Η υγεία του στήθους σας στην διάρκεια του θηλασμού είναι πολύ σημαντική και αξίζει την προσοχή σας. Η μαία μας Γεωργία Λεζέ και σύμβουλος θηλασμού IBCLC μοιράζεται μαζί σας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες γύρω από τον θηλασμό. Κάθε γυναίκα μπορεί να θηλάσει εύκολα και απλά!
Τι συμβαίνει όταν το στήθος δεν αδειάζει στον θηλασμό;
Εάν το στήθος σας δεν αδειάζει ικανοποιητικά ή συστηματικά ανάλογα με την φάση της γαλουχίας που βρίσκεστε τότε συμβαίνει στάση γάλακτος.Η στάση γάλακτος αποτελεί μια εξίσου δυσάρεστη κατάσταση στο θηλασμό που παρουσιάζεται ως επιπλοκή όταν επίσης οι βασικοί κανόνες δεν τηρούνται, δηλαδή όταν το στήθος δεν αδειάζει συχνά και ικανοποιητικά. Η στάση γάλακτος είναι η κατάσταση στην οποία πολύ γάλα μένει μέσα στο στήθος μετά από το θηλασμό και προκαλεί διάταση-παραμόρφωση των υπεύθυνων για την παραγωγή γάλακτος κυψελίδων. Μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε φάση της γαλουχίας συνοδευόμενη από έντονη ενόχληση στο στήθος και αίσθημα πετρώματος αλλά επίσης μπορεί να κοστίσει και την ικανοποιητική και πλήρη παραγωγή γάλακτος.
Πότε μπορεί να συμβεί στάση γάλακτος στο στήθος κατά τον θηλασμό;
Σε οποιαδήποτε φάση της γαλουχίας μπορεί να παρουσιαστεί στάση γάλακτος ανεξαρτήτως της φάσης της γαλουχίας που βρίσκεστε. Κύριοι αιτιολογικοί παράγοντες εμφάνισης στάσης γάλακτος είναι
- Μειωμένη ικανότητα πρόσφυσης του στόματος του μωρού στο στήθος σας- Κακή τεχνική στο θηλασμό
- Θηλασμός με πρόγραμμα που ορίζετε εσείς με το ρολόι και όχι σύμφωνα με τις ανάγκες του βρέφους
- Μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος από ότι το μωρό χρειάζεται
- Μεταβολή του προγράμματος του μωρού που αυξάνει προοδευτικά τις ώρες ύπνου
- Άλλοι παράγοντες που δημιουργούν συνθήκες απομάκρυνσης του βρέφους από τη μητέρα (επιστροφή στην εργασία κ.λ.π.)
Τι μπορεί να συμβεί στην υπερφόρτωση του στήθους;
Κατά την διάρκεια της υπερφόρτωσης το στήθος γεμίζει γάλα, είτε σε όλο του το εύρος είτε σε κάποια σημεία μεμονωμένα. Στα σημεία αυτά οι κυψελίδες του στήθους που παράγουν το γάλα υπερδιογκώνονται και σταματούν την παραγωγή νέας ποσότητας, έχοντας σαν αποτέλεσμα την μείωση της συνολικής παραγωγής. Εάν το γάλα δεν βγεί τότε ξεκινά η διαδικασία της καταστροφής αυτών των κυττάρων και της αναστάτωσης του ρυθμού και ποσότητας παραγωγής.
Η στάση γάλακτος μπορεί να πλήξει την παραγωγή σας ειδικά όταν συμβαίνει συστηματικά και για πολλές ώρες. Οι πρώτες ημέρες είναι οι πιο σημαντικές να αποφευχθεί κάποια τέτοια επιπλοκή.
Η έξοδος του γάλακτος θα μπορέσει να επανεκκινήσει την παραγωγή σας πριν συμβούν μονιμότερα δυσμενή αποτελέσματα.Δεν γνωρίζουμε ωστόσο τον ακριβή χρόνο που το αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής είναι μόνιμο.Ωστόσο γνωρίζουμε πως όταν η στάση γάλακτος συμβαίνει για παραπάνω από κάποιες ώρες τις πρώτες ημέρες του θηλασμού μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την ικανότητα του μαζικού αδένα να παράγει γάλα καθώς έχει καταστραφεί ή καταστρέφεται ένα μέρος των ζωτικών κυψελίδων που δεν αναγεννιέται ξανά. Έτσι η παραγωγή του γάλακτος και η κατάσταση του στήθους σας την 6η ημέρα μετά τον τοκετό μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή γάλακτος την 6η εβδομάδα της ζωής όπου η δυνατότητα του μαζικού αδένα να μεγαλώνει μειώνεται αισθητά.
Η παρατεταμένη στάση γάλακτος εκτός της μειωμένης παραγωγής μπορεί να οδηγήσει σε βουλωμένους γαλακτοφόρους πόρους, μολύνσεις, μαστίτιδα κ.λ.π.
Πώς να αντιμετωπίσετε την στάση γάλακτος ή την υπερφόρτωση;
Ο λόγος που οι γυναίκες παρουσιάζουν στάση γάλακτος είναι μηχανικός και μηχανική είναι και η λύση του. Αδειάστε συστηματικά στο στήθος σας είτε με απευθείας θηλασμό, είτε με άντληση,είτε με το χέρι.
- Εάν θηλάζετε και μετά το πέρας του γεύματος το στήθος σας παραμένει γεμάτο σε μερικές περιοχές ή συνολικά ζητήστε από μαία σύμβουλο θηλασμού να σας βοηθήσει σχετικά με την πρόσφυση του μωρού στο στήθος και την ικανότητα άντλησης επαρκής ποσότητας σε κάθε γεύμα. Εάν το μωρό αρνείται το στήθος σας ενώ έχει πραγματοποιήσει προηγούμενους θηλασμούς μην ανησυχείτε. Όταν το στήθος είναι πετρωμένο και η θηλή πολύ τεντωμένη θα πρέπει να αποφορτίσετε πρώτα μέρος του γάλακτος με το θήλαστρο ή το χέρι σας για να γίνει εύκολο για το μωρό να πιάσει ξανά επαρκώς και σωστά την θηλή σας και να αντλήσει το γάλα που απαιτεί το γεύμα του.
- Εάν το μωρό αφήσει το στήθος σας ενώ αυτό είναι ακόμη γεμάτο εφαρμόστε άμεσα άντληση και βγάλτε όσο γάλα χρειάζεται για να μπορέσετε να το αισθανθείτε και πάλι πιο ελαφρύ και άδειο. Εφαρμόστε αντλήσεις με το χέρι ή το θήλαστρο ανεξαρτήτως διάρκειας μέχρι να φτάσετε στο στόχο αυτό παράλληλα με μασάζ. Επαναλάβετε τακτικά ακόμη και μέσα σε μία ώρα εφόσον το φαινόμενο επαναλαμβάνεται.
- Για να ενισχύσετε την ροή του γάλακτος εφαρμόστε πριν το μασάζ ή την άντληση ζεστές κομπρέσες ή ζεστό ντους.
- Οι κρύες κομπρέσες χρησιμεύουν περισσότερο στην αντιμετώπιση του πόνου ή της ενόχλησης που μπορεί να νιώθετε μετά το τέλος του θηλασμού ή της άντλησης.
Αν αντιμετωπίζεται οποιοδήποτε πρόβλημα με το θηλασμό καλέστε για βοήθεια στο θηλασμό στο all4baby την δική μας μαία σύμβουλο IBCLC για μια κατοίκον επίσκεψη. Μην χάνετε χρόνο! Επικοινωνήστε μαζί μας.