Η διαδικασία συλλογής προϋποθέτει ότι η οικογένεια έχει ενημερωθεί από τον αρμόδια φορέα που έχει επιλέξει να δωρίσει ή να συμβληθεί για την φύλαξη των βλαστικών κυττάρων και έχει παραλάβει την ειδική συσκευασία συλλογής και μεταφοράς του δείγματος η οποία πρέπει να παραδοθεί στον μαιευτήρα ή στο αρμόδιο ιατρικό προσωπικό με την έναρξη του τοκετού.
Η μέθοδος λήψης είναι ανώδυνη και δεν εγκυμονεί κάποιο κίνδυνο αφού συνήθως πραγματοποιείται μετά το πέρας του 3ου σταδίου του τοκετού και επομένως μετά την φυσιολογική αποβολή του πλακούντα από την μητέρα και την διατομή του ομφάλιου λώρου (απολίνωση) από το νεογνό. Η λήψη ομφαλοπλακουντιακού αίματος πραγματοποιείται με την τοποθέτηση ειδικού κλειστού κυκλώματος συλλογής στον αποκομμένο ομφάλιο λώρο, όπου το αίμα που έχει παραμείνει στον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα συλλέγεται στον ειδικό ασκό. Το δείγμα συλλέγεται με άσηπτη τεχνική, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος επιμόλυνσης του δείγματος, ενώ πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές για την διασφάλιση της ποιότητας και της βιωσιμότητας του δείγματος.
Η συνήθης πρακτική μετά την λήψη του ομφαλοπλακουντιακού αίματος είναι η υποβολή του δείγματος σε μια σειρά ειδικών ελέγχων για τον προσδιορισμό αρχικά της συγκέντρωσης αιμοποιητικών κυττάρων, προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητά του ως μελλοντικό μόσχευμα.
Εφόσον διαπιστωθεί η καταλληλότητά του, το ομφαλοπλακουντιακό αίμα υποβάλλεται σε ειδική επεξεργασία, διαχωρισμό και μείωση του τελικού όγκου στον οποίο διατηρείται το σύνολο των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Ακολουθεί μια σειρά μικροβιολογικών και ιολογικών ελέγχων όπου διαπιστώνεται εάν το δείγμα έχει επιμολυνθεί ή εάν ανιχνεύεται η παρουσία συγκεκριμένων παθογόνων (HIV, Μεγαλοκυτταροϊός, Ηπατίτιδα, Σύφιλη), όπου για τον ίδιο λόγο μπορεί και η μητέρα να υποβληθεί σε ορολογικό έλεγχο λοιμωδών νοσημάτων αντί του δείγματος. Εάν το δείγμα προορίζεται κατά κανόνα για δωρεά σε δημόσια τράπεζα, υποβάλλεται επιπλέον σε έλεγχο για προσδιορισμό των αντιγόνων ιστοσυμβατότητας (HLA).
Η οικογένεια επίσης μπορεί να προβεί και σε φύλαξη μεσεγχυματικών κύτταρων, όταν διατίθεται ανάλογη υπηρεσία από την εκάστοτε τράπεζα, η οποία πραγματοποιείται μέσω της αποκοπής ενός μέρους του ομφάλιου λώρου (~15-20εκ.) μετά την γέννηση του νεογνού από το οποίο και απομονώνονται εργαστηριακά τα μεσεγχυματικά κύτταρα από τη βαρτόνειο γέλη.
Τα επεξεργασμένα, πλέον, κύτταρα αποθηκεύονται σε βαθιά κατάψυξη μέσα σε δοχεία υγρού αζώτου, όπου με την χρήση ειδικών κρυοπροστατευτικών ουσιών εξασφαλίζεται η μέγιστη βιωσιμότητα τους. Ο χρόνος κρυοσυντήρησης/φύλαξης του δείγματος είναι συνήθως 20 χρόνια και η σωστή διατήρηση του δείγματος είναι άμεσα εξαρτώμενη από το πρωτόκολλο επεξεργασίας και κατάψυξης, καθώς και από τον ειδικό εξοπλισμό αποθήκευσης.
Posted in: βλαστοκύτταρα