Βρείτε βοήθεια στον τοκετό
Ο τοκετός συνήθως δεν ξεκινά ξαφνικά χωρίς προειδοποίηση ενώ το σώμα και το μωρό προετοιμάζεται για τον ερχομό του λίγο καιρό πριν το τέλος της εγκυμοσύνης
Μαθήματα τοκετού all4baby
Πώς και πότε προετοιμάζεται το σώμα και το μωρό για τον τοκετό
Το σώμα σας πριν τον τοκετό
Τις τελευταίες 6-8 εβδομάδες πριν ξεκινήσει ο τοκετός σας η μήτρα ανακτά και πάλι την χαμένη της τονικότητα. Για τις πρώτες 30 εβδομάδες της εγκυμοσύνης σταματά να έχει μια φυσιολογική ροή συστολών-συσπάσεων με σκοπό την διατήρηση και ασφάλεια του κυήματος. Τώρα που το μωρό σας πρέπει να γεννηθεί, γεμίζει με υποδοχείς ωκυτοκίνης, πρόσταγλανδίνης κ.λ.π. Και έτσι μπορεί πλέον να παράγει συσπάσεις αυξάνοντας την ευαισθησία της στα εξωτερικά ερεθίσματα των ορμονών της εγκυμοσύνης.
Στην φάση αυτή εμφανίζονται οι Braxton hicks συσπάσεις, οι οποίες δεν φαίνεται να είναι αντιληπτές τις περισσότερες φορές κατα την διάρκεια της ημέρας αλλά κυρίως τις ώρες που ξεκουράζεστε. Ενώ παρότι ο αριθμός τους όλο και πυκνώνει όσο οι εβδομάδες περνούν, μόνο οι ισχυρότερες προκαλούν ενόχληση, μικρής έντασης την οποία αντιλαμβάνεστε πριν τις 34 εβδομάδες ως έντονη κίνηση-μάζεμα του μωρού προς μια πλευρά της κοιλιάς ή πέτρωμα- σκλήρυνση της κοιλιάς ψηλά κάτω από το στήθος. Αργότερα οι συσπάσεις αυτές θα δημιουργούν την αίσθηση βάρους χαμηλά στην κοιλιά ή την αίσθηση έντονης επιθυμίας για ούρηση που ξαφνικά φεύγει. Οι συσπάσεις αυτές σταδιακά τις τελευταίες ημέρες πριν τον τοκετό σας θα εξελιχθούν σε συσπάσεις ψευδοτοκετού και αργότερα θα αποδώσουν τον τοκετό.
Ο τράχηλος , το κατώτερο σημείο της μήτρας,που αποτελεί και το μεγαλύτερο εμπόδιο του μωρού προς την έξοδο , στην διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων ή ημερών από τον τοκετό ωριμάζει. Το κολλαγόνο που περιέχει διασπάται και έτσι χάνει σημαντικό ποσοστό της στιλπνότητας του, μεταβαλλόμενος σε ένα μαλακότερο και πιο εύκολο εμπόδιο για το μωρό σας. Η μαλθακότητα του επιβάλλεται μέσω ορμονών όπως η πρόσταγλανδίνη ενώ η μάζα του επηρεάζεται απο την πίεση που ασκεί το κεφαλάκι του μωρού σας πάνω στο εσωτερικό του άκρο. Οποιαδήποτε αλλαγή στον τράχηλο στο τέλος της εγκυμοσύνης είναι θεμιτή και καλοδεχούμενη καθώς προϋποθέτει τον χρόνο και την επιτυχία ενός φυσιολογικού τοκετού.
Posted in: Πώς και πότε προετοιμάζεται το σώμα και το μωρό για τον τοκετό
Το μωρό σας πριν τον τοκετό
Το μωρό σας τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας ολοκληρώνει και τις τελευταίες ενέργειες ωρίμανσης των ιστών του. Κολυμπά και αλλάζει θέση συχνά, ενώ εώς και τις 36 εβδομάδες καθορίζει την θέση του, δηλαδή εάν θα βρίσκεται με το κεφαλάκι κάτω ή σε ισχιακή προβολή με το κεφαλάκι πάνω ή σε εγκάρσιο ή λοξό σχήμα. Τα περισσότερα μωρά επιλέγουν να μείνουν με το κεφαλάκι χαμηλά προς την λεκάνη της μητέρας.
Με την βοήθεια των Braxton hicks συσπάσεων το κεφαλάκι ή ο ποπός συνήθως βυθίζεται- κατεβαίνει στην λεκάνη και το μωρό εμπεδώνεται δημιουργώντας κατάλληλες προϋποθέσεις για έναν φυσιολογικό τοκετό. Η εμπέδωση μπορεί να συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, τις τελευταίες ημέρες (στην διάρκεια του ψευδοτοκετου) αλλά και κατά την διάρκεια του τοκετού (συχνότερα στο δεύτερο ή τρίτο παιδί). Διαβάστε εδώ περισσότερα στοιχεία για την εμπέδωση και πως θα βοηθήσετε το μωρό σας να <<κατέβει>>.
Επίσης το μωρό σας προσδιορίζει την θέση του μέσα στην λεκάνη, δηλαδή το προς τα που θα κοιτάει έτσι ώστε να χωρέσει και να περάσει το γενετικό κανάλι. Οι διαφορετικές θέσεις στο τέλος της εγκυμοσύνης δεν είναι τόσο σημαντικές όσο στην διάρκεια του τοκετού και καθορίζονται τόσο από την ανατομία της μήτρας -λεκάνης, την διάθεση του μωρού σας αλλά και από την βαρύτητα. Το μωρό σας όσο ψηλότερα βρίσκεται στην λεκάνη και όσο μικρότερο είναι, έχει αρκετή άνεση κινήσεων και μπορεί συχνά να μεταβάλλει την θέση του κεφαλιού ή αλλιώς να κοιτάζει και να αλλάζει την <<οπτική του γωνία >>. Διαβάστε εδώ για την σημασία της θέσης του μωρού σας στην διάρκεια του τοκετού.
Τι τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνη σας οι κινήσεις του μωρού σας είναι φυσιολογικό να μεταβάλλονται όχι όμως να μειώνονται σημαντικά. Σίγουρα ή ένταση αλλάζει καθώς η μάζα του μωρού μεταβάλλεται αλλά και η συχνότητα μπορεί ελάχιστα να πέσει μετά τις 28-34 εβδομάδες καθώς το μωρό σας έχει όλο και λιγότερο χώρο για να κινηθεί.
Τις τελευταίες επίσης 6-8 εβδομάδες ολοκληρώνεται και η ωρίμανση των πνευμόνων του μωρού σας καθιστώντας το ικανό να ανταπεξέλθει αυτόνομα στην εξωμήτρια ζωή. Ταυτόχρονα οι αναπνευστικές του κινήσεις , που αντιστοιχούν στην προπόνηση των δικών του πνευμόνων για την φυσιολογική αναπνευστική λειτουργία στην, αυξάνονται, ενώ το γαστρεντερολογικό του σύστημα ετοιμάζεται για την πρώτη κατάποση τροφής. Οι θηλαστικές κινήσεις των δαχτύλων εντατικοποιούνται και έτσι προετοιμάζεται το ίδιο για τον θηλασμό και την επιβίωση. Κάθε εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας μετράει για να προετοιμάσει το μωρό σας να ανταπεξέλθει σφίζοντας από υγεία στο νέο του περιβάλλον!
Posted in: Πώς και πότε προετοιμάζεται το σώμα και το μωρό για τον τοκετό