Τι είναι ο διαβήτης κύησης;
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης ( ΣΔΚ ) είναι μια πάθηση που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , όταν το σώμα δεν είναι σε θέση να παράγει αρκετή ινσουλίνη για να ξεπεράσει την αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη . Η έλλειψη ινσουλίνης προκαλεί αύξηση του επιπέδου της γλυκόζης στο αίμα της γυναίκας (που ονομάζεται επίσης σάκχαρο αίματος) σε σύγκριση με τα συνήθη επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο διαβήτης κύησης επηρεάζει μεταξύ 3 με 5 % των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης .
Ο διαβήτης κύησης προκαλείται από τις ορμόνες που απελευθερώνονται από τον πλακούντα. Oι ορμόνες αυτές ζητούν από τον οργανισμό να παράγει επιπλέον ινσουλίνη . Ωστόσο , σε γυναίκες με ΣΔΚ , το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει επαρκή ποσότητα ινσουλίνης .
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε και να θεραπεύσουμε τον διαβήτη κύησης άμεσα ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος των επιπλοκών στο μωρό . Επιπλέον , είναι σημαντικό για τις γυναίκες με ιστορικό ΣΔΚ να ελέγχονται για διαβήτη μετά την εγκυμοσύνη λόγω του αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, κατά τα έτη μετά τον τοκετό.
Πότε εμφανίζεται ο διαβήτης κύησης;
Ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες που το ιστορικό τους περιλαμβάνει ένα από τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ιστορικό διαβήτη κύησης σε προηγούμενες εγκυμοσύνες Ένα οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, ειδικά σε συγγενείς πρώτου βαθμού (π.χ., γονέας, αδελφός) αν και εφόσον είναι υπέρβαροι.
- Ηλικία μεγαλύτερη των 25 ετών.
- Προηγούμενος τοκετός ενός μωρού μεγαλύτερο από 4.1 kg.
- Ατομικό ιστορικό μη φυσιολογικής ανοχής γλυκόζης (μερικές φορές ονομάζεται «προ-διαβήτης»).
- Μέλος ορισμένων εθνικών ομάδων ( Αφρο-Αμερικανοί, Αφρικανοί, Κάτοικοι των χωρών της Λατινικής Αμερικής, Ινδιάνοι, και γυναίκες από την Ασία).
- Προηγούμενος ανεξήγητος τοκετός νεκρού εμβρύου, ή γέννηση ενός παιδιού με δυσπλασία.
- Αν η ίδια η γυναίκα ζύγιζε περισσότερο από 4.1 kg ή λιγότερο από 2.7 kg κατά τη γέννηση της.
- Έχοντας γλυκόζη στα ούρα κατά την πρώτη επίσκεψη στο γιατρό στην αρχή της εγκυμοσύνης.
- Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
- Τρέχουσα χρήση στεροειδών (κορτιζόνης) (π.χ. πρεδνιζόνη).
- Τρέχουσα υπέρταση ή υπέρταση που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη.
- Ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους κατά το πρώτο εξάμηνο της εγκυμοσύνης.
…αλλά αρκετές φορές και χωρίς αυτούς τους παράγοντες κινδύνου.
Πώς μπορεί ο διαβήτης κύησης να επηρεάσει την εγκυμοσύνη και τον τοκετό σας;
Παρακολούθηση της εγκυμοσύνης
Οι περισσότερες γυναίκες που εμφανίζουν διαβήτη κύησης έχουν συχνότερες επισκέψεις στο γυναικολόγο τους κατά τη διάρκεια της κύησης (π.χ., μία φορά την εβδομάδα ή δύο), ειδικά αν χρησιμοποιείται ινσουλίνη. Ο σκοπός αυτών των επισκέψεων είναι ο γιατρός να παρακολουθεί την υγεία της γυναίκας και το βρέφους της, να συζητήσουν τη διατροφή της, και να προσαρμόσουν τη δόση της ινσουλίνης για τη βελτιστοποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Είναι συχνό φαινόμενο να αλλάζεται η δόση της ινσουλίνης καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά.
Αν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι κοντά στο φυσιολογικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν υπάρχουν άλλες επιπλοκές, η ιδανική στιγμή να γίνει ο τοκετός είναι μεταξύ 39 και 40 εβδομάδων της εγκυμοσύνης.
Στις περισσότερες γυναίκες με ένα μωρό κανονικού μεγέθους, δεν υπάρχουν πλεονεκτήματα της καισαρικής τομής έναντι του φυσιολογικού κολπικού τοκετού.
Το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα θα πρέπει να παρακολουθείται κατά τη διάρκεια του τοκετού, επειδή υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια του τοκετού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο μωρό τόσο πριν όσο και μετά τον τοκετό. Ινσουλίνη συνήθως δεν απαιτείται εκτός εάν το επίπεδο γλυκόζης του αίματος της γυναίκας είναι αυξημένο (πάνω από 90 mg / dL ή 5 mmol / L).
Μετά τον τοκετό, οι περισσότερες γυναίκες με διαβήτη κύησης έχουν φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και δεν χρειάζονται περαιτέρω θεραπεία με ινσουλίνη. Οι γυναίκες μπορούν να επαναλάβουν το συνηθισμένο διαιτολόγιό τους και να ενθαρρύνονται να θηλάζουν.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να ελέγξουμε το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα την ημέρα μετά τον τοκετό για να επιβεβαιώσουμε ότι το επίπεδο της γλυκόζης του αίματος είναι φυσιολογικό ή κοντά στο φυσιολογικό. Η ίδια η κύηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, η παρουσία του διαβήτη κύησης υποδεικνύει ότι η γυναίκα έχει ένα σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή.
Ορισμένοι υγειονομικοί φορείς προτείνουν επίσης ότι οι γυναίκες με διαβήτη κύησης, να ελέγχουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους κατά διαστήματα κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων μετά τον τοκετό. Εάν οποιοδήποτε επίπεδο είναι αυξημένο (> 100 mg / dL [5,6 mmol / L] πριν από το πρωινό ή> 140 mg / dL [7,8 mmol / L] δύο ώρες μετά το γεύμα), η γυναίκα θα πρέπει να ενημερώσει το γιατρό της.
Εάν το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα της γυναίκας είναι φυσιολογικό μετά τον τοκετό, δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη (Δοκιμασία Ανοχής στη Γλυκόζη με 75 γρ. Γλυκόζης και δίωρη μέτρηση. GTT) για διαβήτη τύπου 2, συνιστάται στις έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό.
Στο all4baby η μαιευτική φροντίδα που παρέχουμε είναι με κατεύθυνση την δική σας επιλογή. Στεκόμαστε δίπλα σας ο δικός σας σύμμαχος στην μητρότητα!
Κάθε μια από εσάς μπορεί να προετοιμαστεί για τον τοκετό, τον θηλασμό και την φροντίδα του μωρού της. Η προετοιμασία γίνεται μέσα από μαθήματα τοκετού, θηλασμού και φροντίδας μωρού στην εγκυμοσύνη από το κέντρο μας. Μπορείτε να ενημερωθείτε για αυτό από την γραμματεία στο all4baby. Κλείστε τώρα τη δική σας θέση και προετοιμαστείτε για το δικό σας τοκετό στο κέντρο μας. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού του all4baby, του θηλασμού και φροντίδας μωρού.
Στο all4baby θα βρεις το δικό σου σύμμαχο για τη μητρότητα!