Βρείτε μαία
Μαθήματα τοκετού all4baby
Ως επισιοτομή αναφέρεται η μικρή τομή μεταξύ κόλπου και πρωκτού στην περιοχή του περινέου, που κατά την διάρκεια του τοκετού,λίγο πρίν την έξοδο του μωρού σας, διατείνεται με τρόπο τέτοιο έτσι ώστε να επιτρέψει την τον δυνατόν ευκολότερη και ατραυμτική έξοδο του μωρού από το γεννητικό κανάλι.
Στην διάρκεια αυτών των τελευταίων στιγμών πριν την έξοδο συγκεκριμένες αλλαγές μέσω της αυξημένης ελαστικότητας της περιοχής του περινέου, συμβάλλουν στην ευκολότερη γέννηση του μωρού. Σε ένα φυσιολογικό τοκετό το περιβάλλον του περινέου μπορεί να υποστεί μικρά τραυματα που συμβαίνουν αυτόματα στο σώμα και αντιστοιχούν σε ρήξεις 1ου ή συχνότερα 2ου βαθμού, με μικρό βάθος, πολύ καλή και γρήγορη αποκατάσταση, ενώ επειδή συχνά δεν περιλαμβάνουν την σχάση του δέρματος επιφέρουν λιγότερα ενοχλήματα μετά το τέλος του τοκετού. Οι μικρές αυτές ρήξεις σπάνια θα χρειαστούν συστηματική χρήση παυσίπονων μετά τον τοκετό, δεν επηρεάζουν σημαντικά την ευχέρεια κίνησης τα πρώτα 24ωρα της λοχείας και έτσι δεν δυσκολεύουν τον θηλασμό.Μέσος χρόνος επούλωσης έχουν τις 4-6 εβδομάδες. Οι σύγχρονη μαιευτική χαρακτηρίζει ασφαλέστερη, λιγότερο επώδυνη και προτιμητέα την εκδήλωση φυσικών τραυμάτων στα πλαίσια ενός τοκετού, έναντι του τεχνητού τραύματος της επισιοτομής.
Η επισιοτομή αφορά ένα μικρού μήκους τεχνητό τραύμα που μπορεί να γίνει λίγο πριν την έξοδο του μωρού σας από το γεννητικό κανάλι και αφορά το περίνεο. Η παρακάτω εικόνα μπορεί να σας δείξει τον προσανατολισμό του τραύματος.
Η ανάγκη μιας επισιοτομής υποβάλλεται στο 3 έως 27% των γυναικών με κύριες αιτίες εμφάνισης την ανάγκη γρήγορης εξόδου του μωρού μέσω της χρήσης εμβρυουλκίας, την εμφάνιση έντονων αλλοιώσεων του καρδιακού παλμού του εμβρύου και τέλος την έλλειψη ελαστικότητας από το περίνεο.
ΔΕΝ είναι αναγκαία ιατρική πράξη και επειδή περιλαμβάνει μεγαλύτερο κίνδυνο επιμόλυνσης, παράταση δυο εβδομάδων της περιόδου επούλωσης αρκετή ενόχληση και ανάγκη χρήσης συστηματικής αναλγησίας, ενώ παράλληλα επηρεάζει την ευχέρεια στον θηλασμό, συνίσταται η αποφυγή της συστηματικής χρήσης.
Πιο συγκεκριμένα η επισιοτομή χαρακτηρίζεται από μέτριο πόνο στο 14% των γυναικών ενώ το 0,2% περιγράφει την ενόχληση ως σημαντικό πόνο και το 8% ως μέτριο πόνο. Το 45% των γυναικών με επισιοτομή χαρακτηρίζουν αναγκαία την λήψη αναλγητικών την 3η έως 5η ημέρα μετά τον τοκετό ενώ με την πάροδο των εβδομάδων η ανάγκη αυτή εξαλείφεται πλήρως.
Η επισιοτομή επίσης αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης ακράτειας ούρων και για 3 μήνες μετά τον τοκετό γεγονός που εμφανίζεται στο 18% των γυναικών ενώ παράλληλα προσάπτει 2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα επίσχεσης κοπράνων μετά τον τοκετό έναντι ενός φυσικού τραύματος.
Η επισιοτομή και η χρήση της στον τοκετό μπορεί να επηρεάσουν και την σεξουαλική υγεία της γυναίκας με πιθανότητα κατά 3 φορές περισσότερο, η επισιοτομή συνοδεύεται από δυσπαρεύνια και μετά τους πρώτους 3μήνες από τον τοκετό.Η δυσπαρεύνια φαίνεται να εμφανίζεται στο 30% των γυναικών μετά τον τοκετό και κυρίως σε γυναίκες με περινεοτομή.
Τέλος ένα 6% των γυναικών θα αναπτύξει επιμόλυνση του τραύματος της επισιοτομής ή και διάνοιξη μετά τον τοκετό που θα χρειαστούν επιπρόσθετη χειρουργική αποκατάσταση και χρήση συστηματικής αντιβίωσης.
Για να αποφύγετε την επισιοτομή συνίσταται να εκτελείτε στην διάρκεια της εγκυμοσύνης συστηματικά
- Οι ασκήσεις Kegel όπως εδώ, πετυχαίνοντας μεγαλύτερη ελαστικότητα της περιοχής και μείωση των φυσικών και τεχνητών τραυμάτων.
- Xρησιμοποιήστε το νερό ή την πισίνα στην διάρκεια της εξώθησης,
- Η εφαρμογή ζεστής κομπρέσας από τη μαία στην διάρκεια της εξώθησης και η εφαρμογή λίγο πριν την έξοδο μασάζ στην περιοχή του περινέου μειώνουν τις πιθανότητες το μωρό σας να προκαλέσει κάποιο τραύμα στην περιοχή του περινέου.
- Εφαρμόστε μασάζ στο περίνεο στην διάρκεια της εγκυμοσύνης και μειώστε κατά 0,9 φορές την πιθανότητα εκτέλεσης επισιοτομής ή φυσικών τραυμάτων στο περίνεο.
Ο γιατρός και η μαία σας είναι τα κατάλληλα άτομα να σας καθοδηγήσουν σχετικά με την εφαρμογή ή όχι της κατάλληλης στάσης εξώθησης, ή μεθόδου αποφυγής της επισιοτομής όταν αυτή δεν είναι επείγουσα ή αναγκαία.
Πηγή
Cochrane Reviews, 2011,Perineal techniques during the second stage of labour for reducing perineal trauma
Cochrane Reviews, 2009, Episiotomy for vaginal birth.
Perineum massage video-dvd. Midwife productions.