Μαθήματα βρεφικού μασάζ
Εισαγωγή
Μετά τον τοκετό ένα μωρό είναι φυσιολογικό να χάσει κάποιο από το βάρος της γέννησης, χωρίς αυτό να είναι καθόλου ανησυχητικό. Παρακάτω αναφέρονται οι φυσιολογικες απώλειες βάρους των τελειόμηνων νεογνών και πότε η απώλεια αυτή ξεπερνά τα φυσιολογικά πλαίσια.
Πόσο βάρος θα χάσει το μωρό σας μετά τον τοκετό;
Πόσο βάρος θα χάσει το μωρό σας μετά τον τοκετό;
Το 95% των νεογνών θα χάσουν βάρος στην γέννηση λόγω της απώλειας υγρών που φυσιολογικά αποβάλλεται από το σώμα τα πρώτα 24ωρα της ζωής. Η απώλεια αυτή φαίνεται πως προκύπτει φυσιολογικά λόγω μείσωης των ορμονών της μητέρας στο μωρό σας. Την ίδια στιγμή η πρόσληψη ύδατος είναι μικρότερη λόγω της μικρής ποσότητας του πρωτόγαλα ( το γάλα των πρώτων ημερών), χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι επαρκής ως τροφή.
Τις πρώτες 3 ημέρες μετά τον τοκετό πάνω από το 50% των μωρών θα χάσουν από 3,6 έως 5,8% του βάρους τους, το 12% φαίνεται να χάνει πάνω από το 10% ενώ ΜΟΝΟ το 5% φαίνεται να κέρδισε βάρος κατά την διάρκεια των πρώτων ημερών.
Φυσιολογική θεωρείται η απώλεια έως και 7% του βάρους γέννησης ενώ όταν το μωρό χάσει και παραπάνω από το 10% υπάρχουν λόγοι σχετικοί συνηθέστερα με την σίτισή του πάνω στους οποίους πρέπει να δράσετε.
Γιατί μπορεί το μωρό σας να χάσει περισσότερο βάρος από το φυσιολογικό τις πρώτες ημέρες;
Η απώλεια του βάρους αν και φυσιολογική στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να υποκρύπτει κάποιο πρόβλημα στην σίτηση του μωρού σας , την παραγωγή γάλακτος ή την διάθεσή μέσω θηλασμού ή άλλου μέσου στο μωρό σας.
Οι πιο κοινοί λόγοι που το μωρό χάνει περισσότερο βάρος είναι η μειωμένη διαθεσιμότητα σίτισης που συνήθως προκύπτει όταν δεν γίνεται room in( το μωρό δίπλα σας 24 ώρες), όταν δεν ανταποκρινόμαστε σύμφωνα με την βούληση του μωρού στα σημάδια πείνας 24 ώρες το 24ωρο, όποτε αυτό το ζητάει ή διακόπτουμε το μωρό μας πριν ακόμα χορτάσει με το ρολόι. Επίσης η μη ενίσχυση του θηλασμού δέρμα με δέρμα ,η καθυστέρηση πέραν των δύο πρώτων ωρών μετά τον τοκετό του πρώτου θηλασμού και η όχι καλή πρόσφυση του στόματος του μωρού πάνω στο στήθος είναι οι κοινότερες αιτίες χαμηλής πρόσληψης γάλακτος και μεγαλύτερης απώλειας βάρους από το μωρό σας.
Έρευνες επίσης δείχνουν πως πέρα από τα αναφερόμενα , η προσπάθεια, η διάθεση και η ανταπόκριση του ίδιου του μωρού σας στο 1ο 24ωρο είναι σημαντική καθώς το 49% των μωρών που χάνουν μεγαλύτερο βάρος του 10% της γέννησης, φαίνεται να μην σιτίστηκαν επαρκώς λόγω μειωμένης ανταπόκρισης την πρώτη ημέρα. Αιτιολογικοί παράγοντες της εμφάνισης αυτής της συμπερισφοράς φαίνεται να είναι η προωρότητα, η καισαρική τομή (κυρίως η επείγουσα), η παράταση του χρόνου της εξώθησης στον τοκετό, η παράταση του συνολικού χρόνου τοκετού πάνω από 14 ώρες, η χρήση ναρκωτικών -παυσίπονων στον τοκετό και η παχυσαρκία από την μητέρα(όταν το BMI>37kg/m2).
Από την πλευρά της μητέρας ο δεύτερος συχνότερος λόγος ειναι η καθυστέρηση του γάλακτος πέραν των πρώτων 72 ωρών ( το γάλα αργεί να κατέβει). Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που συνδεόνται τόσο με την εγκυμοσύνη όσο και με τον τοκετό αλλά κυρίως με το μετά τον τοκετό σενάριο. Π.χ. η μεγάλη πρόσληψη βάρους, ο διαβήτης, τα προβλήματα του θυρεοιδούς, το έντονο στρες, το είδος και διάρκεια του τοκετού κ.λ.π.) Ενημερωθείτε εδώ για τους λόγους που μπορεί το γάλα σας να καθυστερεί να κατέβει.
Πότε χρειάζεται να παρέμβετε και πως;
Με γνώμονα το βάρος του μωρού σας όταν αυτό ξεπεράσει τα όρια του 10% τις πρώτες 3 με 5 ημέρες από τον τοκετό χρειάζεται να αναζητείσετε επαγγελματική βοήθεια σχετικά με την σίτιση του μωρού σας και τον θηλασμό. Καλέστε σύμβουλο θηλασμού για να λύσετε μαζί ενδεχόμενες παρεξηγήσεις και τεχνικές σχετικά με τον θηλασμό και συμπληρώστε σύμφωνα με τις ανάγκες του μωρού σας, τα γεύματά του με μητρικό γάλα ή με ξένο. Μην εγκαταλείψετε την προσπάθειά σας καθώς σύντομα και με επιμονή το πρόβλημα λύνετε και δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία του μωρού σας.
Στο all4baby παρέχουμε επαγγελματικές συμβουλές θηλασμού και μετά τον τοκετό.Καλέστε μας ή στείλτε την δική σας ερώτηση μέσω facebook, twitter and email για να σας βοηθήσουμε!
Πηγή:Riordan J. and WambXH k.,2010, Breastfeeding and Human Lactation, Fourth Edition.
Wilson C and Hoover, 2008, Breastfeeding Atlas,Fourth Edition
1 Comment