H ηλικία του μωρού σας είναι 16 εβδομάδων!!
Τι συμβαίνει στο μωρό σας την 18η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;
Το μωρό σας την εβδομάδα αυτή έχει μήκος 14 εκατοστά και βάρος 200 γραμμάρια.
Συναρπαστική αλλαγή της εβδομάδας αυτής αποτελεί η ολοκλήρωση της ανάπτυξης των εξωτερικών γενετικών οργάνων του μωρού σας. Από τώρα και στο εξής η απάντηση ενός υπερηχογραφήματος για το φύλο του μωρού σας είναι βεβαιότερη.Eίναι πιο ξεκάθαρη λόγω της ήδη ανεπτυγμένης του εικόνας.
Τα αυτάκια του μωρού σας έχουν πάρει την τελική τους μορφή εξωτερικά στο κεφαλάκι του. Ωστόσο δεν είναι ακόμα έτοιμα να υποδεχθούν επαρκή ακουστικά ερεθίσματα.
Την εβδομάδα αυτή ξεκινά και ο σχηματισμός μυελίνης γύρω από τους νευρώνες του μωρού σας.Αυτό το γεγονός φαίνεται να συνεχίζεται και μετά τον τέλος του πρώτου χρόνου της ζωής του. Η ομαλή ανάπτυξη των νεύρων από την μυελίνη δίνει στο μωρό σας τα κατάλληλα εφόδια για πληρέστερη νευρολογική ανάπτυξη. Αυτό συμπεριλαμβάνει και την αίσθηση του σώματος.
Τι συμβαίνει στο σώμα σας την 18η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;
Πλέον η μήτρα σας βρίσκετε δύο δάχτυλα κάτω από τον αφαλό σας.Προεξέχει επαρκώς έτσι ώστε η εγκυμοσύνη σας να γίνεται ορατή μέσα από στενά ρούχα.
Ίσως ένα καινούργιο ενόχλημα επίσης να κάνει την εμφάνισή του την εβδομάδα αυτή, η οσφυαλγία. Οι ενοχλήσεις στην μέση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελούν την συχνότερη ίσως αιτία δυσαρέσκειας. Για την έγκυο γυναίκα συνήθως αποτελεί καθημερινότητα. Η φυσιολογική της προέλευση πιθανολογείται λόγω της άσκησης πίεσης στα παράλληλα νεύρα και την δημιουργία τάσης. Η αλλαγή στάσης σώματος και η άσκηση στην εγκυμοσύνη θα σας βοηθήσουν πολύ! Πιο συγκεκριμένα οι ειδικές ασκήσεις που μπορείτε να διδαχθείτε στα μαθήματα γιόγκα στην εγκυμοσύνη και το μασάζ για εγκύους, θα σας ανακουφίσουν πολύ!
Τι μπορείτε ή πρέπει να κάνετε αυτή την εβδομάδα;
Την 18η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας ασχοληθείτε με τον εαυτό σας περισσότερο και μην παραμελείτε την προσωπική σας φροντίδα.
Μπορείτε να ενημερωθείτε για θέματα της εγκυμοσύνης όπως το βάρος σας που ίσως φαίνεται πως δεν πάει και πολύ καλά. Εάν από τόσο νωρίς στην εγκυμοσύνη σας φαίνεται να έχετε ήδη παρακάμψει την κανονική πρόσληψη βάρους στην εγκυμοσύνη, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό διατροφής για την εγκυμοσύνη, ο οποίος με αναλυτικό και επεξηγηματικό τρόπο θα σας βοηθήσει να διαμορφώσετε το εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφή σας.
Η άσκηση στην εγκυμοσύνη ,όπως η γιόγκα ,το περπάτημα, το κολύμπι κ.λ.π θα ενεργοποιήσουν τον μεταβολισμό σας και θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε σε φυσιολογικά επίπεδα το βάρος και την φυσική σας κατάσταση.
Ίσως θα θέλατε την εβδομάδα αυτή να ενημερωθείτε περισσότερο για την αύξηση του ενδεχομένου παρουσίας ουρολοιμώξεων ή πυελονεφρίτιδας στην εγκυμοσύνη που μπορεί να επηρεάσει την πορεία της εγκυμοσύνης σας και χρειάζονται προσοχή.