Εισαγωγή
Όλα τα μωρά γεννιούνται με την ανάγκη και την δεξιότητα της θηλαστικής κίνησης και του πιπιλίσματος. Η πιπίλα αποτελεί αντικείμενο τριβής και διχογνωμίας μεταξύ επαγγελματιών υγείας και γονέων. Ας δούμε πότε μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε, αν είναι αναγκαία και χρυσούς κανόνες ασφαλούς χρήσης της πιπίλας.
Γενικοί κανόνες για την πιπίλα στα μωρά.
- Δεν χρειάζονται όλα τα μωρά πιπίλα. Για την ακρίβεια τα περισσότερα μωρά που θηλάζουν δεν χρειάζονται πιπίλα. Η φυσική ανάγκη για να ηρεμήσει ένα μωρό μέσω θηλαστικής κίνησης εκφράζεται με την χρήση του δαχτύλου του.
- Δεν υπάρχει καμία ανάγκη τα μωρά να πάρουν πιπίλα. Ειδικά πριν την εκδήλωση αυθόρμητης ανάγκης χρήσης του δαχτύλου το μωρό σας δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί πιπίλα. Το δάχτυλό του μπορεί να χρησιμοποιείται ως πιπίλα από το ίδιο χωρίς κάποιον αποδεδειγμένο κίνδυνο.
- Δεν υπάρχει η τέλεια πιπίλα. Για να βρείτε την τέλεια για εσάς και το μωρό σας ξεκινήστε δοκιμάζοντας μία. Στη συνέχεια θα βρείτε το είδος που βολεύει καλύτερα το μωρό σας.
- Είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο να μην πετύχετε την πρώτη φορά. Εάν το μωρό σας στις πρώτες προσπάθειες χορήγησης της πιπίλας αντιδρά έντονα με γκρίνια, κλάμα ή εκνευρισμό είναι φυσιολογικό. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν συνηθίσει σε μια εντελώς διαφορετική αίσθηση στο θηλασμό. Αντίθετα, αυτά που παίρνουν μπουκάλι περιμένουν πως η θηλή της πιπίλας θα βγάλει κάτι και όταν αυτό δεν γίνετε εκνευρίζονται. Μην απογοητεύεστε , όταν το μωρό σας δεν πεινάει αλλά χρειάζεται θηλαστικές κινήσεις για να ηρεμήσει με λίγες προσπάθειες θα τα καταφέρετε. Δοκιμάστε να το δελεάσετε προκαλώντας του ένα ελαφρύ ερέθισμα στο μάγουλο ενώ στην συνέχεια διατηρήστε του την πιπίλα για το πρώτο λεπτό που το ίδιο δοκιμάζει την θηλαστική κίνηση της πιπίλας. Σε μερικές προσπάθειες θα τα έχετε καταφέρει.
- Η πρώτη πιπίλα που μπορείτε πιθανόν να χρησιμοποιήσετε στο μωρό σας σε μια κατάσταση που θα θέλατε να το ηρεμήσετε είναι το μικρό σας δάχτυλο. Μπορείτε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε το καθαρό και με κομμένα νύχια δάχτυλό σας στο στόμα του μωρού σας με το ακροδάχτυλο στραμμένο στο ουρανίσκο του και το νύχι σας στην γλώσσα. Μια πολύ εύκολη και ασφαλή μέθοδος για γρήγορες και παροδικές λύσεις.
Πώς μπορεί η πιπίλα να επηρεάσει το θηλασμό;
Η καθημερινή εμπειρία και η πιστοποιημένη διεθνής γνώση διαμηνύουν πως η πιπίλα μπορεί να μειώσει την αναγκαία πρόσληψη βάρους του μωρού σας τις πρώτες εβδομάδες της ζωής, να μειώσει τον αριθμό και την διάρκεια των θηλασμών το πρώτο χρονικό διάστημα και έτσι να μειώσει την παραγωγή γάλακτος.
Η χρήση της πιπίλας μειώνει κατά μέσο όρο κατά 1 γεύμα λιγότερο τα γεύματα του μωρού σας με αποτέλεσμα την μειωμένη ανάπτυξη και την μειωμένη παραγωγή γάλακτος λόγω μειωμένου ερεθισμού στο στήθος.
Για τις θηλάζουσες μητέρες συνίσταται η αποφυγή της χρήσης πιπίλας ή μπουκαλιού για τις πρώτες 3 με 4 εβδομάδες από την γέννηση χρονικό διάστημα που ο θηλασμός εγκαθίσταται. Ζητήστε την συμβουλή ενός σύμβουλου θηλασμού πριν την έναρξη χρήσης πιπίλας.
Μείνετε συντονισμένοι στο all4baby.gr ! Παρακολουθήστε τα σεμινάρια μας αλλά και τα άρθρα μας που θα σας βοηθήσουν σε όλες τις προκλήσεις της γονεικότητας! Είμαστε στην διάθεσή σας για κάθε απορία και επιθυμούμε να σας αποδείξουμε με την γνώση από τα άρθρα και τα σεμινάρια μας, πόσο ικανοί και μοναδικοί γονείς είστε! Δεν υπάρχουν «καλύτεροι» γονείς. Υπάρχουν όμως γονείς που νοιάζονται και θα αναζητούν πάντα να βρουν ιδέες και λύσεις για την καθημερινότητα με το παιδί τους!
Για οποιαδήποτε ερώτηση ή δυσκολία σχετικά με την χρήση της πιπίλας μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας μέσω email, facebook ή τηλεφώνου.