Χρειάζεστε βοήθεια στο θηλασμό;
Εισαγωγή
Τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας είναι συχνά αιτία διακοπής του θηλασμού πριν καν την προσπάθεια εξεύρεσης λύση για το πρόβλημα που παρουσιάζεται και το πως θα μπορούσε να δοθεί λύση με διαφορετική φαρμακευτική αγωγή. Οι ουσίες που χορηγούνται συχνά μπορεί να αντικατασταθούν ελεγχόμενα με άλλες το ίδιο αποτελεσματικές και λιγότερο επιβλαβής για το μωρό ή το θηλασμό.Παράλληλα κάποια φάρμακα είναι ασφαλή για την χορήγηση μόνο για μικρό χρονικό διάστημα και όχι για χρόνια χρήση.
Ποια αντιψυχωτικά -ηρεμιστικά -υπνωτικά φάρμακα είναι συμβατά με τον θηλασμό;
- Diazepam (έως 2 εβδομάδες)
- Lorazepam (έως 2 εβδομάδες)
- Midazolam (έως 2 εβδομάδες)
- Alprazolam
- Fluoxetine (όχι πρόωρα ή ασταθή νεογνά και όχι σε υψηλές δόσεις)
- Paroxetine
- Sertraline κ.λ.π.
Η λίστα είναι αρκετά μεγάλη και αποτελεί αντικείμενο συνεχής μελέτης και ανανεώσεων καθώς οι κατηγορίες αυτές μόλις τα τελευταία χρόνια διερευνώνται για την χρήση στον θηλασμό. Είναι σημαντικό λοιπόν εάν παίρνετε κάποιο φάρμακο ήδη από την εγκυμοσύνη από αυτή την κατηγορία να ενημερωθείτε άμεσα από εκπαιδευμένο σύμβουλο θηλασμού για το τι να περιμένετε από την χρήση του στον θηλασμό. Αρκετά από τα φάρμακα αυτά μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές παρενέργειες στο μωρό σας ανάλογα με την δόση, τον χρόνο χορήγησης κ.λ.π. όπως λήθαργο, στερητικό σύνδορμο , νευρικότητα, διαταραχές ύπνου αλλά και άπνοια ή SIDS.
Η σύμβουλος θηλασμού του all4baby βρίσκετε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση σχετικά με τον θηλασμό με ένα email, τηλέφωνο ή μήνυμα στο facebook.
Μαθήματα ΘηλασμούΠηγή:
Ηale T. and Hartmann P., 2007, Textbook of Human Lactation.
Riordan J. and WambXH k.,2010, Breastfeeding and Human Lactation, Fourth Edition.
Wilson C and Hoover, 2008, Breastfeeding Atlas,Fourth Edition