Εισαγωγή
H σύφιλη είναι ένα από τα κυριότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που υπάρχουν εδώ και αιώνες.
σύφιλη
Τι είναι η σύφιλη;
Η σύφιλη είναι ένα νόσημα που μεταδίδεται κυρίως με την σεξουαλική επαφή (στοματική, κολπική ή πρωκτική) και μέσω του βακτηρίου ώχρα σπειροχαίτη.
Η νόσος μπορεί να είναι επίκτητη (μετάδοση μέσω σεξουαλικών συντρόφων αργότερα στην ζωή) ή συγγενής (μετάδοση από τη μητέρα στο μωρό).
Posted in: σύφιλη
Πόσο συχνή είναι η σύφιλη;
Σύμφωνα με αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2006, 1 στις 100.000 γυναίκες είχαν σύφιλη ενώ 8,5 νεογέννητα ανά 100.000 ζώντα παιδιά γεννιούνται με συγγενή σύφιλη. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει παγκόσμια και στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία.
Στην Ελλάδα μια πιλοτική έρευνα του ΚΕΛΠΝΟ για το έτος 2010 έδειξε πως συνολικά 241 άτομα έπασχαν από σύφιλη ενώ 32 από αυτά ήταν γυναίκες.
Posted in: σύφιλη
Πώς μεταδίδεται η σύφιλη;
Μεταδίδεται μέσω αμυχών του βλεννογόνου από τα κολπικά υγρά, το σάλιο και το σπέρμα. Η παρουσία εκτρόπιου στον τράχηλο, η υπεραιμία και η ευθραυστότητα καταστούν το περιβάλλον γονιμότερο για την μετάδοση.
Επιπρόσθετος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω της μητέρας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης κυρίως ή του τοκετού στο μωρό της. Η σύφιλη στα νεογνά που αποκτήθηκε από την μητέρα ονομάζεται συγγενής σύφιλη.
Posted in: σύφιλη
Από τι εξαρτάται η μετάδοση της σύφιλης;
Στην επίκτητη σύφιλη εάν ο σύντροφός σας που νοσεί βρίσκεται στα πρώτα στάδια της νόσου τότε έχετε 30 με 50% πιθανότητες να κολλήσετε σύφιλη. Στην όψιμη λανθάνουσα φάση το ποσοστό μετάδοσης είναι πολύ μικρότερο.
Εάν η μητέρα νοσεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού τότε το μωρό της έχει αρκετές πιθανότητες να αναπτύξει συγγενή σύφιλη.
Η συγγενής σύφιλη που αφορά τα νεογέννητα μεταδίδεται συχνότερα μέσω του πλακούντα στο μωρό σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Λιγότερο συχνή είναι η μετάδοση της νόσου με την γέννηση του μωρού από το γενετικό κανάλι.
Posted in: σύφιλη
Ποια είναι τα συμπτώματα της σύφιλης;
Η σύφιλη έχει 4 στάδια και εάν δεν θεραπευτεί εξελίσσεται σε χρόνια ασθένεια.
- Η πρωτογενής σύφιλη είναι η πρώτη βλάβη του σώματος από το βακτήριο που σχηματίζει έλκος σκληρής υφής στο σημείο της μόλυνσης (στα γενετικά όργανα). Το έλκος αυτό είναι ανώδυνο αλλά εμφανές σαν οίδημα των λεμφαδένων. Εξαφανίζεται σε 2 με 8 εβδομάδες ακόμα και εάν δεν έχει γίνει θεραπεία.
- Η δευτερογενής σύφιλη που ξεκινά συνήθως στις 6 με 8 εβδομάδες μετά την εμφάνιση της φλεγμονώδους περιοχής, εξελίσσεται σε γενικευμένο σε όλο το σώμα εξάνθημα με χαρακτηριστικές εστίες , πυρετό, πονοκέφαλο και γενικότερη αδιαθεσία. Η εκδήλωση των εξανθημάτων ξεκινά σε 4 με 10 εβδομάδες από την εμφάνιση της φλεγμονής στο 90% των γυναικών.
- Η πρώιμη λανθάνουσα φάση που δεν εμφανίζει συμπτώματα αλλά ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί με εξετάσεις αίματος, παρουσιάζεται στους πρώτους 12 μήνες από την εκδήλωση της δευτερογενούς σύφιλης.
- Η όψιμη λανθάνουσα σύφιλη που εμφανίζεται σε 10 έως 30 χρόνια από την πρωτογενή έξαρση της νόσου και προσβάλλει πολλαπλά όργανα του σώματος όπως δέρμα, βλεννογόνους, οστά, μύες κ.λ.π. Το 15% των ατόμων που δεν έχουν λάβει θεραπεία προηγούμενα από αυτό το στάδιο θα αναπτύξουν την όψιμη λανθάνουσα φάση της σύφιλης.
Εάν δεν λάβετε αγωγή σε οποιοδήποτε στάδιο της νόσου τότε αυτή συνεχίζει να εξελίσσεται με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία σας και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.
Posted in: σύφιλη
Μετά από πόσο καιρό από την επαφή με σύφιλη μπορεί να εκδηλωθεί η ασθένεια;
Μέσα 3 ημέρες έως 3μήνες από την επαφή με τον ιό τα πρώιμα σημάδια της νόσου αρχίζουν να εμφανίζονται.
Posted in: σύφιλη
Πώς ανιχνεύεται η σύφιλη ;
Ο συχνότερος τρόπος διάγνωσης της σύφιλης είναι με μια απλή εξέταση αίματος που μπορεί ανιχνεύει τους τίτλους αντισωμάτων της σύφιλης και λέγεται VDRL ή PRP.
Η σύφιλη μπορεί επίσης να διαγνωστεί από την λήψη δείγματος υγρού της πάσχουσας περιοχής και την εξέτασή του σε ειδικό μικροσκόπιο με το τεστ φθοριζόντων σωμάτων τρεπονηματικών αντισωμάτων(FTA-ABS).
Οι εξετάσεις αυτές είναι εύκολες, μπορούν να γίνουν σε οποιοδήποτε εργαστήριο και ανέξοδες.
Posted in: σύφιλη
Μπορεί η σύφιλη να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου;
Δεν υπάρχουν στοιχεία για την επιρροή της σύφιλης στον καρκίνο του τραχήλου.
Posted in: σύφιλη
Πότε μπορώ να προσπαθήσω να μείνω έγκυος αφού έχω νοσήσει από σύφιλη;
Mετά την ολοκλήρωση της θεραπείας ο γιατρός σας θα συστήσει την επανεξέτασή σας σε διαδοχικά διαστήματα των επόμενων μηνών έτσι ώστε να διαπιστωθεί πως έχετε θεραπευτεί.
Μπορείτε να ξεκινήσετε τις προσπάθειές σας αμέσως μετά την πλήρη δική σας θεραπεία και τη θεραπεία του συντρόφου σας.
Posted in: σύφιλη
Cunningham, F.G.,et.al. 2010, Williams Obstetrics 23rd edition, US: McGRaw-Hill Companies∗
Center for Disease Control and Prevention, 2010, Syphilis CDC fact sheet
1 Comment