Διάφοροι παράγοντες προδιάθεσης μπορεί να επηρεάσουν την πρόσληψη βιταμίνης D.
Μελέτες δείχνουν πως η σκούρα επιδερμίδα, η μεγάλη και συνεχή παραμονή σας σε εσωτερικούς χώρους κατά την διάρκεια της ημέρας, η εκτεταμένη χρήση ρουχισμού λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων ή καιρικών συνθηκών και η μη κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων μπορεί να οδηγήσουν σε έλλειψη της βιταμίνης D. Επιπρόσθετα οι παχύσαρκες γυναίκες με BMI>30 πριν την εγκυμοσύνη και η κυοφορία μεταξύ του 19ου και 24ου έτους της ηλικίας δείχνουν να επιβαρύνουν την ύπαρξη ικανοποιητικής ποσότητας βιταμίνης D στον οργανισμό.
Στην εγκυμοσύνη ικανοποιητικά επίπεδα της βιταμίνης παρατηρούνται όταν η τιμή της συνολικής ποσότητας 25-OHD (βιταμίνη D) είναι παραπάνω από 25nmol/litre. Είναι φυσικό και επόμενο πως η περιεκτικότητα της βιταμίνης D στο αίμα της εγκύου επηρεάζει άμεσα τα επίπεδα της βιταμίνης και στο αίμα του εμβρύου και νεογέννητου.
Posted in: βιταμίνη D στην εγκυμοσύνη