Εισαγωγή
Η εξέταση της αυχενικής διαφάνειας ή πιο σωστά ο υπερηχογραφικός προγεννητικός έλεγχος του 1ου τριμήνου είναι μία από τις δύο πιο σημαντικές εξετάσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια της κύησης για τη διάγνωση πιθανών ανωμαλιών του εμβρύου.
Η εξέταση αυτή ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 μετά την παρατήρηση ότι έμβρυα με s. Down συχνά παρουσιάζουν αυξημένη συγκέντρωση υγρού στον αυχένα σε σχέση με φυσιολογικά έμβρυα.
Ένας από τους πιο σημαντικούς επιστήμονες στον τομέα της Εμβρυομητρικής Ιατρικής, ο γνωστός Κύπριος καθηγητής Κύπρος Νικολαΐδης με την εντυπωσιακή ερευνητική του δράση οδήγησε στην θεμελίωση αυτής της εξέτασης ως απαραίτητη στα πλαίσια του προγεννητικού ελέγχου για τον ανατομικό έλεγχο του εμβρύου και για την εκτίμηση της πιθανότητας για τις συχνότερες χρωμοσωμικές ανωμαλίες.
Ο υπερηχογραφικός προγεννητικός έλεγχος του 1ου τριμήνου είναι μία εξέταση που περιλαμβάνει ένα λεπτομερή υπερηχογραφικό έλεγχο στο τέλος του πρώτου τριμήνου και μία βιοχημική εξέταση αίματος της μητέρας (βhCG και PAPP-A) και έχει ως σκοπό την ανατομική εξέταση του εμβρύου και την εκτίμηση της πιθανότητας για τις συχνότερες χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Το υπερηχογράφημα εξετάζει: Posted in: Αυχενική διαφάνεια Το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας γίνεται από 11+3 μέχρι 13+5 εβδομάδες κυήσεως και κυρίως σε μήκος εμβρύου (CRL) 45-84mm. Η αιμοληψία γίνεται συνήθως την ίδια ημέρα με την αυχενική διαφάνεια, θεωρείται όμως ότι έχει λίγο πιο αξιόπιστα αποτελέσματα όταν γίνεται στη 10-11η εβδομάδα κυήσεως. Posted in: Αυχενική διαφάνεια Αν δεν προλάβουμε να κάνουμε τη συγκεκριμένη εξέταση στο Α΄ τρίμηνο για οποιοδήποτε λόγο, μπορεί να γίνει στο 2ο τρίμηνο μία άλλη εξέταση, που λέγεται Α-τεστ και επίσης εκτιμά τις πιθανότητες για χρωμοσωμικές ανωμαλίες, με λιγότερη όμως αξιοπιστία σε σχέση με την αυχενική. Posted in: Αυχενική διαφάνεια Η εξέταση της αυχενικής διαφάνειας συνδυάζεται με μία αιμοληψία με την οποία μετράμε στο αίμα της μητέρας τα επίπεδα της ελεύθερης βhCG και του PAPP-A. Είναι μία ορμόνη και μία πρωτεΐνη αντίστοιχα τα επίπεδα των οποίων σχετίζονται με την πιθανότητα που έχει το συγκεκριμένο έμβρυο να παρουσιάζει χρωμοσωμική ανωμαλία. Ο συνδυασμός του υπερηχογραφήματος με την βιοχημική εξέταση αυξάνει σημαντικά την αξιοπιστία της εξέτασης και την βοηθά στην πιο ορθή εκτίμηση της πιθανότητας για χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου. Posted in: Αυχενική διαφάνεια Τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι ιδιαίτερα ακριβή όταν διενεργούνται από εξειδικευμένους για το σκοπό αυτό ιατρούς και εργαστήρια και η στατιστική εκτίμηση του κινδύνου στηρίζεται σε μία τεράστια βάση δεδομένων από εκατομμύρια εγκύους που έχουν ήδη υποβληθεί στην εξέταση αυτή. Posted in: Αυχενική διαφάνεια Στο τέλος της εξέτασης εκτός από την εκτίμηση της ανατομικής ακεραιότητας του εμβρύου θα εκτιμηθεί στατιστικά η πιθανότητα το έμβρυο να παρουσιάζει μία από τις τρείς πιο συχνές χρωμοσωμικές ανωμαλίες (Τρισωμία 21, 18, 13). Ο κίνδυνος θεωρείται χαμηλός και το αποτέλεσμα ‘’φυσιολογικό’’, όταν ο κίνδυνος είναι μικρότερος από 1:300. Posted in: Αυχενική διαφάνεια Posted in: Αυχενική διαφάνεια Εάν ο κίνδυνος είναι υψηλός, συνήθως προτείνεται να γίνει μία επεμβατική εξέταση, όπως η λήψη τροφοβλάστης στο 1ο τρίμηνο ή η αμνιοπαρακέντηση στο 2ο τρίμηνο με το σκοπό από την εξέταση των χοριακών λαχνών ή του αμνιακού υγρού, που θα ληφθούν να ελεγχθεί ο καρυότυοπος του εμβρύου και να μάθουμε με βεβαιότητα πλέον αν το έμβρυο φέρει ή όχι μία χρωμοσωμική ανωμαλία. Posted in: Αυχενική διαφάνεια Posted in: Αυχενική διαφάνειαΑυχενική διαφάνεια
Τι είναι ο υπέρηχος της αυχενικής διαφάνειας , τι εξετάζει πάνω στο μωρό σας και με ποιο σκοπό γίνεται;
Σε ποια ημερομηνία εγκυμοσύνης είναι έγκυρα τα αποτελέσματα;
Τι συμβαίνει στη περίπτωση που δεν καταφέρετε να κάνετε την αυχενική διαφάνεια εντός των προτεινόμενων ημερομηνιών;
Τι είναι το pappa και γιατί γίνεται;
Πόσο ακριβή είναι τα αποτελέσματα της αυχενικής διαφάνειας και του pappa και τι σημαίνουν τα αναγραφόμενα ποσοστά;
Πότε είναι φυσιολογικά τα αποτελέσματα της αυχενικής διαφάνειας και pappa;
Τι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αποτέλεσμα;
Τι προτείνεται στη περίπτωση που το αποτέλεσμα δείξει αυξημένες πιθανότητες χρωμοσωμικών ανωμαλιών;
Μερικές βασικές πληροφορίες που θα ήθελα να γνωρίζετε σχετικά