή χαρακτηρίζει την κατάσταση όπου το μωρό βρίσκεται ανάποδα μέσα στην κοιλίτσα σας προβάλλοντας με τα ισχία δηλαδή τον ποπό προς τον τράχηλο-κόλπο.Είναι η 2η συχνότερη προβολή μετά την κεφαλική (δηλαδή το μωρό έρχεται με το κεφάλι) και παρουσιάζεται στο 5% των κυήσεων μετά την 36η εβδομάδα. Πριν το χρονικό αυτό διάστημα η προβολή του μωρού μέσα στην κοιλιά σας δεν παίζει σημαντικό ρόλο και δεν επηρεάζει αρνητικά το ιστορικό σας. Εάν βρίσκεστε στην πρώτη σας εγκυμοσύνη και στο υπερηχογράφημα μεταξύ 34ης και 36ης εβδομάδας διαπιστωθεί πως το μωρό σας βρίσκεται σε ισχιακή προβολή, ο γιατρός ή η μαία σας μπορεί να σας προτείνει την εφαρμογή συγκεκριμένων ασκήσεων για να γυρίσει το μωρό σας ή την εφαρμογή εξωτερικού μετασχηματισμού. Ωστόσο εάν η θέση του μωρού σας επιμένει παρά τις προσπάθειες σας, η προγραμματισμένη καισαρική είναι η προτεινόμενη μέθοδος τοκετού για εσάς
- Δίδυμη κύηση: Στην περίπτωση των διδύμων μετά από μια φυσιολογική τελειόμηνη εγκυμοσύνη όταν το μωρό που προβάλει πρώτο βρίσκεται με το κεφάλι κάτω και το δεύτερο ακολουθεί σε αντίστοιχει κεφαλικη ή ισχιακή προβολή,ο φυσιολογικός τοκετός εξακολουθεί να είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος. Ωστόσο εάν η προβολή-θέση των μωρών είναι διαφορετική, ο ασφαλέστερος τρόπος γέννησης είναι η προγραμματισμένη καισαρική.
- Επιπωματικός ή παραχείλιος ή επιχείλιος πλακούντας: Η περίπτωση ο πλακούντας να καλύπτει μέρος ή ολόκληρο το έσω στόμιο του τραχήλου παρουσιάζεται σε περίπου 3% των κυήσεων και αποτελεί εμπόδιο για τη διενέργεια του κολπικού τοκετού και αιτίας εμφάνισης αυξημένης αιμορραγίας στον τοκετό.Εάν ωστόσο ο πλακούντας σας στο υπερηχογράφημα μεταξύ 34ης και 36ης εβδομάδας έχει ανέβει προς τον πυθμένα της μήτρας και σε απόσταση μεγαλύτερη των 3 εκατοστών από το τραχηλικό στόμιο,αυτό αποτελεί ένδειξη για προσπάθεια φυσιολογικού τοκετού. Αν όχι, η καισαρική τομή αποτελεί την ασφαλέστερη μέθοδο για εσάς.
- Ανώμαλη διήθηση του πλακούντα: Στη σπάνια περίπτωση που ο πλακούντας παρουσιάζει ανώμαλη διήθηση στο μυομήτριο ή στους περιβάλλοντες ιστούς της κοιλιάς (συχνότερη εμφάνιση μετά από μια προηγηθείσα καισαρική τομή) η ασφαλέστερη διεξαγωγή του τοκετού είναι σε ένα καλά οργανωμένο μαιευτήριο με επαρκή ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και η ενδεδειγμένη μέθοδος τοκετού η προγραμματισμένη καισαρική τομή.
- HIV λοίμωξη: Η λοίμωξη από HIV μπορεί να αποτελέσει στην περίπτωση εμφάνισης μεγάλου ιικού φορτίου ένδειξη για προγραμματισμένη καισαρική τομή. Η εξατομικευμένη φροντίδα και συμβουλευτική είναι σημαντική και σε αυτή την περίπτωση έτσι ώστε να αποφευχθούν γενικευμένες λύσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη δική σας υγεία ή με τη μεταφορά του ιού στο μωρό σας.
- Έρπης γεννητικών οργάνων: Εάν παρουσιάσετε στη διάρκεια των τελευταίων 4-6 εβδομάδων πριν τον τοκετό σας έλκος από έρπητα γεννητικών οργάνων για πρώτη φορά τότε ο κολπικός τοκετός αποτελεί αντένδειξη και η καισαρική τομή είναι ο ασφαλέστερος τρόπος γέννησης για το μωρό σας.
Πότε δεν πρέπει να γίνετε προγραμματισμένη καισαρική τομή;
Δυστυχώς στην Ελλάδα του σήμερα συχνά κάπιοι επαγγελματίες υγείας με μειωμένο ενδιαφέρον, γνώση ή εμπειρία στην μαιευτική παραπλανούν μανούλες και τις ωθούν σε ανούσιες καισαρικές τομές που προσβάλλουν το δικαίωμά τους στην υγεία και την ασφαλή περίθαλψη. Λόγοι που μπορεί να προβληθούν ως αναγκαίες λύσεις καισαρικής είναι οι παρακάτω
- Το μωρό έχει περιτύλιξη. Τα περισσότερα μωράκια όταν γεννιούνται έχουν περιτυλήξεις στο σώμα τους κάτι το οποίο είναι αναπόφευκτό να γίνει στην διάρκεια των 9 μηνών. Το μωράκι βρίσκεται σε μια κοιλότητα 5 λίτρων,μαζί με 1,5 λιτρά νεράκι και κινείται διαρκώς. Ο λώρος είναι ένα κορδόνι μήκους έως και 70 εκ. Είναι βέβαιο ότι κάπου θα περιτυληχθεί. Η περίπλεξη του λώρου δεν μας προβληματίζει συχνά, ενώ αν αυτό γίνει μπορεί να φανεί μόνο από τον καρδιακό παλμό του εμβρύου στην διάρκεια και εξέλιξη ενός τοκετού.
- Το μωρό είναι ψηλά. Όλα τα μωράκια είναι ψηλά στην λεκάνη όταν μπαίνετε στο μήνα σας και εκεί και θα παραμείνουν τα περισσότερα μέχρι την έναρξη του τοκετού ή ψευδοτοκετού. Το ύψος της κεφαλής του μωρού σας μέσα στην λεκάνη πριν την έναρξη του τοκετού ή στην διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων εγκυμοσύνης δεν έχει σχέση με την αδυναμία εξέλιξης ενός τοκετού. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή του αλλά συνηθέστερα το μωρό στην διάρκεια του ψευδοτοκετού εμπεδώνεται πλήρως και εξελίσσει ομαλά την κάθοδό του.
- Το μωρό είναι μεγάλο. Δυστυχώς η έννοια του μεγέθους είναι επίσης συγκεχιμένη στην χώρα μας. Μεγάλο εξορισμού είναι ένα μωράκι πάνω από 4,5 κιλά και αυτό αποτελεί ένδειξη για πρόκληση τοκετού νωρίτερα μιας εγκυμοσύνης από τις 40+10 ημέρες. Μωράκι με βάρος 4 κιλά ή πάνω από 3,5 δεν είναι μεγάλο μωρό που θα δυσκολέψει ένα τοκετό. Η εμπειρία δείχνει πως συχνότερα ένα μωράκι μικρότερου βάρους των 2,5 κιλών κάνει πιο περίπλοκους ή μακρόβιους τοκετούς καθότι συχνότερα θα υιοθετήσει δυσκολότερες προβολές και θέσεις.
- Ηλικία της μητέρας. Η ηλικία της μητέρας δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο στην ικανότητά της να προσπαθήσει να γεννήσει φυσιολογικά. Μπορεί αν αποκτήσετε το πρώτο σας παιδάκι όπως η εγκυμοσύνη σας έτσι και ο τοκετός σας να εμφανίζουν λίγο πιο αυξημένα ποσοστά επιπλοκών από ότι σε νεότερες μητέρες αυτό όμως είναι η μικρότερη πιθανότητα. Η μεγαλύτερη είναι ότι θα έχετε και εσείς ένα φυσιολογικά εξελισσόμενο τοκετό και θα πάρετε αγκαλίτσα το πολύτιμο μωράκι σας.
- Το δικό σας ύψος, βάρος ή νούμερο παπουτσιού. Αστείες υποδείξεις ,άπειρων επαγγελματιών κάνουν συχνά μια γυναίκα να αμφιβάλει για την προφανή της δυνατότητα να γεννήσει λόγο σωματομετρικών χαρακτηριστικών. Αυτό δεν είναι αληθές και δεν έχει καμία επιστημονική βάση.
- Εξωσωματική γονιμοποίηση. Ο τρόπος σύλληψης δεν έχει καμία σχέση με την εξέλιξη ενός τοκετού ή την δυνατότητα ή ικανότητα να γεννήσετε φυσιολογικά.
Ο γιατρός και η μαία σας θα συζητήσουν μαζί σας σχετικά με τον τοκετό στη διάρκεια των επισκέψεων σας στην εγκυμοσύνη και θα λύσουν τις απορίες σας και τις ερωτήσεις σας σχετικά με τον ενδεδειγμένο τρόπο τοκετού για εσάς και το μωρό σας.Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να ενημερωθείτε σωστά και εξατομικευμένα σχετικά με την ανάγκη της καισαρικής τομής από το all4baby. Η μαία και οι συνεργάτες μας είναι στη διάθεση σας στα τηλέφωνα επικοινωνίας μας, μέσω e-mail και social media για οποιαδήποτε ερώτηση σας απασχολεί σχετικά με το θέμα τοκετός.
Επικοινωνήστε μαζί μας.