Από το μαιευτήριο, κατευθείαν για δουλειά;
Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για μια γυναίκα να επιστρέψει στα εργασιακά καθήκοντα μετά τη γέννηση του παιδιού της;
Η απάντηση είναι όταν η ίδια αισθανθεί σωματικά, βιολογικά και συναισθηματικά έτοιμη να “στερηθεί” το μωρό της. Άλλες φορές είναι θέμα καριέρας, άλλες φορές είναι συνειδητή απόφαση. Η αλήθεια είναι ότι η χρήση της προβλεπόμενης άδειας μητρότητας δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, κυρίως για όσες μητέρες εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες αφού δύσκολα μπορούν να μείνουν εκτός δουλειάς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εμείς σας παραθέτουμε εδώ τα προνόμια που μπορούν οι ελεύθερες επαγγελματίες να εκμεταλλευτούν την περίοδο της μητρότητας.
Ποιες μανούλες ανήκουν στις Ειδικές Κατηγορίες Ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ; Ποια είναι τα προνόμια που εκείνες μπορούν να εκμεταλλευτούν;
- ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑ 50% ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΩΔΕΚΑΜΗΝΟ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ.
Με τις διατάξεις του άρθρου 141 του Ν. 3655/08 θεσπίστηκε για πρώτη φορά για τις μητέρες ασφαλισμένες μείωση κατά 50% των εισφορών κλάδου κύριας σύνταξης που τις βαρύνουν κατά τους πρώτους 12 μήνες που έπονται εκείνου της γέννησης κάθε παιδιού.
Το δικαίωμα καταβολής μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών ισχύει από τον 4/08 και μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε. Μπορεί δηλαδή οι ασφαλιστικές εισφορές του συγκεκριμένου 12μήνου να καταβληθούν μειωμένες οποτεδήποτε με τις ισχύουσες κάθε φορά αναπροσαρμοσμένες τιμές και τα τυχόν αναλογούντα τέλη καθυστέρησης.
Προκειμένου η ασφαλισμένη να τύχει της μείωσης των εισφορών του κλάδου σύνταξης θα πρέπει:
1) Να καταθέσει σχετική αίτηση και να προσκομίσει Ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου.
2) Να καταθέσει Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
Για τους κλάδους κύριας ασφάλισης-σύνταξης αυτοαπασχολουμένων που προβλέπεται καταβολή μειωμένων εισφορών από άλλη αιτία δεν επιτρέπεται η συσσώρευση μειώσεων αλλά ισχύει το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης.
Στην περίπτωση που θα υπάρξει τοκετός πριν τη λήξη του 12μηνου τότε θα αρχίζει νέο χρονικό διάστημα από τον επόμενο μήνα του δεύτερου τοκετού και μετά.
Για τις «παλαιές» ασφαλισμένες (ασφαλισμένες πριν την 01-01-93) όπου υπάρχει παράλληλη υποχρεωτική ασφάλιση το δικαίωμα καταβολής μειωμένης ασφαλιστικής εισφοράς ασκείται και στους δύο φορείς.
- ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΟΥ:
1) Οι Προαιρετικά ασφαλισμένες μητέρες
2) Οι «Νέες» ασφαλισμένες (ασφαλισμένες μετά την 01-01-93) που με δική τους βούληση επέλεξαν να ασφαλιστούν σε δεύτερο Φορέα. Η μειωμένη ασφαλιστική εισφορά θα γίνεται μόνο από το φορέα της υποχρεωτικής ασφάλισης.
Ποιες έχουν δικαιώματα για να πάρουν επίδομα μητρότητας του ΟΑΕΕ ;
Την χορήγηση επιδόματος μητρότητας σε νέες μητέρες, ασφαλισμένες στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) προβλέπει εγκύκλιος του Οργανισμού, όπου καθορίζει και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την χορήγησή τους. Το Επίδομα θα είναι ύψους 150 ευρώ το μήνα και θα χορηγείται για τέσσερις μήνες.
Για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι νέες μητέρες να έχουν πλήρη κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ασφαλιστική ικανότητα για παροχές ασθένειας σε είδος), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και να ασκούν αποκλειστικά το ελεύθερο επάγγελμα.
Ποιες θα έχουν δικαιώματα για να πάρουν επίδομα μητρότητας από τον ΟΑΕΕ και ποια τα δικαιολογητικά;
Αυτοαπασχολούμενες γυναίκες − άμεσα ασφαλισμένες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.), δικαιούνται λόγω κυοφορίας και λοχείας, μηνιαίο επίδομα μητρότητας, ύψους εκατόν πενήντα (150) ΕΥΡΩ και για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος αυτού είναι η ύπαρξη ταμειακής ενημερότητας και ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές ασθένειας κατά την ημερομηνία του τοκετού, καθώς και να μην δικαιούται η αιτούσα επίδομα μητρότητας από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό. Για τη χορήγηση απαιτείται η υποβολή των κάτωθι δικαιολογητικών:
α) Αίτηση της ασφαλισμένης στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.),
β) ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου ή βεβαίωση γιατρού του μαιευτηρίου για την πραγματοποίηση του τοκετού.
γ) υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 ότι δεν δικαιούται από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό επίδομα μητρότητας.
Η αρμόδια υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Ε. μετά τον έλεγχο των υποβληθέντων δικαιολογητικών και τη διαπίστωση πλήρωσης των ανωτέρω προϋποθέσεων, καταβάλλει στην ασφαλισμένη, εφάπαξ, το επίδομα μητρότητας.