Ο τοκετός αποτελεί την φυσιολογική εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης. Αποδίδει το πιο πολύτιμο δώρο της ζωής σας, το μωρό σας στην αγκαλιά σας! Ωστόσο μπορεί να γίνει πιο ανώδυνος και ανεκτός. Απλοί φυσικοί τρόποι, με σεβασμό στο σώμα σας και στον τοκετό σας, πραγματικά αποδίδουν. Η προετοιμασία ξεκινά πριν τη μεγάλη μέρα του τοκετού σας. Ξεκινήστε μαθήματα ανώδυνου τοκετού και εφαρμόστε τα παρακάτω απλά βήματα.
Τι πονάει και πως περνάει σε έναν ανώδυνο τοκετό;
Το βασικό ενόχλημα ενός τοκετού είναι οι συσπάσεις που προκαλούν την διαστολή του τραχήλου και τελικά την έξοδο του μωρού από το γεννητικό κανάλι. Οι συσπάσεις αυτές συχνά αναφέρονται ως ένα πολύ έντονο και δυσβάσταχτο ενόχλημα που υπερβαίνει την δυνατότητα των γυναικών να το καταπολεμήσουν. Έτσι και με βάση αυτό το σκεπτικό έχουν αναπτυχθεί πολύ μέθοδοι καταπολέμησης του μαιευτικού πόνου, φυσικοί και φαρμακευτικοί.
Τι συμβαίνει στην πράξη στον ανώδυνο τοκετό;
Στην πράξη όμως, ο τοκετός μπορεί να γίνει πιο εύκολος και πιο ανώδυνος.Για κάθε γυναίκα, δύο στοιχεία φαίνεται να κυριαρχούν σχετικά με τον χαρακτηρισμό ενός τοκετού ως δύσκολο ή πολύ επώδυνο. Αυτά είναι η διάρκεια του τοκετού και η ένταση των συσπάσεων. Η ανάγκη φαρμακευτικής αναλγησίας από την επίτοκο παρουσιάζεται αισθητά μεγαλύτερη στις περιπτώσεις πρόκλησης τοκετού. Ακόμη και αν η αρχική της απόφαση της ήταν να δοκιμάσει μόνο με φυσικούς τρόπους,πολλές φορές αλλάζει γνώμη! Επίσης ο παρατεταμένος στο πρώτο στάδιο τοκετός (> 6-8 ώρες) ή και η παράταση του δεύτερου σταδίου (>1 ώρα) μπορεί να επηρεάσει την ανάγκη της επιτόκου.
Ο τοκετός είναι αποδεδειγμένα περισσότερο διαχειρίσιμος στα ενοχλήματά του όταν η ωκυτοκίνη αποφεύγεται και η διάρκεια του πρώτου και δεύτερου σταδίου είναι μειωμένη.Η άσκοπη επίσπευση του τοκετού με την χρήση ορού ωκυτόκιων φαρμάκων δεν είναι μια καλή επιλογή. Η πρώιμη πρόκληση τοκετού πριν τις 10 ημέρες μετά την ΠΗΤ δημιουργεί επίσης αυξήμένη την ανάγκη παυσίπονων φαρμάκων .Κάθε επίτοκος που θέλει να δουλέψει προς το συμφέρον ενός πιο ανώδυνου τοκετού συμβουλεύεται ισχυρά να ακολουθεί μια φυσική πορεία στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό της. Οι παρακάτω ενέργειες κρίνονται αναγκαίες για την επίτευξη ενός ευκολότερου τοκετού με ομαλή εξέλιξη και μια καλή εμπειρία από την μητέρα.
Έτσι θα τα καταφέρεται σίγουρα τον ανώδυνο τοκετό!
- Διατηρείστε ένα υγιεινό lifetyle στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δώστε έμφαση στην ισορροπημένη διατροφή. Η φυσιολογική πρόσληψη βάρους και η αποφυγή του σακχάρου στο αίμα σας συνίσταται. Ο περιορισμός του άγχους και φυσικά η άσκηση είναι σύμμαχοί σας στον ανώδυνο τοκετό. Όλα τα παραπάνω αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες μιας ομαλά εξελισσόμενης εγκυμοσύνης και κατ’επέκταση ενός ανώδυνου τοκετού.
- Οργανώστε το πρόγραμμά σας ειδικά στο τελευταίο τρίμηνο με άσκηση. Ένα απλό ασκησιολόγιο μπορεί να εμπεριέχεται στην καθημερινότητά σας. Το περπάτημα, το κολύμπι, η γιόγκα κ.λ.π. είναι ότι χρειάζεστε για να εκμεταλλευτείτε το περισσότερο τις συσπάσεις Braxton Hicks. Βοηθήσετε το μωρό σας να κατέβει χαμηλότερα μέσα στην λεκάνη, παίρνοντας μια καλύτερη στάση σώματος. Η ενέργεια αυτή συμβάλλει σημαντικά στην μείωση της διάρκειας ενός τοκετού και την ανάγκη φαρμακευτικής αναλγησίας.
- Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να ξεκινήσει αυτόματα τον τοκετό. Ο φυσιολογικός τοκετός , χρειάζεται χρόνο και υπομονή για να συμβεί και να εξελιχθεί. Κάθε εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας μετράει και είναι σημαντική για μια ομαλότερη εξέλιξη στον ανώδυνο τοκετό. Η πιθανή σας ημερομηνία, είναι απλά μια ημέρα στο ημερολόγιό σας. Όχι η καταληκτική σας ημερομηνία που μετά από αυτή κάτι κακό θα συμβεί εάν η εγκυμοσύνη σας συνεχίζεται. Δώστε χρόνο στο σώμα σας να ξεκινήσει μόνο του τον τοκετό. Από ότι φαίνεται αυτό θα τα καταφέρει μεταξύ της περιόδου 39+4 με 40+5 ημέρες. Είναι φυσιολογικό να διανύετε την τελευταία εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας , με βάση το ΠΗΤ, και ακόμη να μην αισθάνεστε τίποτα. Τα συμπτώματα τοκετού θέλουν τον χρόνο τους και αυτός υποδηλώνεται από το μωρό σας. Η πρόκληση τοκετού πρέπει να αποφεύγεται συστηματικά εφόσον δεν υπάρχει ιατρική ένδειξη. Κρίνεται δε απαραίτητη μόνο εφόσον η εγκυμοσύνη σας ξεπεράσει τις 41 εβδομάδες.
Μην ξεχνάτε όμως πως για τον ανώδυνο τοκετό ισχύουν και τα εξής:
- Προσέλευση στο μαιευτήριο την κατάλληλη στιγμή και ΟΧΙ νωρίτερα. Για τις περισσότερες γυναίκες , η γρήγορη έλευση στο μαιευτήριο πριν τον εγκατεστημένο τοκετό, συμβάλει στην αύξηση των ιατρικών παρεμβάσεων. Συχνά παρατηρείτε το φαινόμενο περισσότερων εκ των αναγκαίων κολπικών εξετάσεων ή η πρόταση πρόκλησης τοκετού για την επίσπευση της διαδικασίας. Η κατάλληλη προσέλευση συνίσταται να γίνεται με την παρουσία συστηματικών συσπάσεων κάθε 3 -5λεπτά. Αυτές εμφανίζονται κυρίως χαμηλά στην κοιλιά , μοιάζουν με μέτριους πόνους περιόδου και διαρκούν 50 δευτερόλεπτα. Κατά την διάρκεια αυτών η κάθε επίτοκος αντιλαμβάνεται πως χρειάζεται να σταματήσει παροδικά το περπάτημα ή την δραστηριότητά της. Η συγκέντρωση στο σώμα και την αναπνοή της μέχρι το τέλος της σύσπασης είναι απαραίτητη για έναν ανώδυνο τοκετό. Οι πόνοι αυτοί είναι φυσιολογικοί, ανεκτοί, πολύ καλά διαχειρίσιμοι με την χρήση της αναπνοής της. ΔΕΝ σημαίνει πως ο τοκετός σας θα εξελιχθεί άμεσα! Από αυτό το σημείο και έπειτα συνήθως μεσολαβεί ένας μέσος χρόνος 6-8 ωρών. Μην φοβάστε λοιπόν να μείνετε σπίτι! Φαίνεται πως εκεί με την κατάλληλη συμβουλευτική από την μαία σας θα μπορέσετε να εξελίξετε πιο ανώδυνα τον τοκετό σας.
- Διατηρείτε την κινητικότητα σας στον τοκετό. Η αλλαγή θέσεων και στάσεων στον τοκετό, η κίνηση και η χρήση του νερού φαίνεται να βοηθούν στο να <<μαλακώνει >> ο πόνος. Βοηθούν επίσης και να μειώνουν κατά 1,5 ώρα την διάρκεια ενός τοκετού στο πρώτο στάδιο. Ζητείστε από την μαία σας να σας καθοδηγήσει και ακούστε στο σώμα σας, Οι όρθιες θέσεις , η χρήση μπάλας, το μασάζ,το περπάτημα το ανεβοκατέβασμα σκάλας είναι μερικές από τις πιο διαδεδομένες θέσεις ανώδυνου τοκετού. Θα σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε καλύτερα και να μειώσετε τον χρόνο του τοκετού σας.
- Δώστε έμφαση στην εξ ωθητική σας προσπάθεια. Ακολουθείστε το σώμα σας και στην εξώθηση. Η μαία σας μπορεί να σας καθοδηγήσει να σπρώξετε το μωρό σας όταν αυτό έχει κατέβει αρκετά χαμηλά. Έτσι θα κάνετε μια λιγότερο εργώδη προσπάθεια. Εκμεταλλευόμενη κατάλληλα την κάθε σύσπαση και την αναπνοή σας, θα μπορέσετε να εξωθήσετε αποτελεσματικά και γρηγορότερα το μωρό σας. Κάθε εξωθητική σας προσπάθεια που προκαλεί αποτελεσματική κάθοδο είναι ανακουφιστική. Θα σας οδηγήσει σε έναν γρηγορότερο και πιο ανώδυνο τοκετό.
Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την δυνατότητα εκμάθησης όλων των μέσων για ένα πιο ανώδυνο τοκετό μέσα από τα μαθήματα τοκετού του all4baby και να επιλέξετε την μαία μας για την απαραίτητη μαιευτική φροντίδα στον τοκετό σας.