μαλλιά και εγκυμοσύνη
Πώς μπορεί η εγκυμοσύνη να επηρεάσει τα μαλλιά σας;
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης οι περισσότερες γυναίκες διαπιστώνουν μία αύξηση του όγκου των μαλλιών. Η φυσική αυτή και πραγματική εξέλιξη οφείλεται στην δράση των οιστρογόνων, των ανδρογόνων, της προλακτίνης και των γλυκοκορτικοστεροειδών που αυξάνουν την << διάρκεια ζωής>> των ήδη υπαρχουσών τριχών της κεφαλής και μειώνουν σημαντικά την φυσιολογική για την υπόλοιπη ζωή τριχόπτωση.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μεγάλη αύξηση του όγκου και της εικόνας των μαλλιών σας.
Πιο αναλυτικά η φάση αναγωγής (anagen phase) της ανάπτυξης των μαλλιών σας που οφείλεται για τον σχηματισμό και την ανάπτυξη της τρίχας , παρατείνεται σημαντικά ενώ η τελική φάση (telogen phase) όπου οι τρίχες πέφτουν μειώνεται σημαντικά.
Posted in: μαλλιά και εγκυμοσύνη
Μπορείτε να κάνετε βαφή ή περμανάντ στην εγκυμοσύνη;
Ναι μπορείτε να βάψετε τα μαλλιά σας στην εγκυμοσύνη ακόμη και από το πρώτο τρίμηνο. Παρότι ορισμένα συστατικά των βαφών είτε μόνιμων είτε φυτικών βαφών φαίνεται να είναι καρκινογόνα ή τερατογόνα η δόση που περιέχεται μέσα στις βαφές μαλλιών είναι απειροελάχιστη και η πιθανή πρόκληση βλάβης θεωρείται μη επιβεβαιωμένη.
Έρευνες αποδεικνύουν πως δεν υπάρχουν δεδομένα που να πιστοποιούν αυτή την στιγμή την ύπαρξη αποδεικτικών στοιχείων για την πρόκληση βλαβών στην μητέρα ή το έμβρυο από την χρήση βαφών μαλλιών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Posted in: μαλλιά και εγκυμοσύνη
Τι γίνεται μετά την εγκυμοσύνη με τα μαλλιά σας;
Φυσιολογικά μετά τον τοκετό οι περισσότερες γυναίκες θα εντοπίσουν μια απότομη και ασυνήθιστη πτώση των μαλλιών τους γεγονός που συμβαίνει χάρη στην απουσία των ορμονών της εγκυμοσύνης.
Η τελική φάση της ζωής των τριχών που είχε μπει σε παύση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τώρα βρίσκεται σε έξαρση και οι περισσότερες γυναίκες φαίνεται να εμφανίζουν μεγάλη τριχόπτωση τους πρώτους 1 με 4 μήνες μετά τον τοκετό.
Αυτό είναι φυσιολογικό ακόμη και όταν η αραίωση είναι μεγάλη καθώς η κατάσταση αυτή εξομαλύνεται αυτόματα και πλήρως στο διάστημα των επόμενων 6 με 12 μηνών μετά τον τοκετό.
Σε πολύ λίγες γυναίκες που φαίνεται να έχουν τάση προς την ανδρογενή αλωπεκία μπορεί να παρατηρηθεί μόνιμη απώλεια τριχών στο πρόσθιο μέρος του μετώπου.
Posted in: μαλλιά και εγκυμοσύνη
Υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες για την εμφάνιση μελάγχρωσης του δέρματος;
Εντονότερης μορφής μελάχρωση εμφανίζεται στις μελαχρινές γυναίκες και στις γυναίκες που προέρχονται από την ισπανική φυλή ή άλλες σκουρόχρωμες φυλές.
Posted in: μαλλιά και εγκυμοσύνη
Πηγές Cooper M.A. and Fraser D.M., 2009, Myles Textbook for Midwifes 15th edition, Churchill Livingstone Elsevier. Cunningham, F.G.,et.al. 2010, Williams Obstetrics 23rd edition, US: McGRaw-Hill Companies∗ Nohynek GJ, Fautz R, Benech-Kieffer F, Toutain H.,,2004, Food Chem Toxicol, Toxicity and human health risk of hair dyes.Apr;42(4):517-43.
McCall EE, Olshan AF, Daniels JL.,2005, Cancer Causes Control., Maternal hair dye use and risk of neuroblastoma in offspring, Aug;16(6):743-8.
Holly EA, Bracci PM, Hong MK, Mueller BA, Preston-Martin S., Paediatr Perinat Epidemiol., West Coast study of childhood brain tumors and maternal use of hair-colouring products., Jul;16(3):226-35