Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι τεχνική που ενδείκνυται σε περίπτωση αποτυχίας των προηγούμενων θεραπειών η απευθείας σε γυναίκες με αποφραγμένες σάλπιγγες και σε περιπτώσεις σοβαρού ανδρικού παράγοντα δηλαδή σοβαρές διαταραχές του σπερμοδιαγράμματος. Η πιθανότητα επιτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ηλικία της γυναίκας. Επίσης άλλοι παράγοντες που παίζουν σημαντικότατο ο ρόλος στην επιτυχία της προσπάθειας είναι η δυνατότητα παραγωγής ωαρίων από τις ωοθήκες η ποιότητα του σπέρματος και η διάρκεια της υπογονιμότητας. Άλλοι παράγοντες που παίζουν μεγάλο ρόλο στην πιθανότητα επιτυχίας είναι η ύπαρξη προηγούμενης εγκυμοσύνης και η επίδραση τοξικών παραγόντων όπως είναι το αλκοόλ και το κάπνισμα.
Α -Κλασσική εξωσωματική γονιμοποίηση
Τα σπερματοζωάρια και τα ωάρια στην περίπτωση της κλασικής εξωσωματικής γονιμοποίησης τοποθετούνται μαζί σε ένα ειδικό καλλιεργητικό υγρό για να πραγματοποιηθεί η γονιμοποίηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας μόνο ένα σπερματοζωάριο θα καταφέρει να εισχωρήσει μέσα στο ωάριο και θα ξεκινήσει η διαδικασία της γονιμοποίησης. Την επόμενη μέρα ο εμβρυολόγος θα πάει να δει τα αποτελέσματα της γονιμοποίησης και με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε τα ποσοστά γονιμοποίησης. συνήθως πάνω από το εβδομήντα τοις εκατό των ωαρίων θα γονιμοποιηθούν. Η ομάδα θα ενημερώσει το συντομότερο δυνατόν το ζευγάρι για πρώτα αποτελέσματα της γονιμοποίησης.
Β-Υποβοηθούμενη εκκόλαψη
Είναι η διαδικασία που μπορεί να γίνει μετά την κλασσική εξωσωματική γονιμοποίηση ή ακόμα και μετά την μικρογονιμοποίησης. Η διαδικασία αυτή γίνεται πριν την εμβρυομεταφορά. Στο εργαστήριο λεπταίνουμε το περίβλημα του εμβρύου για να διευκολύνουμε την εμφύτευση του. Ενδείκνυται σε περιπτώσεις όπου έχει διαπιστωθεί από τον ειδικό εμβρυολόγο ότι το περίβλημα του εμβρύου είναι σκληρό η ακόμα και παχύ. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν τεχνική σε έμβρυα γυναικών μεγάλης ηλικίας ή μετά από επανειλημμένες αποτυχίες σε προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης .
Γ-Η καλλιέργεια βλαστοκύστης
Η βλαστοκύστη είναι το στάδιο που φτάνει το έμβρυο πέντε με έξι μέρες μετά την ωοληψια . Μετά από κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση τα έμβρυα συνήθως μεταφέρονται στην ενδομήτρια κοιλότητα δύο με τρεις μέρες μετά την ωοληψία. Έμβρυο μεταφορά στο στάδιο της βλαστοκύστης δηλαδή πέντε με έξι μέρες μετά την ωοληψία έχει ως πλεονέκτημα την επιλογή καλύτερης ποιότητας εμβρύων. Ένα όμως πολύ μεγάλο μειονέκτημα της τεχνικής αυτής είναι ότι πολύ λίγα έμβρυα επιβιώνουν το διάστημα αυτό ώστε να φτάσουν στο στάδιο βλαστοκύστης.
Δ-Κρυοσυντήρηση εμβρύων και ορχικού ιστού
Η κρυοσυντήρηση γίνεται σε ειδικούς χώρους που περιέχουν υγρό άζωτο σε θερμοκρασία -196 βαθμών Κελσίου. Στην περίπτωση που ο αριθμός των εμβρύων είναι μεγάλος υπάρχει δυνατότητα κρυοσυντήρησης και εμβρυομεταφοράς μετά από κάποιους μήνες ή χρόνια .Επίσης σήμερα υπάρχει δυνατότητα κρυοσυντήρησης όχι μόνο σπέρματος αλλά και ορχικού ιστού. Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι σε πιλοτικό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία κρυοσυντήρησης ωοθηκικού ιστού και ωαρίων. Τώρα τελευταία μία καινούργια τεχνική μας δινει τη δυνατότητα να μπορούμε να καταψύξουμε ωάρια με πολύ μεγάλη επιτυχία επιβίωσης.