Πολλές φορές επισημαίνεται η σημασία της υιοθέτησης ενός σωστού διαιτολογίου στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό από την μητέρα.
Η κατανάλωση καφεΐνης αποτελεί μια αγαπημένη κοινωνική και διατροφική συνήθεια του δυτικού κόσμου, ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελλάδα.
Νέα έρευνα ανακαλύπτει το αντίκτυπο της κατανάλωσης καφεΐνης από εγκύους και θηλάζουσες μητέρες στον ύπνο του μωρού τους. Η καφεΐνη είναι γνωστό πως περνά τον πλακουντιακό φραγμό. Tα νεογνά κάτω των τριών μηνών δεν μπορούν να μεταβολίσουν την καφεΐνη που περνά και στο μητρικό γάλα.
Ο Santos, Matijasevich και Domingues , ερευνητές της μελέτης αξιολόγησαν την συσχέτιση μεταξύ βαριάς κατανάλωσης καφεΐνης και της ποιότητας του ύπνου των βρεφών αυτών των μητέρων. Τα στοιχεία λήφθηκαν το 2004 στην Βραζιλία όπου τα βρέφη εξετάστηκαν για πρώτη φορά σε ηλικία 3 μηνών ενώ ένα δείγμα μητέρων παρείχε πληροφορίες για τον ύπνο των μωρών τους. Ζητήθηκε από τους γονείς 15 ημέρες πριν την επίσκεψη να μελετήσουν και να καταγράψουν τα στοιχεία του ύπνου του μωρού τους όπως…
- Αριθμός ωρών ύπνου του βρέφους κατά την διάρκεια του 24ωρού
- Εάν κάποιο μέλος της οικογένειας κοιμόταν μαζί με το μωρό
- Αριθμός περιπτώσεων που το μωρό ξυπνούσε μέσα στην νύχτα
- Η άποψη των γονέων για αυτό το ξύπνημα των μωρών τους κατά την διάρκεια της νύχτας
- Υποκειμενική αξιολόγηση των γονέων για την ποιότητα του ύπνου του μωρού τους
Η μητρική πρόσληψη καφεΐνης εκτιμήθηκε για το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και για τις πρώτες 90 ημέρες μετά την γέννηση. Κάθε μητέρα που κατανάλωνε περισσότερα από 6-7 φλιτζάνια καφέ την ημέρα (>300mg καφεΐνης) ενσωματώθηκε στο γκρουπ της μελέτης ως βαριά καταναλώτρια καφέ.
Το δείγμα περιλάμβανε 885 ζεύγη βρέφους-μητέρας , ενώ το 84% των βρεφών ζούσε με 2 γονείς. Το χρώμα του δέρματος προσδιορίστηκε να είναι λευκό 72 %και μαύρο σε 22% των γυναικών. Χρήσης καπνού στην εγκυμοσύνη έκανε το 28% των γυναικών και αλκοόλ το 4%. Βαριά κατανάλωση καφεΐνης κατά το πρώτο τρίμηνο αναφέρθηκε από το 22% των μητέρων και στο τρίτο τρίμηνο από το 18.5%. Κατά τη διάρκεια των 3 πρώτων μηνών μετά τον τοκετό, το 13% των μητέρων έκαναν βαριά κατανάλωση καφέ.
Πριν την πραγματοποίηση της επίσκεψης τα μωρά φαίνεται να κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο 13,4 ώρες την νύχτα με επιπρόσθετε περίπου 4 ώρες την ημέρα. Το 46% των μητέρων κοιμόντουσαν μαζί με τα μωρά τους. Το 50% των νεογνών ξυπνούσαν τουλάχιστον μία φορά το βράδυ αλλά μόνο το 13,8% αυτών θεωρήθηκε ότι ξυπνούσαν πολλές φορές μέσα στην νύχτα. Το 11,1% των μητέρων χαρακτήρισε τον ύπνο των παιδιών τους ελλιπή. Τα βρέφη που είχαν εκτεθεί σε καφεΐνη περισσότερο κατά την διάρκεια του τρίτου τρίμηνου της εγκυμοσύνης και των πρώτων 90 ημερών είχαν υψηλότερα ποσοστά διακοπών του ύπνου κατά την διάρκεια της νύχτας (22.5% έναντι 13,5%) . Ωστόσο η διαφορά αυτή δεν ήταν στατιστικά σημαντική. Η κατανάλωση καφεΐνης δεν φαίνεται να αποτελεί δείκτη πρόβλεψης των συχνών νυχτερινών ύπνων.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού δεν συνδέθηκε με τις συνήθειες ύπνου του βρέφους μέσα στους 3 πρώτους μήνες της ζωής.
<<Ενημερωθείτε για την διατροφή στην εγκυμοσύνη και την διατροφή στο θηλασμό στις παράπλευρες σελίδες του all4baby>>