Τυπικά οι περισσότερες γυναίκες μετά την 36 με 37 εβδομάδα κύησης εντοπίζουν κάποιες σημαντικές αλλαγές. Το σώμα τους προετοιμάζεται για τον τοκετό και την γέννηση. Αυτά μπορεί να συμβούν μερικές μέρες ή και εβδομάδες από την ενδεδειγμένη ημερομηνία τοκετού. Η εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων ονομάζεται προ-τοκετός και έχει τα ακόλουθα σημεία.
Η μαία μας Γεωργία Λεζέ μοιράζεται μαζί σας γνώση και εμπειρία και σας εξηγεί αναλυτικά όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για να καταλάβετε πότε πλησιάζει ο τοκετός σας.
1)Τοκετός : Ένστικτο προετοιμασίας του περιβάλλοντος
Παράπλευρα με τα σωματικά συμπτώματα θα παρατηρήσετε μια ενστικτώδη και ισχυρή τάση να προετοιμάσετε το περιβάλλον του σπιτιού σας για την επικείμενη άφιξη του μωρού σας. Αυτή η δραστηριότητα οφείλεται τόσο σε ορμονολογικούς παράγοντες όσο και στο ένστικτό της προστασίας που νιώθετε και σας κάνει να θέλετε να προσφέρετε το καλύτερο στο μωρό σας . Μπορεί να νιώσετε την έντονη επιθυμία και υπερδιέγερση για να κάνετε δουλειές στο σπίτι όπως καθαριότητα, οργάνωση χώρου και διακόσμηση. Προσπαθήστε να μην εξαντλείστε από αυτό. Θα χρειαστείτε την ενέργειά σας για τον τοκετό και ενδεχομένως για τις άυπνες νύχτες που θα έρθουν.
2) Τοκετός : Προπαρασκευαστικές συσπάσεις Braxton-Hicks
Οι προπαρασκευαστικές συσπάσεις τοκετού είναι συσπάσεις του μύ της μήτρας που συμβαίνουν σποραδικά από την 6η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Γίνονται περισσότερο αντιληπτές από εσάς προς το τέλος της κύησης. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα τις νιώσετε διότι δεν τις νιώθουν όλες οι γυναίκες. Η παρουσία τους υποδηλώνει την φυσική προετοιμασία του σώματος για τον τοκετό. Βοηθούν αρκετά στην κάθοδο και την εμπέδωση του εμβρύου στην λεκάνη, την προετοιμασία του τραχήλου για τον τοκετό , την διεύρυνση των συνδέσμων της λεκάνης κ.λ.π.
Μετά την 36η εβδομάδα κύησης οι συσπάσεις αυτές τείνουν να γίνονται πιο συχνές. Επίσης είναι καλύτερα αντιληπτές από την γυναίκα από ότι στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο. Μέχρι τότε είναι άρρυθμες, αδύναμες και εντελώς ανώδυνες. Πριν όμως από το τρίτο τρίμηνο πολλές φορές είναι αρκετά δύσκολο να ξεχωρίσετε τις συσπάσεις αυτές από τις συσπάσεις ενός πρόωρου τοκετού.
Για το λόγο αυτό σε περίπτωση που δεν έχετε μπει ακόμα στο μήνα σας και αισθάνεστε παραπάνω από 4 συσπάσεις σε μία ώρα καλέστε το γιατρό ή τη μαία σας. Μία με δύο εβδομάδες πριν την φυσική έναρξη του τοκετού σας οι συσπάσεις αυτές γίνονται πιο συχνές, ίσως αποκτήσουν κάποια περιοδικότητα, πιο ισχυρές και καλύτερα αντιληπτές από την γυναίκα διότι μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε άβολα κατά την παρουσία τους. Αυτές οι συσπάσεις είναι που θα βοηθήσουν και θα προετοιμάσουν το έδαφος για τον τοκετό σας.
Είναι πολύ εύκολο να διαγνώσετε εάν αυτό που σας συμβαίνει είναι τοκετός ή απλές Braxton Hicks συσπάσεις. Εάν έχετε κάποια αμφιβολία δοκιμάστε τα ακόλουθα:
Κάντε ένα ζεστό μπάνιο και χαλαρώστε χρησιμοποιώντας βαθιές αναπνοές σε αργό ρυθμό (πιθανόν να έχετε δοκιμάσει κάποιες από αυτές στα μαθήματα προετοιμασίας ανώδυνου τοκετού)
- Αλλάξτε στάση και θέση σώματος (κάποιες γυναίκες ανακουφίζονται με το περπάτημα)
- Πιείτε ένα με δύο ποτήρια νερό (σε ορισμένες περιπτώσεις η εμφάνιση αυτών των συσπάσεων οφείλεται στην αφυδάτωση)
- Χαλαρώστε την δραστηριότητά σας και δοκιμάστε να ξαπλώσετε στο κρεβάτι σας (πολλές φορές η έντονοι δραστηριότητα κουράζει το σώμα και προκαλεί συσπάσεις στην μήτρα)
Εάν δοκιμάσετε τα παραπάνω και οι συσπάσεις δεν σταματήσουν μέσα στα επόμενα δέκα λεπτά με μισή ώρα τότε είναι συσπάσεις τοκετού και όχι προπαρασκευαστικές συσπάσεις, άρα πλησιάζει ο τοκετός.
3) Χαμηλό ύψος κοιλιάς
Προς το τέλος της εγκυμοσύνης και καθώς πλησιάζετε στην πιθανή ημερομηνία τοκετού το μωρό σας εμπεδώνεται μέσα στην λεκάνη. Αυτό σημαίνει πως φυσιολογικά το μωρό σας κατεβαίνει χαμηλότερα μέσα στην λεκάνη σας και παίρνει θέση για τον τοκετό σας. Δεν είναι απαραίτητο ότι όλες οι μαμάδες θα προσέξουν αυτή την διαφορά. Σε κάποιες εγκυμοσύνες το μωρό βρίσκεται πολύ χαμηλά στην κοιλιά σας εξαρχής οπότε αυτή η διαφορά ίσως να μην γίνει αντιληπτή ενώ σε άλλες που αρχικά το μωρό βρισκόταν ψηλότερα στην λεκάνη η κάθοδός του να είναι προφανής.
Αποτέλεσμα αυτής της καθόδου είναι το αίσθημα βάρους και πίεσης που πιθανόν να αισθάνεστε χαμηλά στην κοιλιά σας ιδιαίτερα κατά την διάρκεια σωματικής δραστηριότητας. Αρκετές γυναίκες σε αυτό το στάδιο έχουν ακόμα περισσότερη συχνοουρία και εντονότερη δυσκοιλιότητα. Ανατομικά αυτό είναι λογικό να συμβαίνει λόγο της πίεσης που ασκεί ο όγκος του μωρού σας στην ουροδόχο κύστη και το έντερο. Επίσης η αύξηση του οιδήματος κυρίως στα κάτω άκρα είναι φυσιολογικό αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί το μωρό σας στα μεγάλα αγγεία του σώματος.
Τα καλά νέα είναι ότι η κάθοδος του εμβρύου μειώνει τις καούρες και διευκολύνει την αναπνοή διότι παύει το μωρό σας να ασκεί μεγάλη πίεση στο διάφραγμα.
4) Αλλαγές στον τράχηλο της μήτρας
Οι αλλαγές στο τράχηλο αν και δεν μπορούν να διαγνωστούν από εσάς θα απασχολήσουν αρκετά το γιατρό και τη μαία σας τις τελευταίες εβδομάδες τις εγκυμοσύνης σας. Ο τράχηλος μαλακώνει, μικραίνει σε μήκος και διαστέλλεται με την κάθοδο του εμβρύου στην λεκάνη και την βοήθεια των προπαρασκευαστικών συσπάσεων τοκετού. Η σύστασή του παίζει πολύ σημαντικό ρόλο αλλά όχι απόλυτο στην πρόγνωση του τοκετού σας.
5) Τραχηλική βλέννη
Η τραχηλική βλέννη είναι μία παχύρρευστη βλέννη που καλύπτει το εσωτερικό του τραχήλου σας. Επίσης, προστατεύει το μωρό σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όταν όμως ο τράχηλος αρχίσει να ανοίγει και να αλλάζει την σύστασή του,τότε το σώμα σας φυσιολογικά αποβάλλει την τραχηλική βλέννη. Είναι πιθανό δε η βλέννη αυτή να πέσει μετά από μία κολπική εξέταση ή μετά από το σεξ. Είναι εύκολο να την αναγνωρίσετε από το χρώμα και την σύστασή της. Μοιάζει με ζελέ και το χρώμα της μπορεί να είναι κιτρινόασπρο με στοιχεία αίματος που μπορεί να την χρωματίσουν με ροζ ή καφέ αποχρώσεις.
Η βλέννη αυτή μπορεί να αποβληθεί από το σώμα σταδιακά μέσα σε μερικά εικοσιτετράωρα ή εντελώς σε μία φορά. Έχει παρατηρηθεί ότι μετά την πτώση της τραχηλικής βλέννης, οι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν από μόνες τους σε τοκετό μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Αυτό βέβαια δεν είναι απόλυτο και δεν πρέπει να σας ανησυχεί εάν δεν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο εσείς.
Σε αρκετές γυναίκες η βλέννη αποβάλλεται με την έναρξη του τοκετού,ενώ σε άλλες η ποσότητά της είναι αρκετά μικρή και δεν παρατηρείται. Ανησυχητικό θα είναι εάν δείτε κάτι τέτοιο πριν την συμπλήρωση των 36 με 37 εβδομάδων κύησης και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό και την μαία σας.
6) Τοκετός : Πότε να καλέσετε το γιατρό ή την μαία σας εάν έχετε συσπάσεις.
Καλέστε το γιατρό και την μαία σας στις εξής περιπτώσεις:
-Εάν οι συσπάσεις σας παρατηρούνται σε μεγαλύτερη συχνότητα (κάθε τρία με πέντε λεπτά) ή η διάρκεια και η έντασή τους αυξάνεται.
-Αν σπάσουν τα νερά σας.
-Εάν δείτε αίμα έντονου ζωηρού χρώματος.
-Εάν νιώθετε έντονο πόνο συνεχή και διαξιφιστικό στην περιοχή του πυθμένα της μήτρας(ψηλά στην κοιλιά)
-Εάν νιώθετε έντονο πόνο συνεχή και διαξιφιστικό στην περιοχή του πυθμένα της μήτρας στην περιοχή της τομής της προηγούμενης καισαρικής σας.
-Εάν παρατηρείται μειωμένη κινητικότητα του μωρού σας.
-Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ανησυχίας από την μεριά σας.
Στο all4baby η μαιευτική φροντίδα που παρέχουμε είναι με κατεύθυνση την δική σας επιλογή. Στεκόμαστε δίπλα σας ο δικός σας σύμμαχος στην μητρότητα!
Κάθε μια από εσάς μπορεί να προετοιμαστεί για τον τοκετό, τον θηλασμό και την φροντίδα του μωρού της. Η προετοιμασία γίνεται μέσα από μαθήματα τοκετού, θηλασμού και φροντίδας μωρού στην εγκυμοσύνη από το κέντρο μας. Μπορείτε να ενημερωθείτε για αυτό από την γραμματεία στο all4baby. Κλείστε τώρα τη δική σας θέση και προετοιμαστείτε για το δικό σας τοκετό στο κέντρο μας. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού του all4baby, του θηλασμού και φροντίδας μωρού.
Στο all4baby θα βρεις το δικό σου σύμμαχο για τη μητρότητα!