Η πρόσληψη φαρμάκων στην διάρκεια του θηλασμού είναι συχνή. Μπορεί να αφορά είτε μια παροδική ή χρόνια πάθηση, είτε κάποιο πρόβλημα στο θηλασμό είτε ακόμη και αναγκαίες εξετάσεις. H μαία μας και σύμβουλος θηλασμού Γεωργία Λεζέ σας βοηθά να κατανοήσετε την αλήθεια σχετικά με την χρήση των φαρμάκων στον θηλασμό.
Τι συμβαίνει γενικά με τα φάρμακα στο θηλασμό;
Τα περισσότερα φάρμακα είναι συμβατά με το θηλασμό και σε γενικές γραμμές ασφαλή για το μωρό σας καθώς μικρές ποσότητες ή ίχνη αυτών διαπερνούν τον φραγμό του μαστού και εισέρχονται στο γάλα. Ωστόσο ο φραγμός του μαστού είναι πολύ πιο αποτελεσματικός στην συγκράτηση και φιλτράρισμα ουσιών σε σύγκριση με τον πλακούντα. Έτσι η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων στον θηλασμό είναι ασφαλέστερη της εγκυμοσύνης.
Τα περισσότερα φάρμακα που θα λάβουμε στο σπίτι όπως αντιβιώσεις, παυσίπονα, αντιπυρετικά κ.λ.π. είναι γενικά συμβατά, με μικρές εξαιρέσεις.
Ποια φάρμακα απαγορεύονται στο θηλασμό;
Κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες όμως αποτελούν βασική εξαίρεση και είναι φάρμακα που απαγορεύονται στον θηλασμό όπως:
- Αντινεοπλασματικοί παράγοντες: Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για νεοπλαστικές παθήσεις και μπορεί να καταστρέψουν το επιθήλιο του εντέρου του μωρού σας ή και να δημιουργήσουν προδιάθεση νεοπλασιών στο μέλλον αντίστοιχα.
- Ραδιοϊσότοπα : Αποτελούν συνήθως σκιαγραφικές ουσίες που χορηγούνται για τις ανάγκες διεξαγωγής εξετάσεων ακτινογραφίας ή υπερηχογραφήματος. Στην περίοδο ενεργού χρήσης του ραδιοϊσοτόπου, ο θηλασμός πρέπει να πάψει.Οι διατροφικές ανάγκες του μωρού σας να αντικατασταθούν είτε με μητρικό γάλα που έχετε αποθηκεύσει είτε με ξένο . Η ανάγκη αυτή παύει, με την πλήρη αποβολή του ραδιοϊσοτόπου από το σώμα.
- Ρετινοειδή: Αυτό το είδος των φαρμάκων χρησιμοποιείται κυρίως κατά της ακμής στους ενήλικες και η χρήση τους στο θηλασμό επιφέρει δυσμενείς παρενέργειες και στο μωρό σας.
- Χλωρομφενικόλη: Τοπικό αντιβιοτικό, το οποίο εμπεριέχεται σε αλοιφές και κολλύρια αλλά συχνά μπορεί να χορηγηθεί και από το στόμα. Αν και η ποσότητα, η οποία μεταφέρεται στο γάλα είναι μικρή. Η δράση του φαρμάκου είναι τέτοια που μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και απλαστικές αναιμίες στο μωρό σας.
- Λίθιο: Το λίθιο είναι ένα φάρμακο γνωστό για την βοήθεια που προσφέρει στην διπολική διαταραχή. Η ποσότητα που εμπεριέχεται στο γάλα ,είναι μεγάλη και η δράση του μπορεί να προκαλέσει καταστολή στο μωρό σας. Αποφύγετε συστηματικά την χρήση του ή διακόψετε τον θηλασμό εάν παρουσιαστεί ανάγκη συστηματικής λήψης του φαρμάκου.
- Gold salts: Φάρμακα κατά της ρευματοειδής αρθρίτιδας με μεγάλη διάρκεια ζωής , τα οποία μπορούν να επιφέρουν πιθανή νεφροτοξικότητα στο μωρό σας.
Τι συμβαίνει με την λήψη φαρμάκων που απαγορεύονται στο θηλασμό;
Όλα τα παραπάνω φάρμακα χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή. Ο γιατρός/φαρμακοποιός και η μαία σας θα σας ενημερώσουν σχετικά με τις αντενδείξεις τους και τις επιδράσεις τους στον θηλασμό.
Δεν είναι κανένα από αυτά, φάρμακα που μπορείτε να αγοράσετε ή να λάβετε χωρίς επίγνωση σχετικών παρενεργειών. Ακόμα και σε επίπεδο εγκυμοσύνης η λήψη τους θα σας έχει απαγορευτεί ή θα σας έχουν γνωστοποιηθεί οι πιθανές παρενέργειες.
Στο all4baby η μαία μας και σύμβουλος θηλασμού Γεωργία Λεζέ μπορεί να σας προσφέρει κατάλληλη συμβουλευτική και καθοδήγηση σε όλα τα θέματα θηλασμού. Εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες επικοινωνίας μας on line και κλείστε το δικό σας κατ’oίκον ραντεβού για να βρείτε άμεση λύση στην πρακτική εφαρμογή του θηλασμού.Βρείτε εδώ βοήθεια στο θηλασμό!
Εναλλακτικά προσφέρουμε μαθήματα θηλασμού σε όλες τις μανούλες από την εγκυμοσύνη τους κιόλας.Έτσι προετοιμάζονται κατάλληλα και αποκτούν αυτοπεποίθηση ώστε να τα καταφέρουν ανώδυνα και άμεσα μετά τον τοκετό τους να θηλάσουν.Παράλληλα με το πέρας των μηνών και την αλλαγή στις διατροφικές ανάγκες του μωρού τους, είναι έτοιμες να διαχειριστούν και να προσαρμοστούν σε αυτές.Δείτε το αναλυτικό μας πρόγραμμα!