Η διατροφή στην εγκυμοσύνη είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της καλής υγείας και της αποφυγής επιπλοκών.
Μέχρι σήμερα οι γυναίκες συμβουλεύονται να καταναλώνουν έως 1-2 μερίδες ψαριών την εβδομάδα αυστηρά. Η σύσταση αυτή γίνεται για την αποφυγή του συνδρόμου δηλητηρίασης από υδράργυρο, ουσία που διαπερνά τον πλακουντιακό φραγμό και επηρεάζει το νευρολογικό σύστημα του κυήματος δημιουργώντας το σύνδρομο ADHD. Η ασθένεια αυτή είναι αρκετά σοβαρή και φέρει συμπτώματα όπως έλλειψη προσοχής, υπερκινητικότητα, μεγάλη αστάθεια κ.λ.π. προβλήματα που γίνονται αντιληπτά κυρίως στην πρώτη σχολική ηλικία.
Προηγούμενες μελέτες που εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του υδραργύρου και ADHD έχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα.
Σε νέα μελέτη, οι ερευνητές ακολούθησαν 788 παιδιά που γεννήθηκαν κοντά στο Νιου Μπέντφορντ, στη Μασαχουσέτη, μεταξύ των ετών 1993 και 1998. Χρησιμοποίησαν τα δείγματα που λαμβάνονται από τα μαλλιά των μητέρων αμέσως μετά την γέννησή των παιδιών αυτών οι οποίες παράλληλα κρατούσαν ημερολόγιο διατροφής, για να ταυτοποιηθεί η ποσότητα ψαριών που κατανάλωναν στην εγκυμοσύνη.
Στη συνέχεια, αφού τα παιδιά ήταν περίπου 8 ετών, οι ερευνητές ζήτησαν από τους δασκάλους να αξιολογήσουν τις συμπεριφορές των παιδιών για να δουν πόσα εμφάνισαν ADHD συμπτώματα.
Οι ερευνητές βρήκαν πως όταν τα επίπεδα υδραργύρου στα μαλλιά των γυναικών ξεπερνούσε κατά 8 φορές περισσότερο τα φυσιολογικά επίπεδα, τα παιδιά τους στην σχολική ηλικία είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν το σύνδρομο ADHD.
Ωστόσο τα παιδιά που οι μητέρες τους κατανάλωναν 2 ή περισσότερες μερίδες ψαριών την εβδομάδα είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα ADHD.
Οι συγγραφείς συμπεραίνουν πως η προστατευτική δράση της κατανάλωσης ψαριών στην εγκυμοσύνη έχει πολλά οφέλη γι αυτό οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να ενθαρρύνονται να καταναλώνουν συχνά ψάρια τα οποία ωστόσο περιέχουν μικρότερες ή καθόλου ποσότητες υδραργύρου.
Ψάρια όπως ο ξιφίας, ο τόνος κ.λ.π. δηλαδή τα μεγάλα ψάρια της θάλασσας φαίνεται να έχουν αυξημένα επίπεδα υδραργύρου και για αυτό πρέπει να αποφεύγονται ενώ ο μπακαλιάρος, η τσιπούρα κ.λ.π. έχουν μικρότερες ή καθόλου συγκεντρώσεις υδραργύρου και έτσι θα πρέπει να υπάρχουν σε αφθονία στο διαιτολόγιο της εγκύου.
Περισσότερες ωστόσο μελέτες αναγνωρίζεται πως χρειάζονται για την επιβεβαίωση και καθιέρωση του παραπάνω αποτελέσματος.
Πηγές<<Μάθετε περισσότερα για την διατροφή στην εγκυμοσύνη >>