Εισαγωγή
Χρειάζεστε βοήθεια στο θηλασμό;
Ο ίκτερος μπορεί να παρουσιαστεί κατά την διάρκεια των πρώτων ημερών από την γέννηση και συχνά θα χρειαστεί αντιμετώπιση για να αποφευχθεί η μεγαλύτερη επέκταση του και η δημιουργία μιας κατάστασης που ονομάζεται πυρηνικός ίκτερος και προσβάλλει σημαντικά την υγεία του μωρού σας. Η θεραπεία του ίκτερου είναι απλή και γίνεται με την βοήθεια του θηλασμού καθώς αυτός μπορεί να συμβάλλει σημαντικά τόσο στη πρόληψη όσο και τη θεραπεία του.
Φωτοθεραπεία και θηλασμός
Πώς θεραπεύεται ο ίκτερος;
Η θεραπεία του ίκτερου βασίζεται στην αποδόμηση της χολερυθρίνης , του συστατικού που την προκαλεί και τον αιτιών που προκαλούν την συσσώρευση της στο σώμα.
Η φωτοθεραπεία προτείνεται όταν τα επίπεδα του ίκτερου ξεπερνούν το φυσιολογικό σύμφωνα με την ηλικία και το ιστορικό του μωρού σας. Η φωτοθεραπεία προτείνεται να εφαρμόζεται με το μωρό στο ίδιο δωμάτιο με την μητέρα, σε κάποια Μαιευτική ή παιδιατρική Κλινική και όχι στο σπίτι. H έκθεση του μεγαλύτερου δυνατού μέρους του σώματος του μωρού σας στο φως θα μπορέσει να βελτιώσει σημαντικά την αποδόμηση της χολερυθρινης ,μετατρέποντας την από λιποδιαλυτή σε υδατοδιαλυτή ουσία. Έτσι θα περάσει χωρίς την βοήθεια ή συμμετοχή ενζύμων του ήπατος και του εντέρου κατευθείαν στα κόπρανα και τα ούρα του μωρού σας. Με τον τρόπο αυτό αποβάλλεται ευκολότερα και γρηγορότερα από το σώμα και ο ίκτερος πέφτει. Για να είναι αποτελεσματική η φωτοθεραπεία το μωρό σας τοποθετείτε κάτω από φώτα μπλε φάσματος και δύναμης 400-500nanometers ενώ τα ματάκια του καλύπτονται με ειδικά γυαλιά προφύλαξης.
Η εντατική σίτιση , ειναι σημαντικό κατά την διάρκεια καταπολέμησης του ίκτερου το μωρό σας να σιτίζονται επαρκώς. Μέσω επαρκούς ενυδάτωσης το μωρό σας θα μπορέσει να αποβάλλει την χολερυθρινη με την βοήθεια ενζύμων του ήπατος και του εντέρου. Όταν γίνεται σωστά ο απευθείας θηλασμός και το μητρικό γάλα ενισχύουν την κένωση και διούρηση του μωρού σας και ετσι την φυσική αποβολή της χολερυθρινης και την πτώση του ίκτερου.
Η διάγνωση υψηλών επιπέδων χολερυθρίνης ΔΕΝ είναι αιτία να διακόψετε τον θηλασμό.
Posted in: Φωτοθεραπεία και θηλασμός
Πότε πρέπει να υπάρξει θεραπεία του ίκτερου;
Ο ίκτερος πρέπει να θεραπεύεται όταν κατά την διάρκεια οποιασδήποτε μέτρησεις το μωρό σας παρουσιάσει τιμές ανώτερες του φυσιολογικού, όπως παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα σύμφωνα με την ηλικία και το ιστορικό του. π.χ. ´Ενα μωρό που γεννήθηκε στις 40 εβδομάδες εάν στις 70 ώρες της ζωής του παρουσιάσει μια μέτρηση χολερυθρινης ίση με ή πάνω από 15 ενώ το βάρος του ειναι 3 kg, τότε χρειάζεται φωτόθεραπεια και εντατική σίτιση.
Επίσης εάν ο ίκτερος παρουσιάζει ανοδική πορεία σε διαδοχικές μετρήσεις μέσα στο ίδιο 24 ωρο, επίσης είναι μια ένδειξη εφαρμογής φωτοθεραπείας και εντατικής σίτισης.
Δείτε εδώ τον πίνακα τιμώνται τον ίκτερο.
Posted in: Φωτοθεραπεία και θηλασμός
Τι γίνεται με τον θηλασμό στην περίπτωση που το μωρό χρειάζεται θεραπεία για τον ίκτερο;
Η παρουσία ανάγκης φωτοθεραπείας δεν καταργεί την ανάγκη του θηλασμού. Κοινώς ΔΕΝ διακόπτουμε τον θηλασμό κάνοντας αντλήσεις ή δίνοντας ξένο γάλα εξαιτίας του ικτέρου. Ο απευθείας μητρικός θηλασμός θα βοηθήσει το μωρό σας να αποβάλλει τον ίκτερο και συγχρόνως να μάθει να τρώει από το στήθος χωρίς να ρισκάρεται την επιτυχία του ή την εμφάνιση επιπλοκών σχετικά με τη εφαρμογή του.
.htmlΟ απευθείας θηλασμός είναι προαπαιτούμενος και για τον ίκτερο και ΔΕΝ πρέπει να υπόκεινται σε περιορισμούς εξαιτίας της ανάγκης φωτοθεραπείας παρά σε πολύ λίγες εξαιρέσεις. στην περίπτωση που το μωρο σας απομακρύνεται κάθε περίπου 2-3 ώρες από την φωτοθεραπεία για χρονικό διάστημα 30 λεπτών , η συνολικά βρίσκεται μέσα στο 24ωρο για 6 ή 4 ώρες εκτός φωτοθεραπείας αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την επιτυχία της μεθόδου.
Posted in: Φωτοθεραπεία και θηλασμός
Μικρά tip για να τα πάτε καλύτερα με την θεραπεία του ικτέρου
Ο ίκτερος χρειάζεται λίγη προσοχή με τον θηλασμό καθώς μπορεί να έχει προκληθεί από λάθη στην εκτέλεση του θηλασμού ή την εφαρμογή κάποιου ανυπόστατοι προγράμματος ή περιορισμών χρόνου στην σίτιση. Ο ίκτερος λόγω ανεπαρκούς σίτισης είναι συχνός στα μωρά που θηλάζουν αλλά δεν οφείλεται στην μη ικανοποιητική ποσότητα γάλακτος που έχει η γυναίκα αλλά στην αδυναμία επαρκούς διοχέτευσης του στο μωρό σας. Η κακή εφαρμογή του στόματος του μωρού πάνω στο στήθος , η διατήρηση του μωρού σας στον βρεφοθάλαμο και όχι δίπλα σας, ο θηλασμός για δέκα και δέκα λεπτά και όχι σύμφωνα με τις ανάγκες του μωρού σας , είναι αιτίες εμφάνισης υψηλών επιπέδων ικτέρου. Ο ίκτερος από μητρικό γάλα είναι σπανιότατη κατάσταση και δεν απαιτεί την διακοπή του θηλασμού παραπάνω από δυο 24ωρα.
Ζητείστε την βοήθεια συμβούλου θηλασμού για την καθοδήγηση σας στον θηλασμό εάν το μωρό σας χρειάζεται φωτοθεραπεία. ΜΗΝ διακ όψεται θεωρώντας λανθασμένα ότι ο θηλασμός δεν είναι καλός ή επαρκής για το μωρό σας. Ο σύμβουλος θηλασμού σε συνεργασία με τον παιδίατρο θα μπορέσει να σας βοηθήσει σχετικά με την αντιμετώπιση του ίκτερου και την διατήρηση του θηλασμού με τον ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο τρόπο.
Posted in: Φωτοθεραπεία και θηλασμός
Πότε χρειάζεται το μωρό σας να λάβει συμπλήρωμα γάλακτος μητρικού ή ξένου στην περίπτωση του ίκτερου;
Η ανάγκη πρόσθετης διατροφής στο μωρό σας πέραν του θηλασμού είναι αναγκαία και μπορεί να υπάρχει στις περιπτώσεις που
Το μωρό σας έχει χάσει παραπάνω απο το 10% του βάρους του
Το μωρό σας δυσκολεύεται αρκετά ή διαπιστώνεται από ειδικό σύμβουλο θηλασμού πως δεν θηλάζει ρυθμικά λόγω κάποιου κολλήματος ή ηλικίας ή συγγενών προβλημάτων.
Τα επίπεδα χολερυθρινης στο σώμα του μωρού σας αυξάνονται σημαντικά ηλικία βρίσκονται στο όριο ανάγκης διενέργειας αφαιμαξωμετάγγισης οπότε και χρειάζεται να παραμένει κάτω από την φωτοθεραπεία
Το μωρό σας κρίνεται απο τον παιδίατρο πως παρουσιάζει ίκτερο από μητρικό γάλα (σπάνιο). Η κατάσταση αυτή εξηγείται σε αντίστοιχο άρθρο και εκτός από την σπανιότητα της δεν απαιτεί σε καμιά περίπτωση την διακοπή του θηλασμού πέραν του ενός ή των δυο εικοσιτετραώρων.
Posted in: Φωτοθεραπεία και θηλασμός
Μαθήματα βρεφικού μασάζ
Πηγές:Riordan J.,Wambach K. (2010)Breastfeeding and Human Lactation Jones and Bartlett 4th edition
ABM,2010, Gudlines for neonatal jaundice of newborns more than 35weeks