Οι αναπνοές είναι από τις πιο διαδεδομένες και αγαπημένες μεθόδους των γυναικών ανακούφισης του πόνου στην διάρκεια του τοκετού. Βασίζονται στην μέθοδο Lamaze που πρωτοεμφανίστηκε το 1960 και μετά. Έχουν βελτιώσει από τότε αισθητά την εμπειρία τον γυναικών στο τοκετό και συμμετέχουν ενεργά στο αποτέλεσμα της γέννησης. Πάνω από το 49% των γυναικών δηλώνουν πως χρησιμοποίησαν τις ανάσες αποτελεσματικά στην διάρκεια του τοκετού τους.
Η μαία μας Γεωργία Λεζέ μοιράζεται μαζί σας γνώση και εμπειρία και σας εξηγεί αναλυτικά όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τις αναπνοές στον τοκετό
Πού βοηθάνε οι αναπνοές;
Η αναπνοή σας στο τοκετό χρησιμοποιείται ως αναλγητικό μέσο.Με τη πραγμάτωση ρυθμικών αναπνοών που αντιστοιχούν στην ένταση του ενοχλήματος, βοηθούν ως εξής:
- Συμβάλλουν σημαντικά στη καλύτερη δική σάς οξυγόνωση και του μωρού σας.
- Σας βοηθούν εξαιρετικά καλά να συγκεντρώνεστε στο σώμα σας και να δουλεύετε μαζί με τις συσπάσεις στη εξέλιξη του τοκετού σας.
- Με την βοήθεια και άλλων μεθόδων όπως η αλλαγή θέσεων και στάσεων , η κίνηση σύμφωνα με τις δικές σας επιλογές, η χρήση του νερού, το μασάζ και η επιβολή ενός ήσυχου περιβάλλοντος μπορούν να σας βοηθήσουν στη γρηγορότερη εξέλιξη του τοκετού σας.Ειδικά στα αρχόμενα στάδια, η βαθιά κοιλιακά αναπνοή που συνίσταται να αποπερατώνεται από τη επίτοκο είναι εξαιρετικά βοηθητική στην προώθηση της εμπέδωσης, της έναρξης και φυσιολογικής συνέχειας του πρώτου σταδίου διαστολής (μέχρι περίπου τα 4 -6 εκατοστά)
- Οι αναπνοές αποτελούν μια άριστη μέθοδο αποβολής του άγχους.Μειώνουν το άγχος των κατεχολαμινών στο σώμα και διατηρούν τον έλεγχο από εσάς στη διάρκεια του τοκετού.Δημιουργούν αποτελεσματικότερη συνεργασία στον επίτοκο με το σώμα της, που προσπαθεί να γεννήσει το μωρό της.
- Η χρήση των αναπνοών στον τοκετό φαίνεται να μειώνει την ανάγκη ιατρικών παρεμβάσεων.Η χρήση φαρμάκων ελαχιστοποιείται( φαρμακευτική αναλγησία με επισκληρίδιο ή ωκυτοκίνη για πρόκληση τοκετού). Ο κίνδυνος της καισαρικής τομής λόγω αδυναμίας εξέλιξης του τοκετού ή δυστοκίας φαίνεται σχεδόν να μηδενίζεται.
Πώς βοηθάνε οι αναπνοές στον τοκετό;
Η αναπνοή σας είναι το πιο άμεσο και εύκολο προς χρήση, βοηθητικό εργαλείο στον τοκετό. Η φιλοσοφία της μεθόδου βασίζεται στην ενδογενές ανάγκη του ανθρώπου να χρησιμοποιεί την ανάσα του.Έτσι παράγει διάφορους ρυθμούς αναπνοών για την απόσπαση της προσοχής από το σημείο που πονάμε. Έτσι και η χρήση της στον τοκετό είναι εύκολη , καθώς η αναπνοή μας υπάρχει πάντα διαθέσιμη και προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να την χρησιμοποιήσετε για να διοχετεύσουμε αλλού την προσοχή μας. Συγκεντρωνόμαστε στο σώμα μας και χαλαρώνουμε σωματικά και πνευματικά.
Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις αναπνοές σας στον τοκετό σας;
Η αναπνοή σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξεκινώντας με μια προσπάθεια λήψης βαθιάς αναπνοής με την συμμετοχή του διαφράγματος. Ακολουθώντας ένα ρυθμό και κατάλληλο βάθος ρυθμίζουμε τις αναπνοές μας με την ένταση των συσπάσεων που αισθανόμαστε. Στην συνέχεια και όσο αυτή ανεβαίνει(ένταση) μπορούμε να αυξήσουμε τον ρυθμό μας κάνοντας πιο μεγάλες αναπνοές εάν αυτό μας βοηθάει. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός αναπνοών που πρέπει να κάνουμε ανά σύσπαση ούτε συγκεκριμένος ρυθμός που πρέπει να ακολουθούμε. Εμείς γνωρίζουμε τι μπορεί να μας βοηθήσει. Μαζί με την μαία μας, θα μπορέσουμε να βρούμε τον ιδανικό παλμό!
Ενδεικτικές πρακτικές οδηγίες αναπνοών:
Στην αρχή μιας συστολής:
- Συγκεντρώστε την προσοχή σας σε ένα σημείο.
- Πάρτε μια βαθιά ανάσα ώστε να δώσετε στο σώμα σας το σήμα ότι πρέπει να χαλαρώσει και να αυξήσετε το οξυγόνο του μωρού και της μήτρας.
- Αφήστε τον αέρα να μπει από την μύτη και το στόμα. Πάρτε μια όσο γίνεται μεγαλύτερη εισπνοή, αφήνοντας τον θώρακα να μεγαλώσει. Θα σας βοηθήσει πολύ να αρχίσετε να μετράτε αργά “εισπνοή… δύο… τρία… τέσσερα, εκπνοή… δύο… τρία… τέσσερα” ώστε να κρατήσετε έναν ομοιόμορφο ρυθμό.
- Προσπαθήστε να παίρνετε 8 – 10 αναπνοές το λεπτό, δηλαδή, στο μισό περίπου της κανονικής αναπνοής.
- Μόλις περάσει η συστολή, αδειάστε τον αέρα από τους πνεύμονες σας (σκεφτείτε πως αδειάζετε την ίδια την συστολή).
Όταν αρχίζουν οι συστολές:
- Συγκεντρωθείτε σε ένα σημείο.
- Εκπνεύσατε.
- Αρχίστε να εισπνέετε και εκπνέετε από το στόμα, όχι βαθιά (περίπου όσο βαθιά μπορείτε ώστε να μιλάτε). Καθώς η συστολή γίνεται έντονη, είναι φυσικό η αναπνοή σας να γίνεται και πιο γρήγορη. Κάντε την αναπνοή σας πιο αργή, όταν αρχίζει να χαλαρώνει η συστολή. Να θυμάστε πως η εκπνοή και η εισπνοή πρέπει να έχουν ομοιόμορφο ρυθμό. Βέβαια, θα σας βοηθήσει αν αρχίσετε να μετράτε ή να σκέφτεστε και κάνετε κάτι άλλο, που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την αναπνοή σας ομοιόμορφη.
- Αφήστε τον αέρα να βγει από τα πνευμόνια σας στο τέλος κάθε συστολής.
Αναπνοή για να γίνει η εξώθηση (αναπνοή τοκετού)
Για να χρησιμοποιήσετε όσο γίνετε λιγότερη ενέργεια και για να δώσετε καλύτερη ώθηση, πρέπει να σπρώχνετε μόνο κατά την διάρκεια των συστολών και όταν σας έρχεται να δώσετε ώθηση. Αν δεν αισθάνεστε αυτή την διάθεση, τότε ο γιατρός ή η μαία θα σας πει πότε να σπρώξετε.
Εφαρμόστε τον ρυθμό που σας εξυπηρετεί καλύτερα!
Η ΜΑΙΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ώστε η αναπνοή της επιτόκου να είναι ομοιόμορφη κατά την εισπνοή και την εκπνοή και να παίρνει σύντομες και μικρές αναπνοές ώστε να οξυγονωθεί σωστά ο οργανισμός της.
Παρακολουθήστε τα μαθήματα τοκετού του all4baby στο all4baby ή και on line από το σπίτι σας και εκπαιδευτείτε επαρκώς στις αναπνοές τοκετού! Μην χάσετε την ευκαιρία να βοηθήσετε εσείς τον εαυτό σας και να συμμετέχετε στον τοκετό βοηθώντας και το μωρό σας. Οι αναπνοές ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ αρκεί να τις γνωρίσετε και να εξασκηθείτε σε αυτές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σας περιμένουμε!