Η παρακολούθηση του μωρού στον τοκετό και η ανταπόκριση του στην διαδικασία του τοκετού είναι απαραίτητο να διεξάγονται συστηματικά για την καλύτερη έκβαση αυτού. Τα συνήθη στοιχεία που μας απασχολούν είναι ο καρδιακός του ρυθμός και τα χαρακτηριστικά του. Αλλά και πως επηρεάζεται με την πάροδο των συσπάσεων. Η μαία μας Γεωργία Λεζέ μοιράζεται μαζί σας γνώση και εμπειρία πάνω στο φυσιολογικό τοκετό και σας συμβουλεύει για τις δικές σας επιλογές.
Πώς πρέπει να χτυπά η καρδιά του μωρού στον τοκετό;
Η καρδούλα του μωρού σας και ο ρυθμός της, μπορεί να μας δώσει απαντήσεις. Αναζητούμε πληροφορίες σχετικά με το πόσο καλά το μωρό σας μπορεί να ανταπεξέλθει στις συσπάσεις της μήτρας. Αλλά και συνολικά στην νέα κατάσταση που επιβάλλεται φυσιολογικά κατά την γέννηση και τον τοκετό.
Οι παλμοί του μωρού σας στην διάρκεια ενός τοκετού πρέπει να διατηρούν τα επίπεδα τους μεταξύ 110 με 160. Υπάρχουν φυσιολογικές διακυμάνσεις που μπορεί να φτάνουν τις 15 , επιταχύνσεις και αναμενόμενες επιβραδύνσεις.
Πώς γίνεται η παρακολούθηση του μωρού στον τοκετό;
Δυο τρόποι υπάρχουν για να ελεγχθεί το καλώς έχειν της καρδιάς-υγείας του μωρού σας. Ο πρώτος αφορά την διακεκομμένη ακρόαση των παλμών του , σε τακτικά χρονικά διαστήματα στον τοκετό σας. Ο δεύτερος τη συνεχόμενη καρδιοτοκογραφία. Και οι δυο μέθοδοι είναι ασφαλείς , διεξάγονται με την βοήθεια μικρών υπερήχων και συνίσταται σε διαφορετικά σενάρια τοκετού.
Η συνεχής καρδιοτοκογραφία αποτελεί την εναλλακτική μέθοδο, που δίνει την δυνατότητα συνεχής ακρόασης, καταγραφής και σύγκρισης των καρδιακών παλμών του μωρού σας με τις συσπάσεις της μήτρας. Ο καρδιοτοκογράφος είναι ένας μικρός υπολογιστής- υπέρηχος που με την χρήση δυο κεφαλών, μετράει και καταγράφει τις συσπάσεις της μήτρας και τους παλμούς του μωρού σας.
Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την μια ή την άλλη μέθοδο είναι πολύ σημαντικά. Λόγω αυτών των μεθόδων η ασφάλεια στον τοκετό έχει αυξηθεί τόσο πολύ τις τελευταίες δεκαετίες, δίνοντας πάντα υγιειή μωρά στην αγκαλιά της μαμάς τους. Η εικόνα της καρδιάς και αντοχής του μωρού σας στο ενδομήτριο περιβάλλον είναι το κριτήριο των επαγγελματιών πως μπορούμε να συνεχίσουμε ή όχι έναν φυσιολογικό τοκετό ή να παρέμβουμε προς την γέννηση.
Πότε χρησιμοποιούμε την μια ή την άλλη μέθοδο για την παρακολούθηση του μωρού στον τοκετό;
Η διακεκομμένη ακρόαση των καρδιακών παλμών είναι ασφαλής και δόκιμη μέθοδος ελέγχου της καρδιάς του μωρού σας σε σενάρια τοκετού που δεν αντιμετωπίζουν στην εγκυμοσύνη, την έναρξη του τοκετού ή την εξέλιξη του , αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών. Π.χ.
- Μετά από μια απόλυτα φυσιολογική εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές
- Μετά από μια αυτόματη έναρξη τοκετού
- Κατά την διάρκεια ενός φυσιολογικά και ομαλά εξελισσόμενου τοκετού και στο πρώτο στάδιο, στάδιο διαστολής και στο δεύτερο στάδιο, στάδιο εξώθησης
Η συνεχής καρδιοτοκογραφια είναι μια μέθοδος που απευθύνεται στη παρακολούθηση της καλής υγείας του μωρού σας κατα την διάρκεια του τοκετού αλλα και ελέγχει μερικώς και την πρόοδο ενός τοκετού, μέσω της καταγραφής των συσπάσεων σας. Η χρήση του συνίσταται στις περιπτώσεις που ο τοκετός ή η εγκυμοσύνη σας εμπεριέχει στοιχεία που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών. Π.χ.
- Πρόκληση τοκετού
- Χρήση επισκληριδίου στον τοκετό.
- Προεκλαμψία
- Διαβήτης
- Πτώση των καρδιακών παλμών του μωρού σας κατά την διάρκεια της χρήσης διακεκομμενης ακρόασης
- Αλλαγή του χρώματος του αμνιακού υγρού στον τοκετό σας, από καθαρά σε πράσινα λόγω μύθων ιού ή σε ροζ-κόκκινα λόγω κάποιας πιθανής αποκόλλησης
- Προωρότητα
- Θρομβοφιλία Κ.λ.π
Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά της κάθε μεθόδου για την παρακολούθηση του μωρού στον τοκετό;
Η διακεκομμένη ακρόαση των καρδιακών παλμών αφήνει μεγάλα περιθώρια κίνησης στην διάρκεια του τοκετού και έτσι μπορεί να βοηθήσει στην εξέλιξη και την αντοχή στα ενόχλησα των συσπάσεων. Είναι ασφαλής και χρησιμοποιείται με τη μερική συνεργασία σας μετά από κάθε δεύτερη σύσπαση, στην διάρκεια του πρώτου σταδίου και μετά από κάθε εξωθητική σας προσπάθεια στο στάδιο της εξώθησης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι , χωρίς αυτό να είναι επικίνδυνο, ωστόσο αναγκαίο , περίπου το 35% των γυναικών κατά την διάρκεια του τοκετού τους θα παρουσιάσει επιβραδύνσεις στη διάρκεια του ενεργού σταδίου του τοκετού ή την εξώθηση, γεγονός που κάνει αναγκαία τη χρήση συνεχούς καρδιοτοκογραφίας.
Η συνεχής καρδιοτοκογραφία κάνει τον τοκετό στις περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, ασφαλέστερο και μπορεί να δώσει απαντήσεις τόσο για την ορθή εξέλιξη όσο και για την καλή ανταπόκριση του μωρού σας στις συσπάσεις κατά την διάρκεια του τοκετού. Η χρήση του μπορεί να περιορίσει την κινητικότητα σας , και να μειώσει την πιθανότητα να επωφεληθείτε από την βαρύτητα στην διάρκεια του τοκετού σας. Στην σύγχρονη εποχή γίνεται όλο και πιο δημοφιλής η χρήση ασύρματων καρδιοτοκογράφων που δεν περιορίζουν την κίνησης.
Όποια μέθοδο και εάν επιλέξετε ή συμβουλευτείτε να επιλέξετε στον τοκετό σας φροντίστε να παραμείνετε κινητικές καθόλη την διάρκεια. Ενημερωθείτε και προετοιμαστείτε κατάλληλα για τον τοκετό σας με μαθήματα ανώδυνου τοκετού στο all4baby η μαία μας σας συμβουλεύει για τον δικό σας φυσιολογικό τοκετό. Στο all4baby θα βρείτε τον δικό σας σύμμαχο. Επικοινωνήστε μαζί μας!