Σύμφωνα με μελέτες μόνο το 15% του πληθυσμού της γης φαίνεται να έχει έρθει σε επαφή με τοξόπλασμα κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας με αποτέλεσμα ένα υπόλοιπο 85% να είναι πιθανό να νοσήσει ή να έρθει πρώτη φορά σε επαφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ανάλογα με την ηλικία εγκυμοσύνης που διαπιστώνεται η πρωτογενής λοίμωξη, ενέργεια που διαγράφεται με την βοήθεια απλών ανοσολογικών εξετάσεων, μελετάται και η πιθανότητα μετάδοσης και σοβαρότητας των αποτελεσμάτων της μετάδοσης στο μωρό σας.
Παρότι η μετάδοση προς το έμβρυο εμφανίζει καλπάζουσα πιθανότητα με την πάροδο της εγκυμοσύνης, η εμφάνιση συμπτωμάτων συγγενούς τοξοπλάσμωσης στο μωρό σας φαίνεται να είναι περισσότερο σοβαρή κατά την διάρκεια των πρώτου μισού της εγκυμοσύνης, όπου και οι πιθανότητες μετάδοσης είναι λιγότερες.
Στην εγκυμοσύνη η μετάδοση του τοξοπλάσματος γίνεται μέσω του πλακούντα ενώ το μωρό μπορεί να εμφανίσει υπερηχογραφικά σημεία όπως ηπατοσπληνομεγαλία, ενδοκρανιακές ασβεστώσεις, υδροκεφαλία ή μικροκεφαλία.
Μετά την γέννηση και παρότι η εμφάνιση των χαρακτηριστικών εξανθημάτων δεν είναι συχνή, ωστόσο μπορεί να εμφανίζεται συνοδευόμενη από χαμηλό βάρος γέννησης, αναιμία, υψηλά επίπεδα ίκτερου και ηπατοσπληνομεγαλία
Η συχνότητα εμφάνισης συγγενούς τοξοπλάσμωσης στο μωρό σας κυμαίνεται από 0,8 ανά 10.000 γεννήσεις έως 10 ανά 10.000 γεννήσεις.
Posted in: τοξόπλασμα στην εγκυμοσύνη