Πώς συνδέονται ο ύπνος και οι κολικοί;
Οι δύο αυτές έννοιες είναι στενά συνδεδεμένες καθώς η μία επηρεάζει την άλλη σε μεγάλο βαθμό. Ένα μωρό μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα κολικών από την 2η εβδομάδα ζωής του έως και τον 4ο μήνα. Σε αυτό το διάστημα ανάλογα με την ένταση και την συχνότητα του πόνου μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγές ή και δυσκολίες στον ύπνο του μωρού σας. Στο άρθρο αυτό στόχος είναι να μάθετε για τα σημάδια των κολικών αλλά και το πώς θα μπορέσετε να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμηθεί περισσότερο και καλύτερα.
Πώς θα καταλάβετε ότι το μωρό σας έχει κολικούς;
Είναι πολύ απλό! Εάν το μωρό σας είναι υγιές βάσει ιατρικών εξετάσεων αλλά κυρίως τις απογευματινές ώρες κλαίει έντονα χωρίς να μπορείτε να το ηρεμήσετε και χωρίς να βρίσκεται σε αναπτυξιακό άλμα, τότε θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο των κολικών με τη βοήθεια του παιδιάτρου σας. Ένας ακόμη σημαντικός δείκτης για την ύπαρξη έντονων κολικών είναι το συχνό κλάμα τουλάχιστον τρεις φορές τη μέρα, για τρεις ημέρες τις εβδομάδας επί τρεις μήνες. Τέλος, θα παρατηρήσετε εάν το μωρό σας είναι ανήσυχο, ενώ τεντώνει και μαζεύει τον κορμό του για να μειώσει τον πόνο.
Ύπνος και κολικοί: Πώς επηρεάζεται ο ύπνος;
Όταν ένα μωρό έχει έντονους κολικούς εκτός από τη δυσφορία που νιώθει, παρουσιάζει και έντονη ανασφάλεια. Ο συνδυασμός αυτός επηρεάζει τον ύπνο του και οδηγεί σταδιακά στην έλλειψη παραγωγικού ύπνου. Τα περισσότερα μωρά ξυπνάνε αρκετά εύκολα και συχνά κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω του πόνου. Μια ακόμη συνέπεια είναι η άρνησή τους να κοιμηθούν γιατί έχουν συνδυάσει τον ύπνο με μια επίπονη διαδικασία. Επομένως, καταλαβαίνουμε πως βασικός στόχος εάν το μωρό μας αντιμετωπίζει κολικούς είναι να το βοηθήσουμε να ανακουφιστεί και να κοιμηθεί περισσότερο.
Τι μπορείτε να κάνετε;
Αρχικά, θα πρέπει να αξιολογήσετε και με τη βοήθεια παιδιάτρου την ένταση των πόνων αυτών. Μέσω της αξιολόγησης θα μπορέσετε να ανακουφίσετε αποτελεσματικότερα το μωρό σας, καθώς σε πολλές περιπτώσεις προτείνεται κάποια αγωγή. Εάν τα συμπτώματα όμως είναι ήπια η αγωγή δεν κρίνεται απαραίτητη τις περισσότερες φορές. Μετά την αξιολόγηση και τις συμβουλές του παιδιάτρου θα πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή και κατανόηση. Το μωρό σας περνά μια δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση και χρειάζεται την στήριξή σας. Όταν νιώσετε πως είστε κουρασμένη ζητήστε βοήθεια από τον σύντροφό σας ή κάποιο οικείο πρόσωπο. Καλό είναι να μην μεταδίδεται τον εκνευρισμό σας στο μωρός γιατί έτσι εντείνεται το κλάμα.
Επίσης, μπορείτε να το κρατάτε να ρευτεί για περισσότερη ώρα από ότι συνήθως, ενώ καλό είναι σε περίπτωση που δεν θηλάζετε να αλλάξετε τη φόρμουλα που χρησιμοποιείτε. Επιπλέον, το πιπίλισμα του στήθους ή και η χρήση πιπίλας μπορεί αν βοηθήσει. Ένας ακόμη τρόπος για να βοηθήσετε το μωρό σας είναι η συγκοίμηση στον γονεϊκό κρεβάτι. Εφόσον τηρείτε τους κανόνες ασφαλείας ο τρόπος αυτός θα σας βοηθήσει, καθώς το μωρό σας θα έχει άμεση πρόσβαση στο στήθος σας εάν θελήσει να το πιπιλίσει, ενώ ταυτόχρονα θα νιώθει ασφάλεια λόγω της επαφής σας.