Εισαγωγή
Στη διάρκεια του πρώτου χρόνου της ζωής το κλάμα του μωρού αλλάζει ακολουθώντας κατά κάποιο τρόπο και τη νευρολογική ανάπτυξη του μωρού σας. Στην πρώτη βρεφική ηλικία το μωρό σας κλαίει περισσότερο και για λιγότερο προφανείς λόγους. O λόγος του κλάματος αλλάζει προς το τέλος του πρώτου χρόνου.
Κλάμα και Ηλικία
Πόσο κλαίει το μωρό σύμφωνα με την ηλικία του;
Με την πάροδο της ηλικίας η εκδήλωση κλάματος συμβαδίζει με τη νευρολογική ανάπτυξη, την απόκτηση ικανότητας μνήμης στα βρέφη και την απόκτηση λεκτικής επικοινωνίας.
Η συχνότητα του κλάματος τον πρώτο χρόνο της ζωής δε φαίνεται να σχετίζεται με τον τρόπο που οι ενήλικες γονείς συμπεριφέρονται προς το μωρό ή τη μέθοδο που χρησιμοποιούν για να ανταποκρίνονται στο κλάμα του. Είναι γενετικά προκαθορισμένη να συμβαίνει και να μειώνεται ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης.
Το κλάμα του μωρού εκδηλώνεται σταδιακά αυξανόμενα μέσα στις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση. Κορυφώνει συνήθως την εμφάνιση του περί την 6η εβδομάδα της ζωής. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα το μωρό συνήθως μειώνει τη συχνότητα και ένταση έως και τον 4ο μήνα της ζωής και μέχρι τον πρώτο χρόνο η ρουτίνα αυτή παραμένει σταθερή.
Το κλάμα του μωρού τους πρώτους δυο μήνες
Τους πρώτους 2 μήνες οι λόγοι που κλαίει συνήθως το μωρό φαίνεται να είναι εσωτερικοί. Προκαλούνται κυρίως από φυσιολογικές μεταβολές ωρίμανσης του νευρικού τους συστήματος . Έτσι το μωρό σας απαντάται να κλαίει συχνότερα τις απογευματινές προς βραδινές ώρες. Έτσι, οι γονείς αποδίδουν το κλάμα αυτό σε κολικούς και όχι στην πραγματική του αιτία.
Μετά τον 3ο μήνα το μωρό αλλάζει συμπεριφορά και γίνεται περισσότερο δεκτικό και ανταποκρινόμενο σε εξωτερικά ερεθίσματα. Όπως χαμογελάει εάν του χαμογελάστε έτσι εξωτερικοί παράγοντες μπορεί να πυροδοτήσουν το κλάμα του. Ωστόσο στην ηλικία αυτή υπάρχει συνήθως μια λογική εξήγηση γιατί το μωρό κλαίει.
Το κλάμα του μωρού μετά τον τρίτο μήνα έως και το πρώτο έτος.
Το δεύτερο κύμα αύξησης του κλάματος του μωρού σας είναι μεταξύ 7-9 μηνών και συμβαδίζει με την ανάπτυξη γνωστικών και συναισθηματικών δυνατοτήτων. Προς το τέλος του πρώτου έτους της ζωής του τα μωρά τείνουν να αλλάζουν τους λόγους που κλαίνε. Ενώ τους πρώτους μήνες η εκδήλωση κλάματος γίνεται για να προσελκύσουν την προσοχή του φροντιστή τους , τώρα τα μωρά τείνουν να κλαίνε όταν ο φροντιστής τους είναι παρών. Η έκφραση του κλάματος συνήθως συνοδεύεται με την παρακολούθηση του ατόμου, την προσπάθεια να φτάσουν κάποιο αντικείμενο ή την αγκαλιά σας και να εκδηλώσουν την ανάγκη τους που επιθυμούν να εκπληρωθεί από συγκεκριμένο άτομο. Συμπερασματικά το κλάμα του μωρού σε αυτή την ηλικία γίνεται με σκοπό και κίνητρο να κατευθύνει τις ενέργειες που θα το βοηθήσουν να ηρεμήσει.
Είναι φυσιολογικό περί τον 5ο-6ο μήνα το μωρό να σωπαίνει και να αλλάζει έκφραση με την παρουσία ενός ξένου ατόμου ενώ αντίστοιχα η παρουσία ξένου ατόμου στην ηλικία των 9ο -12ο μηνών είναι φυσιολογικό να πυροδοτούν κλάμα στο μωρό.
Το κλάμα του μωρού σας με την πάροδο της ηλικίας προσφέρει την ευκαιρία πυροδότησης ενεργειών από τη μητέρα για την απομάκρυνση ενός κινδύνου, την εξυπηρέτηση μιας εσωτερικής ανάγκης
ισορροπίας και την έκφραση συγκεκριμένων επιθυμιών από το μωρό σας. Είναι ένα άριστο μέσο που υπάρχει εδώ και χιλιετηρίδες και ενεργοποιεί τους γονείς προς την προσφορά προστασίας στα μωρά τους. Ακούστε το και μην το αγνοείτε!
Βοηθήστε το μωρό σας να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια και έτσι να κλαίει αισθητά λιγότερο με βρεφικό μασάζ. Μάθετε πώς εδώ στο all4baby.
2 Comments