“Τι εννοείτε ακούτε δυο καρδιές, γιατρέ;”
Τα ευχάριστα νέα, τα μάθατε! Ώρα να μάθετε και τα χρήσιμα, πρακτικά και εγκυκλοπαιδικά που χρειάζεται να ξέρετε μέχρι να φέρετε στον κόσμο τα διδυμάκια σας.Η δίδυμη κύηση δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο. Άλλωστε, δίδυμες κυήσεις αναφέρονται από αρχής κόσμου. Ο Κάστορας και ο Πολυδεύκης ήταν δίδυμοι και λατρεύτηκαν ως θεοί. Επίσης, η Φοίβη και η Ιλάειρα ήταν δίδυμες. Ο Ρώμος και ο Ρωμύλος, θεμελιωτές της αρχαίας Ρώμης κατά τη μυθολογία, ήταν δίδυμοι.
Ποτέ όμως άλλοτε τα ποσοστά δίδυμη κύησης παγκοσμίως δεν σημείωσαν τέτοιο ρεκόρ! Η αναλογία παλιότερα ήταν περίπου 1 δίδυμη εγκυμοσύνη στις 80 αλλά από το 1980, με τις τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής να αναπτύσσονται συνεχώς, οι αριθμοί δίδυμων κυήσεων έχουν εκτοξευθεί.Η ζωή με τα δίδυμα είναι μια πρόκληση. Είτε νιώθεις πανέτοιμη να τα μεγαλώσεις είτε εντελώς απροετοίμαστη για τον ερχομό τους, τα δίδυμα θα αλλάξουν τη ζωή σου. Μια ζωή που θα έχει ένα δέσιμο υπέροχο – αυτό της δίδυμης μαγείας. Το δέσιμο είναι μοναδικό, όμως το ίδιο μοναδικό είναι και καθένα από τα δίδυμα παιδιά κι έτσι είναι καλό να τα αντιμετωπίζεις σε κάθε βήμα τους.
Υπάρχουν διαφορές σε μια δίδυμη κύηση;
Είναι αλήθεια ότι μεταξύ μιας απλής και μιας δίδυμης εγκυμοσύνης, υπάρχουν μεγάλες διαφορές, τόσο σωματικές όσο και συναισθηματικές.Και ενώ ορισμένες διαφορές είναι εμφανείς, θπάρχουν και άλλες που δεν τις καταλαβαίνουν όλοι αλλά τις βιώνουν οι ίδιες οι γυναίκες. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου:
-
Θα βλέπεις συχνότερα τη μαία και το μαιευτήρα σου
-
Η πρωινή ναυτία, καούρες, εμετοί και άλλα συμπτώματα της κύησης μπορεί να είναι πιο έντονα
-
Yπάρχουν πολλές πιθανότητες να πάρεις περισσότερα κιλά
-
Η εμφάνιση κηλίδων στο δέρμα μπορεί να είναι πιο συχνή
-
Η διάρκεια της κύησης είναι συνήθως μικρότερη σε διάρκεια σε σύγκριση με μια μονήρη κύηση
Εxtra tip: Είναι σημαντικό να λάβουμε κατάλληλη ενημέρωση από τη μαιευτική μας ομάδα για την προωρότητα και ό,τι έχει να κάνει με τα πρόωρα μωράκια. Η πιθανότητα είναι αυξημένη και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένες.
Τι πρέπει να γνωρίζω για τον τοκετό διδύμων;
Η δίδυμη κύηση θεωρείται υψηλού κινδύνου στον μαιευτικό κόσμο αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχεις επιλογές για τον τοκετό σου. Σίγουρα θα έχεις ακούσει πως η καισαρική τομή είναι απαραίτητη για τα δίδυμα, όμως η αλήθεια είναι πως είναι πολλές οι γυναίκες που γεννούν υπέροχα με φυσιολογικό τρόπο και με ασφάλεια τα δίδυμά τους.
Ανάλογα με το είδος των διδύμων που κυοφορείς, τις θέσεις των μωρών, την ηλικία κύησης και άλλους παράγοντες ο κολπικός τοκετός μπορεί να είναι μια εφικτή και ασφαλής επιλογή. Εάν περιμένεις διζυγωτικά μωρά θα έχουν δυο διαφορετικούς αμνιακούς σάκους και δύο διαφορετικούς πλακούντες. Η επιλογή της σωστής μαιευτικής ομάδας που σέβεται, υπερασπίζεται τα θέλω σου και έχει εμπειρία σε τοκετούς διδύμων είναι πολύ σημαντική.
Εάν παρ’ όλα αυτά είναι απαραίτητο να γίνει καισαρική τομή, πάλι υπάρχουν επιλογές. Μπορείς να περιμένεις μέχρι να ξεκινήσει ο τοκετός μόνος του και να μην μπεις με ραντεβού για καισαρική. Μπορείς να κάνεις επισκληρίδιο και όχι γενική αναισθησία. Μπορείς αμέσως μόλις βγουν τα μωρά να ζητήσεις να σου τα φέρουν και να τα ακουμπήσεις πάνω σου δέρμα με δέρμα.
Extra tip: Μην ξεχνάς ότι μπορείς να διεκδικήσεις να μην κοπεί αμέσως ο λώρος ή οι λώροι αλλά να περιμένεις μέχρι να σταματήσει/ουν να πάλλεται/ονται.
Γίνεται να θηλάσει μια μαμά τα δίδυμα μωρά της;
Ναι, φυσικά μπορείτε να θηλάσετε δίδυμα! Νομίζετε ότι η φύση θα μας έστελνε δύο παιδιά χωρίς να προβλέψει τι θα φάνε και τα δύο; Τόσο ο όγκος, όσο και η σύσταση του μητρικού γάλακτος μπορούν να προσαρμοστούν στα επίπεδα που απαιτούνται για να θηλάσετε τα δίδυμα μωρά σας. Οι μητέρες που γεννούν περισσότερα του ενός μωρά πρέπει να ενημερώνονται ότι όσο περισσότερο θηλάζουν τόσο περισσότερο γάλα θα παράγουν και μπορούν τελικά να καλύψουν πλήρως τις διατροφικές ανάγκες των μωρών τους. Τα δίδυμα έχουν τη δυνατότητα να θηλάσουν με τους παρακάτω τρόπους:
Ταυτόχρονα: Τοποθετείτε στο στήθος πρώτα το μωρό που χρειάζεται περισσότερη βοήθεια και στη συνέχεια αφού το υποστηρίξετε με το ένα χέρι της, βοηθάτε το άλλο μωρό να πιάσει το στήθος. Αρχικά θα χρειασθείτε βοήθεια για να τοποθετήσετε τα μωρά ταυτόχρονα και σωστά στο στήθος σας, ώστε να εξασφαλισθεί η σωστή προσκόλληση στον μαστό και ο αποτελεσματικός μητρικός θηλασμός. Όταν ταΐζονται τα δίδυμα ταυτόχρονα είναι προτιμότερο στον κάθε θηλασμό οι μαστοί να προσφέρονται στα μωρά εναλλάξ. Αυτό εξασφαλίζει ισότιμη διέγερση και στους δυο μαστούς, καθώς τα βρέφη δεν έχουν την ίδια ικανότητα θηλασμού (δύναμη θηλαστικής κίνησης, ρουφήγματος, αντοχής). Έτσι κερδίζεται χρόνος, ενώ το πιο δραστήριο μωρό θηλάζοντας πότε από τον ένα μαστό και πότε από τον άλλον, διεγείρει το αντανακλαστικό της καθόδου του γάλακτος (let down reflex) και για το άλλο δίδυμο.
Ξεχωριστά: Kάθε βρέφος θηλάζει κάθε φορά που πεινάει και αμέσως μετά το άλλο. Τις πρώτες ημέρες αν ταΐζετε κάθε παιδί ξεχωριστά, τα νεογέννητα μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα με τον θηλασμό. Αυτό σας δίνει επίσης τη δυνατότητα να δεθείτε καλύτερα με το κάθε μωρό και να διακρίνετε τις ανάγκες και τις δυνατότητες για το θηλασμό κάθε μωρού ξεχωριστά. Οι θηλασμοί μπορούν επίσης να συνδυασθούν. Για παράδειγμα, ξεκινάτε να θηλάζετε πρώτα το ένα μωρό και όταν αυτό αρχίζει να επιβραδύνει βάζετε το δεύτερο μωρό να θηλάσει. Όταν το δεύτερο αρχίζει να φαίνεται ικανοποιημένο, το πρώτο μωρό επιστρέφει στο στήθος για να ολοκληρώσει τον θηλασμό. Το δεύτερο μωρό με τη σειρά του επιστρέφει στο στήθος για να ολοκληρώσει τον θηλασμό του.
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, στην περίπτωση γέννησης διδύμων δε θα πρέπει να παραβλέπουμε το ενδεχόμενο της προωρότητας, η οποία συνεπάγεται παραμονή του ενός ή και των δύο νεογνών στην αντίστοιχη μονάδα. Η κατάσταση του νεογνού θα αξιολογηθεί από τους επαγγελματίες υγείας της μονάδας νεογνών και μαζί με εσάς θα συναποφασίσετε τον κατάλληλο τρόπο σίτισης των διδύμων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την επιθυμία σας να θηλάσετε.
Ανεξαρτήτως προωρότητας ή μη, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι τους εναλλακτικούς τρόπους χορήγησης του μητρικού γάλακτος, πλην του μπιμπερό, και να συζητήσετε με τη μαία σας την όποια επιλογή του, έτσι ώστε να διευκολύνετε την μετάβαση στον θηλασμό σε ευδόκιμες συνθήκες.
Extra tip: Μια «γωνιά θηλασμού» βοηθάει πολύ όταν έχετε τα χέρια σας συνεχώς γεμάτα με μωρά! Ακόμα καλύτερη ιδέα είναι να έχετε διάφορες γωνιές θηλασμού, όπου θα μπορείτε να καθίσετε για να θηλάσετε άνετα. Εκεί θα βρίσκονται πάντα κάποια σνακς, νερό, μαξιλάρια, πάνες, βιβλία ή περιοδικά, κλπ.
Πώς φροντίζω τα δίδυμα μωρά μου;
Την ώρα που θα «εισβάλουν» στη ζωή σας αυτοί οι αξιαγάπητοι δίδυμοι μπελάδες θα είναι η πιο ξεχωριστή και ευτυχής στιγμή που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος. Ωστόσο η προσαρμογή στα νέα δεδομένα και η εξισορρόπηση της νέας καθημερινότητας απαιτούν χρόνο. Ακόμα και πριν την άφιξη των διδύμων χρειάζεται να οργανωθείτε. Κάντε την κατάλληλη προετοιμασία για τον ερχομό των μωρών σας για να μην τρέχετε μετά που δεν θα υπάρχει χρόνος. Από τη στιγμή που γεννιούνται, τα δίδυμα έχουν διαφορές. Τρώνε, συμπεριφέρονται, μεγαλώνουν και μαθαίνουν με διαφορετικούς ρυθμούς και τρόπους. Το ένα παιδί επιτυγχάνει εκεί που το άλλο υστερεί και αντιστρόφως. Μην τα συγκρίνεις συνέχεια, ή τουλάχιστον προσπάθησε να μην το κάνεις. Και γιατί είναι κουραστικό για εσάς κυρίως γιατί δεν τους κάνει καθόλου καλό. Πίστεψέ με, η σύγκριση είναι κάτι που θα τους ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή… Οι δικοί σας άνθρωποι θα προσφερθούν να σας βοηθήσουν κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους με τα δίδυμα. Αποδεχθείτε το! Θα δείτε ότι θα σας φανεί χρήσιμο σε όλες τις καθημερινές πρακτικές όπως για παράδειγμα το μπάνιο. Δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να λέει ότι πρέπει να κάνετε μπάνιο τα δίδυμα την ίδια μέρα αν είστε μόνη σας. Έτσι, χωρίστε τις μέρες και κάντε τα μπάνιο εναλλάξ, μια μέρα το ένα και την επόμενη το άλλο. Το Σαββατοκύριακο που θα μπορεί να σας βοηθήσει ο σύντροφος σας, κάντε μπάνιο τα δίδυμά σας παρέα. Μην αμελήσετε να κρατάτε ημερολόγιο για το καθένα, σημειώνοντας την ακριβή ώρα των γεγονότων για το κάθε μωράκι. Πότε έφαγε, πόσο έφαγε (αν πίνει γάλα από μπιμπερό ή άλλο μέσο), πότε ενεργήθηκε, πότε πήρε βιταμίνες, φάρμακο, οτιδήποτε… Τα πάντα σε δύο στήλες, μία για το κάθε μωρό. Θα έρθει η ώρα που η κούραση δε θα σας αφήνει να θυμηθείτε τίποτα! Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η θέση των διδύμων μωρών μέσα στην κοιλιά της μαμάς τους ήταν δίπλα –δίπλα. Το λογικό λοιπόν είναι πως τα μωρά θα ηρεμούν και θα κοιμούνται καλύτερα, όταν εξωμήτρια, και πάλι βρίσκονται κοντά, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό. Χρησιμοποιήστε την ίδια κούνια και βάλτε τα παράλληλα μεταξύ τους και κάθετα μέσα στο κρεβατάκι τους. Μόλις περάσουν τον πρώτο μήνα ζωής σιγά σιγά βάλτε τα σε χωριστό λίκνο.
Extra tip: Να είστε επιεικής με τον εαυτό σας. Είναι φυσικό να αισθάνεστε πιεσμένη και πάρα πολύ κουρασμένη. Είναι σημαντικό να κοιμάστε σε κάθε ευκαιρία. Να είστε υπομονετική με τον εαυτό σας και με τα μωρά σας και δώστε σε όλους χρόνο για να προσαρμοστούν στην οικογένεια που μόλις δημιουργήσατε!