Η επιστήμη συνεχώς προοδεύει προς όφελος των ανθρώπων και ερευνά σημεία που μπορεί να δώσουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με το αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης.
Είναι γνωστό πως στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης το 30% των γυναικών θα βιώσουν είτε πόνους χαμηλά στην κοιλιά είτε θα δουν αίμα από τον κόλπο. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν στην αποβολή, την αυτόματη διακοπή κύησης ή την εξωμήτριο κύηση.
Ο υπέρηχος και η χορειακή γοναδοτροπίνη είναι δύο αξιόπιστες εξετάσεις ρουτίνας που συνίσταται να γίνονται στη αρχή της εγκυμοσύνης για την διαπίστωση της καλής πορείας αυτής. Στην περίπτωση όμως που ο υπέρηχος δεν δίνει μια σαφή κλινική εικόνα ενώ τα συμπτώματα υπάρχουν ή η χορειακή γοναδοτροπίνη δεν ακολουθεί μια αναμενόμενη άνοδο μια απλή εξέταση των επιπέδων προγεστερόνης στο αίμα μπορεί να δώσει την απάντηση.
Ο Verhaegen (2012) και οι συνεργάτες του μελέτησαν την χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα της προγεστερόνης στην ανίχνευση μίας βιώσιμης ή μια μη βιώσιμης εγκυμοσύνης στο πρώτο τρίμηνο όταν υπάρχει κοιλιακός πόνος ή απώλεια αίματος από την γυναίκα.
Τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών έδειξαν πως στο 26,8% των κυήσεων στις πρώτες εβδομάδες εγκυμοσύνης που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα αλλά τα αποτελέσματα του υπερήχου δεν είναι σαφή μπορεί να επωφεληθούν σημαντικά από την μέτρηση της προγεστερόνης.
Μέχρι τώρα η β χορειακή είναι η εξέταση που επιλέγετε από τον ιατρικό κόσμο για την διάγνωση της πορείας εγκυμοσύνης στο πρώτο τρίμηνο. Η β χορειακή θα πρέπει να διπλασιάζεται κάθε δεύτερη μέρα ενώ οι τιμές τις μπορεί να προϊδεάσουν για την έκτοπη κύηση ή την αποβολή. Στο 19% όμως των περιπτώσεων η χορειακή δεν διπλασιάζεται κανονικά ωστόσο η εγκυμοσύνη μπορεί να συνεχίζει κανονικά. Οι μελετητές κρίνουν πως σε αυτές τις περιπτώσεις η παράλληλη μέτρηση της προγεστερόνης μπορεί να δώσει μια πιο σαφή εικόνα για την πιθανότητα μιας βιώσιμης ή όχι εγκυμοσύνης.
Περισσότερες έρευνες αναμένονται για να πιστοποιήσουν τις φυσιολογικές από τις παθολογικές τιμές της ορμόνης αυτής σε σχέση με την χορειακή γοναδοτροπίνη.
Πηγές