Μια από τις πιο συνηθισμένες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς ως προς τον ύπνο του μωρού τους είναι οι νυχτερινές αφυπνίσεις. Πότε είναι φυσιολογικές και πώς μπορείτε να τις μειώσετε;
Τι είναι οι νυχτερινές αφυπνίσεις;
Υπάρχουν δύο ειδών νυχτερινές αφυπνίσεις. Στην πρώτη περίπτωση το παιδί ξυπνά και μόλις θηλάσει επαρκώς συνεχίζει να κοιμάται. Στην δεύτερη περίπτωση το παιδί ακόμα κι αν έχει θηλάσει αδυνατεί να κοιμηθεί.
Οι αφυπνίσεις της πρώτης κατηγορίας είναι φυσιολογικές κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής ενός παιδιού. Ωστόσο, οι αφυπνίσεις της δεύτερης κατηγορίας σηματοδοτούν την ύπαρξη κάποιου ζητήματος και προοδευτικά μπορεί να οδηγήσουν σε κάποια προβληματική κατάσταση.
Πότε μια κατάσταση είναι προβληματική;
Η ηλικία του μωρού και η έκβαση της αφύπνισης καθορίζουν το εάν είναι προβληματική ή όχι. Τις πρώτες 40 ημέρες είναι φυσιολογικό μέσα στη νύχτα το μωρό σας να ξυπνά συχνά. Η συχνότητα ποικίλει και πολλά μωρά ξυπνάνε κάθε μία ώρα, θηλάζουν και ξανακοιμούνται. Αυτή είναι μια φυσιολογική αφύπνιση που συνάδει με την ηλικία και τις ανάγκες του μωρού. Ωστόσο, μέχρι και τον τρίτο μήνα της ζωής του αναμένουμε να ξυπνά, να θηλάζει και να κοιμάται ξανά ανά 2.5-3 ώρες. Το ίδιο ισχύει και μέχρι τους 6 μήνες, καθώς τότε εισάγονται οι στερεές τροφές και το αίσθημα κορεσμού διαρκεί περισσότερες ώρες. Τέλος, αναμένουμε πως οι νυχτερινές αφυπνίσεις θα έχουν τερματιστεί μέχρι τον πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού σας. Ανεξάρτητα, όμως από την ηλικία του μωρού σας μια αφύπνιση μπορεί να είναι προβληματική όταν το μωρό σας αδυνατεί να ξανακοιμηθεί. Υπάρχουν φορές που ενώ έχετε θηλάσει το μωρό σας και δεν υπάρχει καμία προφανής αιτία, εκείνο δεν καταφέρνει να ξανακοιμηθεί.
Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις νυχτερινές αφυπνίσεις ;
Οι νυχτερινές αφυπνίσεις οφείλονται στο αίσθημα πείνας, σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, σε εφιάλτες και σε έλλειψη παραγωγικού ύπνου.
Το μωρό σας, λοιπόν, θα ξυπνήσει μέσα στη νύχτα για να θηλάσει ή να φάει από το μπουκάλι του ανάλογα με την ηλικία του ανά 2.5-3 ώρες και κάποια μωρά μπορεί να αντέξουν έως και 5 ώρες χωρίς γάλα. Εάν το μωρό σας τρώει στερεές τροφές σταδιακά θα μπορέσει να παραμείνει κοιμισμένο καθ’όλη την διάρκεια της νύχτας. Επομένως, καλό θα ήταν να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα σίτισης προσαρμοσμένο στο μωρό σας.
Όσον αφορά την θερμοκρασία του δωματίου αυτή θα πρέπει να είναι σταθερή και ανάλογη της εποχής. Μια ιδανική θερμοκρασία κυμαίνεται από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Προτιμήστε να ρυθμίζετε την θερμοκρασία με θερμαντικά σώματα ή κλιματιστικά και όχι προσθέτοντας ή αφαιρώντας ρούχα από το μωρό σας κατά τον ύπνο.
Επίσης, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως οι εφιάλτες αποτελούν σύνηθες πρόβλημα από το δεύτερο έτος ζωής. Όταν το παιδί σας βλέπει κάποιον εφιάλτη καλό είναι να προσπαθείτε να το ηρεμήσετε με μια αγκαλιά. Πολλές φορές χρειάζεται να κοιμηθείτε μαζί με το παιδί σας μέχρι να νιώσει και πάλι ασφάλεια να κοιμηθεί ξανά μόνο του.
Τέλος, η πιο συνηθισμένη αιτία αφύπνισης είναι η έλλειψη παραγωγικού ύπνου. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναδιαμορφώσετε το πρόγραμμα ύπνου του! Αυτό θα γίνει εφόσον μπορέσετε να ακολουθήσετε τους βιολογικούς του ρυθμούς! Τα μωρά που δεν κοιμούνται βάσει βιολογικού ρυθμού οδηγούνται σε υπερένταση. Η υπερένταση αυτή είναι που δημιουργεί τις συχνές νυχτερινές αφυπνίσεις! Ξεκινήστε σήμερα κάνοντας μικρές αλλαγές που θα σας οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα!