Εισαγωγή
Όλα τα μωρά γεννιούνται με την ανάγκη και την δεξιότητα της θηλαστικής κίνησης και του πιπιλίσματος. Η πιπίλα αποτελεί αντικείμενο τριβής και διχογνωμίας μεταξύ επαγγελματιών υγείας και γονέων. Ας δούμε πότε μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε, αν είναι αναγκαία και χρυσούς κανόνες ασφαλούς χρήσης της πιπίλας.
Πότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πιπίλα;
- Η χρήση της πιπίλας συνιστάται μόνο κατά την διάρκεια της έναρξης του ύπνου του μωρού σας. Εάν το ίδιο αποκοιμηθεί και βγάλει την πιπίλα δεν πρέπει να επιμένετε στην επανατοποθέτησή της, εφόσον το ίδιο δεν το ζητάει.
- Εάν θηλάζετε σας συμβουλεύουμε ισχυρά να αποφύγετε την πιπίλα για τις πρώτες 4 εβδομάδες πριν είστε βέβαιοι πως ο θηλασμός έχει εδραιωθεί και δεν διακινδυνεύετε την σύγχυση θηλών ή την κόπωση του μωρού σας από τις θηλαστικές κινήσεις στην πιπίλα.
- Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να δώσετε στο μωρό σας πιπίλα σε συγκεκριμένη ηλικία μήπως δεν την δέχεται μετά. Εάν το μωρό σας παρουσιάζει συμπεριφορά που αντιστοιχεί με την ανάγκη θηλαστικής κίνησης πριν ή μετά το γεύμα του , τότε αυτό μπορεί να σημαίνει πως μια πιπίλα ή το δάχτυλο του μωρού σας να βοηθήσει.
- Μην δίνετε πιπίλα στο μωρό σας όταν αυτό πεινάει.
- Μην δένετε την πιπίλα του μωρού σας πάνω στην κούνια ή γύρω από το λαιμό του ή στο χέρι του. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό στο μωρό σας.
- Εάν η πιπίλα κατά την διάρκεια της νύχτας φύγει από το στόμα του ενώ το ίδιο το έχει απόλυτη ανάγκη για ύπνο ενώ δεν έχει την ικανότητα να το επανατοποθετήσει τότε φροντίστε να διατηρείτε μια κοντινή απόσταση από την κούνια του για να το βοηθήσετε κατά την διάρκεια της νύχτας.
Πώς να χρησιμοποιήσετε την πιπίλα;
Τη σημερινή εποχή οι πιπίλες κυκλοφορούν σε διάφορα σχέδια, σχήματα, υλικά και χρώματα.. Πειραματιστείτε διαλέγοντας μερικές στην αρχή και δώστε στο μωρό σας αυτή που δέχεται περισσότερο.
- Φροντίστε η πιπίλα που αγοράσατε να είναι από 1 κομμάτι και όχι αποσπόμενη
- Ποτέ μην χρησιμοποιείτε ως πιπίλα την θηλή του μπουκαλιού
- Το υλικό της πιπίλας θα πρέπει να είναι συμπαγές πλαστικό ή καοτσούκ με τρύπες συνήθως στην μύτη της πιπίλας.
- Μέχρι το μωρό σας να φτάσει τους 6 μήνες συνίσταται η συστηματική αποστείρωση και καλή καθαριότητα της πιπίλας. Μετά τους 6 μήνες μια απλή πλύση με σαπούνι είναι εντάξει.
- Το μήκος της πιπίλας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3,8 εκατοστά έτσι ώστε το μωρό να μην μπορεί να καλύψει ολόκληρη την στοματική κοιλότητα με την πιπίλα και έτσι αποφεύγετε ο πνιγμός.
Αγοράστε κάποια επιπλέον πιπίλα που θα έχετε έτοιμη προς χρήση στην περίπτωση που το μωρό σας απολέσει την πρώτη.
Μείνετε συντονισμένοι στο all4baby.gr ! Παρακολουθήστε τα σεμινάρια μας αλλά και τα άρθρα μας που θα σας βοηθήσουν σε όλες τις προκλήσεις της γονεικότητας! Είμαστε στην διάθεσή σας για κάθε απορία και επιθυμούμε να σας αποδείξουμε με την γνώση από τα άρθρα και τα σεμινάρια μας, πόσο ικανοί και μοναδικοί γονείς είστε! Δεν υπάρχουν «καλύτεροι» γονείς. Υπάρχουν όμως γονείς που νοιάζονται και θα αναζητούν πάντα να βρουν ιδέες και λύσεις για την καθημερινότητα με το παιδί τους!
Για οποιαδήποτε ερώτηση ή δυσκολία σχετικά με την χρήση της πιπίλας μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας μέσω email, facebook ή τηλεφώνου.