Φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή; Πολλές φορές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης η νέα μητέρα βρίσκεται μπροστά σε διλήμματα σχετικά με τον τρόπο τοκετού. Τα διλήμματα αυτά με την πάροδο των εβδομάδων μπορεί να μεγαλώνουν δημιουργώντας φόβο, ανασφάλεια και ελλιπή αυτοπεποίθηση σχετικά με τον τοκετό. Η μαία μας Γεωργία Λεζέ σας ενημερώνει αντικειμενικά για τα υπέρ και τα κατά ενός φυσιολογικού τοκετού και μιας προγραμματισμένης καισαρικής τομής. Το κείμενο μεταφέρει δεδομένα της ιατρικής επιστήμης και πολύχρονες μελέτες πάνω στο θέμα της γέννησης.
Τα υπέρ του φυσιολογικού τοκετού:
- Ο φυσιολογικός τοκετός είναι ο ασφαλέστερος και πιο ανώδυνος τοκετός για την νέα μητέρα στην μαιευτική του σήμερα.
- Ο φυσιολογικός τοκετός χαρακτηρίζεται από διακεκομένες συσπάσεις με μέγιστη συχνότητα τα 3 λεπτά και διάρκεια λιγότερη από 1 λεπτό. Έχει κλιμακούμενη ένταση και για μόνο 15 δευτερόλεπτα σε κάθε σύσπαση μπορεί να παρουσιάζει 2 ώρες πριν τον τοκετό δυνατή ενόχληση. Για το μεγαλύτερο χρόνο διάρκειας του τοκετού οι πόνοι είναι σαν οξύς πόνοι περιόδου. Τους οποίους μπορεί η μαμά να διαχειριστεί χωρίς φάρμακα.
- Ο φυσιολογικός τοκετός παρουσιάζει πολύ λιγότερα ενοχλήματα στο περίνεο και την περιοχή της κοιλιάς για τις πρώτες 3 μέρες μετά τον τοκετό. Η διαφορά αυτή είναι σημαντική και επηρεάζει θετικά τη δυνατότητα κίνησης της νέας μητέρας. Όπως και τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία ανάπτυξης δεξιοτήτων μητρότητας. Τα πρώτα 24ωρα μετά τον τοκετό είναι σημαντικά για το θηλασμό,τη δυνατότητα ανάπτυξης της μητρικής τέχνης και τη σύνδεση με το μωρό σας. Οποιοδήποτε εντονότερο ενόχλημα παρεμποδίζει τη διεκπεραίωση των φυσικών διαδικασιών.
- Ο φυσιολογικός τοκετός αποτελεί συχνά μια νίκη για την κάθε μητέρα που την πλημμυρίζει με αισθήματα πλήρωσης και αυτοπεποίθηση για τον νέο της ρόλο. Την ενδυναμώνει και την γεμίζει με χαρά που τα κατάφερε να περάσει και αυτή ομαλά στην μητρότητα όπως κάθε άλλη γυναίκα!
- Ο φυσιολογικός τοκετός απαιτεί διάστημα ανάρρωσης μόλις 6 ωρών από την γέννηση. Με μικρή ή καθόλου υποστήριξη και ανάγκη για ιατρική φροντίδα. Η βάση πλέον στην φροντίδα δίνεται στην μαιευτική φροντίδα και την επίδειξη και εξάσκηση δεξιοτήτων μητρικής τέχνης και φροντίδας για το μωρό. Η ίδια η μητέρα είναι απολύτως καλά να γυρίσει σπίτι της στο ίδιο 24ωρο.
Εδώ αναφέρονται οι ιατρικές επιπλοκές που εμφανίζονται συχνότερα μετά από μια καισαρική σε σχέση με τον τοκετό και απειλούν την υγεία της μητέρα ή του μωρού:
- Το μαιευτικό σοκ ,παρότι σπάνια εμφανιζόμενο έχει 0,7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης σε μια καισαρική τομή απ’ότι σε ένα φυσιολογικό τοκετό. Πρόκειται για μια κατάσταση με σημαντική επικινδυνότητα που συνήθως συμβαίνει από μεγάλη απώλεια αίματος και παράλληλη πτώση της αρτηριακής πίεσης.
- Στην περίπτωση του φυσιολογικού τοκετού η ανάγκη παραμονής στο μαιευτήριο μειώνεται σημαντικά κατά 1 ή 2 ημέρες.
- Η περίπτωση της υστερεκτομής δηλαδή της αφαίρεσης της μήτρας και των εξαρτημάτων αμέσως μετά τον τοκετό είναι πιθανότερη στην περίπτωση της καισαρικής.
- Η καρδιακή ανακοπή παρουσιάζεται σημαντικά περισσότερο αυξημένη στις περιπτώσεις καισαρικής απ’ότι σε έναν φυσιολογικό τοκετό.
- Σε έναν φυσιολογικό τοκετό υπάρχει 2,2% μικρότερη πιθανότητα το μωρό σας να χρειαστεί εισαγωγή στη μονάδα εντατικής νοσηλείας για οποιοδήποτε λόγο.
Οι παραπάνω κίνδυνοι είναι γενικά σπάνιοι,ωστόσο η εμφάνιση τους αυξάνεται συγκριτικά μεταξύ των 2 μεθόδων τοκετού. Άρα ο φυσιολογικός τοκετός χαρακτηρίζεται ασφαλέστερος ως επιλογή για τη μητέρα και το μωρό σε σύγκριση με την προγραμματισμένη καισαρική τομή χωρίς ιατρική ένδειξη. Είναι επίσης και περισσότερο ανώδυνος καθώς λιγότερο συχνά η μητέρα θα αναζητήσει φαρμακευτική αναλγησία σε σχέση με την καισαρική τομή.
Τα κατά του φυσιολογικού τοκετού:
- Ο φυσιολογικός τοκετό πονάει στην διάρκεια του τοκετού και όχι μετά το τέλος του. Οι πόνοι εμφανίζονται για κάποιες ώρες αλλά φυσικά φεύγουν αμέσως μετά το τέλος του τοκετο.Υπάρχουν τρόποι, και μάλιστα πολύ αποτελεσματικοί να το αντιμετωπίσουμε. Ο φυσιολογικός τοκετός χαρακτηρίζεται από συσπάσεις κλιμακούμενης έντασης,περιοδικής εμφάνισης και διάρκειας λίγων δευτερολέπτων.Ο πόνος εντείνεται μετά τα 6 εκατοστά διαστολής και φεύγει πλήρως αμέσως μετά την έξοδο του εμβρύου. Όμως είναι ένας πόνος βατός από το ανθρώπινο σώμα,ένας πόνος δηλαδή που αντέχεται.Στη σημερινή εποχή υπάρχουν μέθοδοι όπως η επισκληρίδιος και η χρήση πεθιδίνης που μπορούν να σας ανακουφίσουν επαρκώς. Για τις γυναίκες που θα ήθελαν μια πιο φυσική λύση, στο σπίτι στο μαιευτήριο ή στο σπίτι αυτή υπάρχει.Η χρήση των αναπνοών, της αλλαγής των θέσεων και στάσεων, η χρήση του νερού θα βοηθήσουν αισθητά. Φυσικά και η υποστήριξη της μαίας σας θα μπορέσουν να καταπολεμήσετε τα ενοχλήματα. Δεν πρέπει λοιπόν ο πόνος κατά τη διάρκεια του τοκετού να αποτελεί εμπόδιο για σας στην απόφαση σας να γεννήσετε φυσιολογικά. Λύσεις υπάρχουν και συμβαδίζουν πάντα με τα θέλω σας.
- Στον φυσιολογικό τοκετό συμμετέχει ο κόλπος και το περίνεο. Τα τραύματα στην περιοχή του κόλπου είναι 6 φορές περισσότερα/1000 γεννήσεις σε σχέση με μια καισαρική τομή. Πράγμα λογικό! Η αποκατάσταση τους ωστόσο είναι άμεση και οι βλάβες παροδικές. Ο πόνος μετριάζεται με τη χρήση απλών παυσίπονων που δεν επηρεάζουν το θηλασμό. Και φυσικά αυτός ο πόνος δεν συγκρίνεται με τον μετεγχειρητικό πόνο μιας καισαρικής. Η επούλωση του περινέου και του κόλπου γίνεται γρηγορότερα απ’ότι η επούλωση της τομής μιας καισαρικής.
Τα υπέρ της καισαρικής τομής:
- Η καισαρική παρουσιάζει κατά 6.3 φορές μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης κοιλιακού πόνου στη διάρκεια του τοκετού μέχρι τη γέννηση. Απολύτως λογικό καθώς γίνεται κάτω από την επίρροη ισχυρών αναισθητικών φαρμάκων.
- Η καισαρική τομή μειώνει το ποσοστό εμφάνισης τραυμάτων στον κόλπο. Το ρίσκο αυτό παρουσιάζεται μηδενικό στην περίπτωση της καισαρικής τομής.Το μωρό βγαίνει από την κοιλίτσα και αυτή είναι η περιοχή που βάλλεται.
Τα κατά της καισαρικής τομής:
- Η καισαρική παρουσιάζει 7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης ενοχλημάτων τις 3 μέρες μετά τον τοκετό.Ο μετεγχειρητικός πόνος μετά την καισαρική είναι εντονότερος και διαρκεί με σημαντική ένταση. Ιδίως στην κίνηση τις 2-3 πρώτες μέρες μετά τον τοκετό. Η δυσκολία στην κίνηση είναι σημαντική και παρότι η χρήση παυσίπονων φαρμάκων μειώνει αισθητά τα ενοχλήματα, η παρουσία τους μπορεί και να συνεχίζεται κ για αρκετές εβδομάδες μετά τον τοκετό.
- Η αιμορραγία μετά τον τοκετό παρουσιάζεται από 0,8 έως 2 φορές μεγαλύτερη στην περίπτωση της καισαρικής απ’ότι σε ένα φυσιολογικό τοκετό.
- Μια κατάσταση μαιτυρικού σοκ μετά από την καισαρική παρουσιάζεται κατά 0,7 φορές μεγαλύτερη απ’ότι μετά από έναν φυσιολογικό τοκετό.
- Η παράταση του χρόνου παραμονής στο μαιευτήριο μετά από μια καισαρική τομή διπλασιάζεται σε διάρκεια σε σύγκριση με το φυσιολογικό τοκετό.
- Η ανάγκη υστερεκτομής (η αφαίρεση της μήτρας και των εξαρτημάτων εξαιτίας εμφάνισης σοβαρής αιμορραγίας) παρουσιάζεται 2.5 φορές μεγαλύτερη στην περίπτωση της καισαρικής σε σύγκριση με το φυσιολογικό τοκετό.
- Η εμφάνιση καρδιακής ανακοπής ως επιπλοκή μετά από έναν τοκετό εμφανίζεται κατά 5 φορές μεγαλύτερη στην περίπτωση της καισαρικής σε σύγκριση με έναν φυσιολογικό τοκετό.
- Η ανάγκη νοσηλείας σε μονάδα νεογνών για οποιοδήποτε πρόβλημα μετά από μια καισαρική εμφανίζεται κατά 2,2 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το φυσιολογικό τοκετό.
Σε τι δε φαίνεται να διαφέρει η καισαρική από το φυσιολογικό τοκετό;
Τα παρακάτω στοιχεία αναφέρονται σε επιπτώσεις μετά από ένα τοκετό που δε φαίνεται να εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες μετά από καισαρική τομή σε σύγκριση με το φυσιολογικό τοκετό.
- Ο πόνος στο περίνεο ή στο τραύμα της τομής της καισαρικής δεν παρουσιάζεται σημαντικά αυξημένος είτε στη μία είτε στην άλλη μέθοδο
- Ο τραυματισμός της ουροδόχου κύστης ή του ουρητήρα δεν παρουσιάζεται σημαντικά αυξημένος μετά από ένα φυσιολογικό τοκετό ή μετά από μια καισαρική τομή
- Η συχνότητα εμφάνισης τραυματισμού του τραχήλου εμφανίζεται όμοια και για τις δύο περιπτώσεις τοκετού
- Η ανάγκη ιατρογενών επεμβάσεων παρουσιάζεται όμοια σε συχνότητα και στις 2 μεθόδους
- Η πνευμονική εμβολή (έμφραξη μεγάλων αγγείων των πνευμόνων που οδηγεί σε κριτική κατάσταση υγείας) παρουσιάζεται όμοια και στις 2 μεθόδους
- Η ανάγκη αναπνευστικής υποστήριξης της μητέρας παρουσιάζεται όμοια και στις 2 μεθόδους
- Η περίπτωση νεφρικής ανεπάρκειας παρουσιάζεται όμοια και στις 2 μεθόδους
- Η ανάπτυξη υποξαιμικής εγκεφαλοπάθειας, η ενδοκρανιακή αιμορραγία και η αναπνευστική νοσηρότητα
Αν ακόμη έχετε απορίες και αμφιβολίες σχετικά με την επιλογή μεταξύ φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή μην δυστάσεται. Επικοινωνήστε μαζί μας! Η μαία μας Γεωργία Λεζέ μοιράζεται μαζί σας γνώση και εμπειρία και μπορεί σύμφωνα με το δικό σας ιστορικό να σας καθοδηγήσει σωστά. Στο all4baby θα βρείτε τον δικό σας σύμμαχο για τον φυσιολογικό τοκετό και τον θηλασμό. Προετοιμαστείτε για τον τοκετό σας με μαθήματα ανώδυνου τοκετού.Καλέστε μας Τώρα!