Ο ύπνος μαζί με το μωρό σας από νεογέννητο είναι μια φυσιολογική πράξη, αυτόματη που εμπεριέχει πολλά πλεονεκτήματα και για τους δυο σας. Το μωρό όταν γεννιέται έχει φυσική θέση την αγκαλιά της μητέρας του. Για το λόγο αυτό αυθόρμητα οι νέες μανούλες παίρνουν τα μωρά τους πολύ αγκαλιά και κοιμούνται μαζί τους. Τα βρεφάκια δε, ζητούν ‘’απεγνωσμένα’’ την μυρωδιά και τον χτύπο της καρδιάς που έχουν μάθει εννέα μήνες.
Το co-sleeping είναι η συγκοίμηση η συντροφιά της μητέρας και του μωρού στον ύπνο. Είναι εξαιρετικά βολική για τον θηλασμό αυξάνοντας την επιτυχία του και μειώνει την κόπωση της μητέρας. Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι μετριάζει την μελαγχολία της λοχείας που συχνά προέρχεται από κούραση. Διαβάστε παρακάτω κανόνες σχετικά με το που και με ποιον μπορεί να μοιράζεται τον ύπνο του το μωρό σας.
Που δεν πρέπει να κοιμάται το μωρό σας;
Το μωρό σας δεν πρέπει να κοιμάται σε:
- Κρεβάτι με στρώμα νερού.
- Πολύ μαλακές επιφάνειες όπως τα πουπουλένια μαξιλάρια
- Να χρησιμοποιείται για την εξασφάλιση σωστής θερμοκρασίας στην διάρκεια του ύπνου βαριά σκεπάσματα ή παπλώματα.
Που μπορεί να κοιμάται το μωρό σας μαζί σας και πότε;
Το μωρό σας μπορεί να κοιμάται σε:
- Ένα κρεβάτι ενηλίκου σε μια πολυθρόνα ή καναπέ με την επίβλεψη ενός νηφάλιου ενηλίκου που μπορεί να του εξασφαλίσει επαρκή χώρο και ασπίδες προστασίας για τον έλεγχο των πτώσεων.
- Κανονική θέση, όχι μπρούμυτα ή στο πλάι, μόνο ανάσκελα ειδικά όταν κοιμάστε και εσείς.
- Περιβάλλον που δεν καπνίζετε.
Επιπλέον tips για πετυχημένο και αρμονικό co-sleeping:
- Μην κάνετε co-sleeping εάν έχετε πιει παραπάνω από δύο ποτά.
- Μοιραστείτε το ίδιο δωμάτιο με το μωρό σας για τους πρώτους 4 μήνες.
- Αποφύγετε την χρήση κρεβατιών ή άλλων επιφανειών που περιέχουν κενά και κατά την διάρκεια του ύπνου μπορεί να σφηνώσει μέλος του σώματος του μωρού σας σε αυτά.
- Αποφύγετε την κατανάλωση ουσιών που μπορεί να μεταβάλλουν την διάθεσή σας (αλκοόλ, ναρκωτικά , βαρβιτουρικά φάρμακα κ.λ.π.).
- Τα άλλα παιδιά σας ή κατοικίδια καλό είναι να μην κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι για να υπάρχει επαρκής χώρος.
- Οι επιφάνειες που χρησιμοποιούνται για τον ύπνο του μωρού σας όπως το στρώμα θα πρέπει να είναι σκληρό.
- Εάν χρησιμοποιείτε στρώμα για να σκεπάσετε το μωρό σας τότε φροντίστε αυτό να βρίσκετε στο ύψος τον ώμων του και σφηνωμένο στις άκρες του κρεβατιού. ΟΧΙ τα δικά σας σκεπάσματα.
- Αποφύγετε την χρήση παπλωμάτων , μαξιλαριών, λούτρινων αρκουδιώνστο χώρο που κοιμάται το μωρό σας.
- Μην αφήνετε το μωρό σας μόνο του πάνω στο κρεβάτι σας εάν δεν το επιβλέπετε.
- Η χρήση κούνιας κρεβάτι που έρχεται σε επαφή με τα κάγκελα είναι καλή λύση. Eναλλακτικά ένα στρώμα που εφάπτεται με το δικό σας , χωρίς να περιέχει κενά είναι καλή λύση εφόσον βρίσκεται κολλημένο στον τοίχο.
Στη συγκοίμηση (co-sleeping) λέμε ‘ναι’ !
«Αν το παιδί μου κοιμάται από τώρα στην κρεβατοκάμαρά μας, τότε πώς θα μάθει να κοιμάται μόνο του στο δωμάτιό του;»
Ας μην ξεχνάμε τη νευρολογική ανωριμότητα των βρεφών κατά τη γέννησή τους, καθώς και το γεγονός ότι αργούν να ωριμάσουν σε σχέση με τα περισσότερα θηλαστικά. Τα υπόλοιπα είδη θηλαστικών γεννιούνται με το 60%-70% του ενήλικου εγκεφάλου τους και συνήθως στον πρώτο χρόνο της ζωής του έχουν ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως. Στο ανθρώπινο είδος το ποσοστό του εγκεφάλου βρίσκεται στο 25% συγκριτικά με των ενηλίκων, ενώ για την πλήρη ανάπτυξη και ανεξαρτητοποίηση τους (σωματική και ψυχική) απαιτούνται πολλά περισσότερα χρόνια.
Τα βρέφη αδυνατούν να φροντίσουν τα ίδια τον εαυτό τους και χρειάζονται την προσοχή και την επαφή με τους άλλους. Η κάλυψη της έμφυτης ανάγκης των βρεφών για επαφή και εγγύτητα από τους γονείς νωρίς στη ζωή τους οδηγεί και σε από νωρίς ανεξαρτησία και αυτάρκεια. Η αυθαίρετη κοινωνική ιδέα ότι οι γονείς θα πρέπει ήδη από τη βρεφική ηλικία να προωθήσουν την ανεξαρτησία του παιδιού τους οδηγεί συχνά στους λανθασμένους ισχυρισμούς. Πως ένα βρέφος δηλαδή, το οποίο δεν μπορεί να ανακουφιστεί μόνο του από νωρίς δε θα μπορέσει να τα καταφέρει ούτε αργότερα. Επίσης φημολογείται πως οι γονείς αυτού του τύπου είναι ανεπαρκείς. Αντίθετα με όλα αυτά, τέτοιου είδους ιδέες και ισχυρισμοί δεν έχουν καμία επιστημονική τεκμηρίωση. Το άγγιγμα, τα λόγια, τη συναισθηματική υποστήριξη είναι ότι ουσιαστικότερο μπορείται να δώσετε στο βρεφάκι σας!
Πλεονεκτήματα και μακροπροθέσμα οφέλη της συγκοίμησης
Επισημαίνεται συχνά η θετική συμβολή της συγκοίμησης μέσα από μια σειρά επιστημονικών μελετών, καθώς τα παιδιά αυτά εξελίσσονται σε ήρεμους και υγιείς ενήλικες!
Ορισμένα από τα πλεονεκτήματα που αναφέρονται στις έρευνες είναι:
- το γεγονός ότι διευκολύνεται και προάγεται ο θηλασμός
- ρυθμίζονται με καλύτερο τρόπο οι σημαντικές λειτουργίες, για παράδειγμα τα βρέφη έχουν πιο σταθερή θερμοκρασία σώματος, πιο κανονικούς καρδιακούς παλμούς, λιγότερες παύσεις στην αναπνοή τους.
- αισθάνονται μεγαλύτερη συναισθηματική ασφάλεια –καθώς γνωρίζουν ότι οι γονείς τους είναι εκεί και πως μπορούν να ανταποκριθούν συναισθηματικά και σωματικά με ένα σωρό τρόπους
- κλαίνε λιγότερο συχνά και κατά συνέπεια εκκρίνουν λιγότερα ποσοστά αδρεναλίνης.Αυτό συνδέεται με μικρότερες πιθανότητες ανάπτυξης άγχους και άλλων διαταραχών στην ενήλικη ζωή.
Όσον αφορά στα μακροπρόθεσμα οφέλη, έχει παρατηρηθεί πως τα παιδιά -στα οποία οι γονείς τους ακολούθησαν την πρακτική της συγκοίμησης είχαν υψηλότερο επίπεδο αυτοεκτίμησης, ήταν πιο χαρούμενα, βίωναν λιγότερες ενοχές, λιγότερο άγχος και φόβο, ανεξαρτητοποιήθηκαν πιο σύντομα, παρουσίασαν καλύτερη συμπεριφορά στο σχολείο και ήταν πιο εξοικειωμένα με πράξεις στοργής και τρυφερότητας.
Very true! Makes a change to see sooemne spell it out like that. 🙂