Χρειάζεστε βοήθεια στο θηλασμό;
Εισαγωγή
Από τα αρχαία χρόνια το γάλα πιστευόταν πως έχει χαρακτηριστικά ζωντανού ιστού καθώς μεταβάλλεται με την πάροδο της γαλουχίας –θηλασμού για να εξομαλύνει την ζήτηση με την παραγωγή και τις διαφορετικές ανάγκες σε συστατικά που το μωρό έχει ανάγκη ανά περίοδο. Οι σημαντικότερες αλλαγές συμβαίνουν στο χρώμα, τη σύσταση και τον όγκο του γάλακτος.
Αλλαγές στο χρώμα του γάλακτος
Αλλαγές στο χρώμα του γάλακτος
Το χρώμα του μητρικού γάλακτος στις περισσότερες γυναίκες είναι κίτρινο ή λευκο, ενώ οι πρώτες σταγόνες που εκκρίνονται από το μαστό, ιδίως τις πρώτες ημέρες είναι φυσιολογικό να έχουν και διάφανο χρώμα το οποίο στην συνέχεια μεταβάλλεται σε κίτρινο ή λευκό.
Ο πράσινος χρωματισμός του γάλακτος είναι εξίσου συχνός και μπορεί να οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση πράσινων λαχανικών ή την κατανάλωση νιφεδιπίνης για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης στην εγκυμοσύνη ή την γαλουχία.
Σπανιότερα το γάλα μπορεί να περιέχει στοιχεία παλιού αίματος που του δίνουν μια καφέ ή κόκκινη χροιά και οφείλεται σε προηγούμενο τραύμα των γαλακτοφόρων πόρων.
Το γάλα μπορεί ακόμα να πάρει και ένα πορτοκαλί έντονο χρώμα εάν η μητέρα καταναλώσει μεγάλες ποσότητες καρότου.
Η πέραν της λευκής ή κίτρινης χρώσης του γάλακτος δεν αποτελεί αιτία διακοπής του θηλασμού.
Posted in: Αλλαγές στο χρώμα του γάλακτος
Αλλαγές στη σύσταση του γάλακτος
Αλλαγές στη σύσταση του γάλακτος
Το μητρικό γάλα βρίσκεται σε απόλυτη σχέση εξάρτησης της σύστασής του με τις ανάγκες και την ηλικία του μωρού, την γενική του υγεία, την προωρότητα, τις ενεργειακές απαιτήσεις του, την συχνότητα των γευμάτων, το άδειασμα ή όχι των μαστών και την διάρκεια των γευμάτων. Η σύσταση του μητρικού γάλακτος διαφέρει σε κάθε δυάδα μητέρας παιδιού και εξομαλύνεται με αμφότερη προσφορά και προσπάθεια και από τους δύο στην πάροδο της γαλουχίας.
Το πρωτόγαλα (το γάλα των πρώτων ημερών) είναι σαφώς πλουσιότερο σε πρωτείνες και μετάλλα και λιγότερο πυκνό σε υδατάνθρακες, λίπος και βιταμίνες. Το αντίθετο συμβαίνει με το γάλα των επόμενων ημερών γαλουχίας. Το συστατικό που δεν μεταβάλλεται σε πυκνότητα είναι η ανοσοσφαιρίνες που καλύπτουν τις αντιμικροβιακές και ανοσολογικές ανάγκες του μωρού σας. Ανεξάρτητα από την ημέρα γαλουχίας ή τον αριθμό των γευμάτων η ποσότητα των ανοσοσφαιρινών παραμένει σταθερή εξασφαλίζοντας στο μωρό σας μια καλή προστασία έναντι πιθανόν μικροβιακών κινδύνων.
Πατήστε εδώ για να δείτε τον σχετικό πίνακα παραθέσεις των συστατικών του μητρικού γάλακτος και πως αυτά αλλάζουν με την πάροδο της γαλουχίας.
Posted in: Αλλαγές στη σύσταση του γάλακτος
Αλλαγές όγκου μητρικού γάλακτος
Αλλαγές όγκου μητρικού γάλακτος
Οι αλλαγές στον όγκο του μητρικού γάλακτος είναι ραγδαίες για τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό ενώ μετά την εγκατάσταση της γαλουχία η ποσότητα αυξάνεται ελάχιστα έως και τον 6ο μήνα. Οι μεταβολές στον όγκο υπάρχουν για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του μωρού και επιβάλλονται μέσω των δικών του θηλαστικών κινήσεων.
Στο πρώτο 24ωρο μετά την γέννηση η ποσότητα γάλακτος που εκκρίνεται από το μαστό είναι κοντά στα 37ml και αντιστοιχεί με την χωριτικότητα του στομάχου του μωρού σας που είναι 7-14ml.
Τις πρώτες 49-98 ώρες μετά την γέννηση το στήθος γεμίζει με μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος που αυξάνεται μέσω των θηλαστικών κινήσεων του μωρού σας ακολουθώντας τις δικές του ανάγκες ώσπου στο 5ο 24ωρο η ποσότητα που φαίνεται να παράγουν οι μαστοί κατά μέσο όρο για ένα υγιές τελειόμηνο νεογνό είναι 500ml. Έως και τον 6ο μήνα η ποσότητα που παράγεται είναι από 800-1200 ml για ένα μωρό ενώ για δίδυμα η ποσότητα εκτοξεύεται στα 2.100ml την ημέρα.
Posted in: Αλλαγές όγκου μητρικού γάλακτος
Πηγή
Riordan J. and WambXH k.,2010, Breastfeeding and Human Lactation, Fourth Edition
HaleW.T. and HartmannP.E., 2007, Textbook of human lactation, Hale Publishing:USA