Οι περισσότερες νέες μαμάδες περνούν μία περίοδο προβληματισμού για το κατά πόσο η παραγωγή τους σε μητρικό γάλα στο θηλασμό, επαρκεί για το μωρό τους, τόσο κατά τις πρώτες ημέρες του θηλασμού, όσο και μετά από μερικούς μήνες. Είτε σε περιπτώσεις που ήδη έχετε παρατηρήσει μείωση της παραγωγής του γάλακτος, είτε σε περιπτώσεις που απλά θέλετε να την αυξήσετε, η μαία μας Γεωργία Λεζέ, ως σύμβουλος θηλασμού IBCLC, σας δίνει οδηγίες ώστε να το πετύχετε άμεσα χωρίς κόπο!
Αρχικά ας καθησυχάσουμε τις μανούλες που αμφιβάλλουν αν τρέφεται επαρκώς το μωρό τους και η παραγωγή γάλακτος είναι ικανοποιητική..
Όταν ένα μωρό τρώει σωστά ισχύουν οι παρακάτω ενδείξεις :
- Αύξηση του βάρους του βρέφους. To μωράκι σας θα κερδίζει περίπου 150 γραμμάρια και πάνω την εβδομάδα για τους πρώτους 4 μήνες της ζωής. Ο ρυθμός επιθυμείτε να είναι σταθερά αυξανόμενος κυρίως τους πρώτους 2 μήνες. Η υπερφόρτωση, η μαστίτιδα, η κακή τεχνική στο στήθος μπορεί να κοστίσουν την άνεση και την αποτελεσματικότητα του θηλασμού. Δώστε μεγάλη προσοχή από την αρχή!
- Αλλαγή τουλάχιστον 6 υγρές πάνες την ημέρα. Τα τσίσα του μωρού σας όταν είναι ενυδατωμένο επαρκώς είναι υποκίτρινα και τα κακά μουσταρδί μετά την πρώτη εβδομάδα της ζωής. Σκούρο χρώμα ούρων, πορτοκαλί ή κόκκινο ή σπάνιες κενώσεις με απουσία διούρησης είναι σημάδι μη φυσιολογικής θρέψης.
- Τουλάχιστον 2-3 κενώσεις την ημέρα για τις πρώτες 6 εβδομάδες. Μετά τις 40 ημέρες οι κενώσεις μειώνονται και προοδευτικά αλλάζουν ελαφρώς σύσταση μεταβάλλοντας την εικόνα της κένωσης σε περισσότερο συμπαγή μορφή. Ωστόσο 1 στα 7 μωράκια μπορεί να είναι εκ γενετής δυσκοίλια. Στην περίπτωση αυτή, δίνουμε περισσότερη έμφαση στα τσίσα.
- Τουλάχιστον 8-14 γεύματα την ημέρα για τις πρώτες 6 εβδομάδες με μέση διάρκεια γεύματος τα 40 λεπτά. Είναι φυσιολογικό ωστόσο ένα παιδάκι να θηλάζει από 6 έως και 18 φορές την ημέρα(ανά περιόδους, λόγω π.χ. παλινδρόμησης). Όπως επίσης μπορεί να θηλάζει από 10 λεπτά έως και 90 λεπτά σε κάποια γεύματα. Εάν το μωρό σας παρότι τρώει συχνά ή και για πολύ ώρα, α)Την ώρα που τρώει το ακούτε να καταπίνει στα πρώτα 10 λεπτάκια β) Σας δημιουργεί διαφορετική αίσθηση στο στήθος πριν και μετά το γεύμα, γ)Έχει τις απαραίτητες πάνες που αναφέραμε δ)Κοιμάται κάποιες φορές μέσα στην ημέρα ήρεμο για 2-2,5 ώρες , τότε έχει μια υγιή συμπεριφορά και παρότι που μπορεί κάποιες φορές να σας δείχνει κάτι διαφορετικό στην πραγματικότητα το γάλα σας είναι επαρκές και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.
- Υγιής συμπεριφορά του βρέφους στο θηλασμό. Τρώει πάνω από 145 λεπτά την ημέρα, κοιμάται 14-18 ώρες αλλά φυσικά περισσότερο στην αγκαλιά σας για τους πρώτους μήνες της ζωής, κάνει καθαρά τσισάκια και συχνά κακάκια.
Γενικά στο θηλασμό..
Η παραγωγή και η ροή του γάλακτος είναι μία διαδικασία που στηρίζεται στην προσφορά και τη ζήτηση. Δηλαδή όσο το βρέφος τρέφεται με μητρικό γάλα, τόσο αυτό συνεχίζει να παράγεται. Κατά την διάρκεια του θηλασμού το μωρό σας πάνω στο στήθος, α) τρέφεται β)παίζει γ)αισθάνεται ασφάλεια και αγάπη δ) προγραμματίζει το σώμα σας να παράγει επαρκή ποσότητα και ποιότητα γάλακτος. Πολύ σημαντικό είναι να θηλάζει το νεογνό, όποτε αυτό πεινάσει, χωρίς να δίνονται ενδιάμεσα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος, υγρά με το μπιμπερό ή πιπίλα διότι αυτό μπορεί να προκαλέσει μείωση της παραγωγής μητρικού γάλακτος. Η θηλάζουσα θα πρέπει να έχει κατά νου ότι πέραν από την προσφορά και την ζήτηση, αυτά που είναι απαραίτητα για μια επαρκή γαλακτοφορία είναι να αναπαύεται όσο μπορεί μέσα στην ημέρα όταν το μωρό κοιμάται, να τρώει σωστά και ισορροπημένα και να έχει επαρκή πρόσληψη υγρών. Οι μητέρες δε «χάνουν» το γάλα τους. Μία όμως πιεστική ημέρα, η ασθένεια, η μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη και μειωμένη ανάπαυση είναι αρνητικοί παράγοντες. Με μία σωστή διατροφή και πρόσληψη υγρών, ξεκούραση και οπωσδήποτε συχνούς θηλασμούς, η παραγωγή γάλακτος ικανοποιεί τη ζήτηση από το βρέφος.
Περιπτώσεις μείωσης του γάλακτος στο θηλασμό…
..ενδέχεται να παρατηρηθούν στις περισσότερες θηλάζουσες μανούλες ανά περιόδους. Πιο συγκεκριμένα, μείωση στο γάλα μπορεί να παρατηρηθεί:
- Μέσω χρήσης κάποιων φαρμάκων. Μητροσυσπαστικά αμέσως μετά τον τοκετό (ergometrin ή mitrotan), αντισυλληπτικά συμπεριλαμβανομένων και των σπιράλ, αντιισταμινικά, κορτιζονούχα σπρέι μύτης, φάρμακα τύπου cold and flu για την γρίπη μπορεί να μειώσουν την παραγωγή σας.
- Παράγοντες, όπως ο πρόωρος τοκετός, η παχυσαρκία της μητέρας ή ο εξαρτώμενος από ινσουλίνη διαβήτης, μπορούν επίσης να επηρεάσουν την παραγωγή γάλακτος εξ’αρχής ή ανά περιόδους.
- Η μαστίτιδα ή η υπερφόρτωση δίνουν το μήνυμα στο σώμα να μειώσει τον θηλασμό και να αυξήσει την
- Η χρήση πιπίλας ή μπουκαλιού ήδη από τις 40 πρώτες ημέρες. Η πιπιλίτσα που το μωρό κάνει στο στήθος είναι πολύ βοηθητική για να αυξηθεί το γάλα σας όπως πρέπει και το μωρό σας θα σταματήσει να το κάνει μετά τις πρώτες 6 εβδομάδες καθότι η ποσότητα του γάλακτος έχει φτιαχτεί και θα παραμείνει σχεδόν ίδια έως τους πρώτους 6 μήνες.
- H εφαρμογή δικού σας προγράμματος για τον θηλασμό στο μωρό που δεν υπακούει τις δικές του ανάγκες αλλά το ρολόι σας. Το μωρό τρώει κανονικά όποτε και όσο θέλει χωρίς περιορισμούς.
- Συστηματική χρήση θηλών σιλικόνης. Οι θηλές σιλικόνης δεν είναι προστατευτικά θηλών αλλά υποκατάστατα θηλής και χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ όταν η μανούλα έχει εισέχουσες θηλές ή πάρα πολύ σκληρές και σχεδόν άκαμπτες. Η χρήση τους μειώνει την αίσθηση που πρέπει να προκαλείτε στο στήθος στην διάρκεια του θηλασμού με αποτέλεσμα το σώμα να καταλαβαίνει πολύ λιγότερο την ανάγκη για έκκριση γάλακτος και κατ’έπέκταση να παράγεται και λιγότερο γάλα. Όταν χρειάζεται να φορεθούν θα πρέπει οι θηλασμοί να συνδυάζονται με συστηματικές αντλήσεις για να αποφύγουμε οποιοδήποτε θέμα παραγωγής.
- Για τις περισσότερες γυναίκες, όμως, το πρόβλημα είναι η διανομή και όχι η παραγωγή γάλακτος. Παράγουν, δηλαδή, άφθονο γάλα αλλά για κάποιον λόγο, π.χ. λάθος τεχνική τοποθέτησης του μωρού ή προσκόλλησης του στόματός του στον μαστό, το μωρό δεν λαμβάνει αρκετό γάλα.
Για να επιτύχετε αύξηση της παραγωγής του γάλακτος στο θηλασμό, προτείνονται:
Η κύρια πρότασή μας είναι να συμβουλευτείτε την μαία και σύμβουλο θηλασμού IBCLC Γεωργία Λεζέ στο all4baby. Έτσι, δε μείνετε απλώς χαμένη στην πληροφορία και θα καταναλώνετε άσκοπα την ελπίδα και την ενέργειά σας. Η αύξηση γάλακτος μπορεί να επιτευχθεί με διαφορετικό τρόπο στην κάθε μαμά. Εξαρτάται και από αρκετούς παράγοντες που αφορούν και το μωρό σας. Ένα ατομικό ραντεβού θα μας δώσει την δυνατότητα σωστότερης διάγνωσης. Ωστόσο σε γενικές γραμμές για να αυξηθεί το γάλα σας καλό θα είναι να:
- Να θηλάζετε από 8 έως 16 φορές την ημέρα. Ο απευθείας θηλασμός είναι πάντα η καλύτερη μέθοδος πρόκλησης ερεθισμού του στήθους σας και κατ’ επέκταση αύξησης της παραγωγής. Ωστόσο για να σας βοηθήσει θα πρέπει να είναι παραγωγικός, δηλαδή το μωρό να παράγει θηλαστικές κινήσει που προκαλούν αναρρόφηση γάλακτος. Οι μη παραγωγικές θηλαστικές κινήσεις ή η απουσία αυτών δεν θα ωφελήσουν. Αν δεν βγάζει το μωρό σας έστω και λίγο γάλα στην διάρκεια της τοποθέτησής του στο στήθος δεν θα παράγει παραπάνω. Χρειάζεται ένας συνδυασμός παραγόντων. Αύξηση συχνότητας θηλασμών και αποτελεσματική άλμεξη γάλακτος από το μωρό σας.
- Αδειάστε τελείως το στήθος σας μέχρι να μην βγάζει άλλο και ενώ το αισθάνεστε εντελώς άδειο. Το μωρό ή και επιπρόσθετα ή μονομερώς ένα ηλεκτρικό θήλαστρο μπορούν να σας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Όσο το στήθος αδειάζει τόσο περισσότερο γάλα παράγεται σύμφωνα με τον φυσικό μηχανισμό ζήτησης – προσφοράς. Μια σταγόνα , θα γίνει 3, 9, και στην συνέχεια πολλά ml ανάλογα με το τι ζητάτε από το σώμα σας.
- Μην αφήνετε το στήθος υπερφορτωμένο. Κάντε συστηματικά θηλασμούς ή αντλήσεις. Όσο πιο γεμάτο με γάλα και στάσιμο παραμένει αυτό στο μαστό τόσο λιγότερο γάλα παράγεται. Έτσι δε βοηθάτε πολύ στην αύξηση της παραγωγής, αλλά το αντίθετο.
- Αλλάξτε μέθοδο άντλησης γάλακτος. Αν το μωρό θηλάζει αποτελεσματικά η ενίσχυση του χρόνου ή του αριθμού των θηλασμών είναι καλή μέθοδος. Εάν αυτό δεν συμβαίνει γιατί μπορεί το μωρό σας στην πορεία να χάνει το ενδιαφέρον του, να ανυπομονεί για περισσότερο γκρινιάζοντας κ.λ.π. τότε προσπαθήστε να κάνετε αντλήσεις με ένα ηλεκτρικό θήλαστρο (προτιμήστε διπλής άντλησης για εξοικονόμηση χρόνου) ή πολύ πιο αποτελεσματικά και παραγωγικά με το χέρι.
- Αλλάξτε εφόσον χρειάζεται το μέγεθος της χοάνης του θηλάστρου , όταν αυτή δεν καλύπτει ολόκληρη την έκταση αυτής και κάποιο περιφερικό κομμάτι της θηλαίας άλω ή παρατηρείτε πως υπάρχουν γαλακτοφόροι πόροι που εκκρίνουν γάλα και στην περιφέρεια της θηλής σας.
- Κάντε συστηματικά απαλό μασάζ στο στήθος σας και ζεστές κομπρέσες πριν τον θηλασμό ή την άντληση με χέρι ή θήλαστρο. Το μασάζ αποτελεί εκπληκτική μέθοδο ενίσχυσης της παραγωγής και ροής του γάλακτος και αποφυγής της στάσης του γάλακτος.
- Σταματήστε άμεσα την χρήση αντισυλληπτικών ή φαρμάκων που αναστέλλουν την παραγωγή του γάλακτος (κάποιες φορές αυτά είναι πολύ κοινά στην χρήση τους)
- Κάνετε έναν ορμονολογικό έλεγχο σύμφωνα με την υπόδειξη του γιατρού ή του συμβούλου θηλασμού σας. Διαταραχές του σακχάρου, της αρτηριακής πίεσης ή του θυροειδούς μπορεί να μπλοκάρουν την παραγωγή σας.
- Κάντε ένα τεστ εγκυμοσύνης. Μια επόμενη κύηση άμεσα μπορεί να επηρεάσει την ροή του γάλακτος.
- Χρησιμοποιήστε φάρμακα ή ροφήματα- αφεψήματα που ενισχύουν την παραγωγή γάλακτος ως την τελευταία λύση στο πρόβλημα σύμφωνα με τις οδηγίες του συμβούλου θηλασμού σας.
Κανένα φάρμακο , τσάι , μπύρα ή άλλο ρόφημα, βότανο δεν μπορούν μαγικά να αυξήσουν την παραγωγή του γάλακτoς σας. Τις περισσότερες φορές, μια γυναίκα θα χρειαστεί εξατομικευμένη συμβουλευτική. Αυτή θα πρέπει να συμβαδίζει με το πρόγραμμα και τις ανάγκες τις δικής της κατάστασης. Ζητήστε συμβουλευτική καθοδήγηση από ειδικευμένο σύμβουλο θηλασμού για να βρείτε και εσείς την λύση.
Στο all4baby μπορούμε να σας βοηθήσουμε.
Επικοινωνήστε μαζί μας!