Βεβαίως και η εγκυμοσύνη μπορεί να οφεληθεί από την άσκηση αλλά υπάρχουν και ορισμένες γενικές προφυλάξεις που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας. Λόγω των αλλάγών που φυσιολογικά συμβαίνουν στο σώμα σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης η άσκησή σας δεν μπορεί να είναι στο ίδιο επίπεδο όπως όταν δεν ήσασταν έγκυος. Εκτελέστε ένα πρόγραμμα ασκήσεων ειδικά σχεδιασμένο για εγκύους και μην υπερβαίνετε τις δυνάμεις σας. Ανάλογα με το επίπεδο άσκησής σας πριν την εγκυμοσύνη θα πρέπει να προσαρμόσετε και το επίπεδο άσκησής σας κατά την διάρκεια αυτής.
Οι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσετε λόγω της άσκησης είναι…
Υπερθερμία – αύξηση της θερμοκρασίας σώματος
Κατά την διάρκεια οποιασδήποτε άσκησης η θερμοκρασία του σώματος επιρρεάζεται ανοδικά. Στην εγκυμοσύνη η επιρροή της άσκησης στην θερμοκρασία σώματος είναι μεγαλύτερη. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε πως η θερμοκρασία του σώματός σας θα πρέπει να υπερβαίνει για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα τους 39,3 βαθμούς. Ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό θα πρέπει να δίνεται στις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης όπου η υψηλή σωματική σας θερμοκρασία που παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού σας. Για να μειώσετε την πιθανότητα αυτή φροντίστε να ενυδατώνεστε συχνά και σωστά, να μην υπερβαίνετε τις δυνάμεις σας και να ασκείστε σε καλά κλιματιζόμενους χώρους.
Πτώση αρτηριακής πίεσης – Υπόταση
Μετά τις 16 εβδομάδες ο όγκος της μήτρας σας, καλύπτει αρκετά μεγάλο μέρος της κοιλιακής χώρας. Έτσι το βάρος της μπορεί να πιέσει κεντρικά αγγεία του σώματος μειώνοντας την κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην πτώση της αρτηρική πίεσης. Για να μειώσετε το ενδεχόμενο εμφάνισης αυτού του συμπτώματος μην ξαπλώνετε ανάσκελα μετά τις 16 εβδομάδες για χρονικά διαστήματα μεγαλύτερα από 10 λεπτά. Προσπαθήστε το σώμα σας να έχει πάντα μία κλίση. Σε κάθε περίπτωση εάν αισθανθείτε ότι ζαλίζεστε ή έχετε λυποθυμικές τάσεις αλλάξτε θέση αμέσως.
Τραυματισμός
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης η ελλαστικότητα του σώματός σας αλλάζει. Οι σύνδεσμοί σας γίνονται πιο χαλαροί και μπορείτε πολύ ευκολα να κάνετε διατάσεις. Οι διαφορές αυτές είναι πιο έντονες στα χέρια, τους καρπούς,τα δάκτυλα,τα πόδια, την λεκάνη κ.λ.π. Η αύξηση της ελαστικότητας αυτής οφείλεται στις ορμόνες της εγκυμοσύνης και χαρακτηρίζεται ως υπερκίνηση. Είναι μία προετοιμασία του σώματος της γυναίκας για τον τοκετό. Όμως η πιθανότητα τραυματισμών αυξάνεται λόγω αυτής της κατάστασης. Για να αποφύγετε όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να εφαρμόσετε μία διαφορετική τακτική στην άσκησή σας. Π.χ.
- Φροντίζετε πάντα να κάνετε ένα καλό ζέσταμα πριν την άσκηση και καλές διατάσεις – αποθεραπεία μετά από αυτήν
- Μην αλλάζετε απότομα τον προσανατολισμό σας ειδικά κατά την διάρκεια αερόβιων ασκήσεων.
- Φοράτε πάντα άνετα υποδήματα
- Φροντίστε σε κάθε περίπτωση που παρακολουθείτε κάποιο εξειδικευμένο πρόγραμμα γυμναστικής σας, ο γυμναστής σας να είναι ειδικά εκπαιδευμένος στην εγκυμοσύνη.
Μειωμένη πρόσληψη οξυγόνου από το μωρό σας
Το ενδεχόμενο υποξίας- μειωμένης πρόσληψης οξυγόνου από το μωρό σας μπορεί να παρουσιαστεί στην περίπτωση που ασκείστε σε μεγάλο υψόμετρο ενώ αυτό δεν είναι το φυσικό σας περιβάλλον. Σε αυτή την περίπτωση τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας μειώνονται μέχρι να εγκληματιστείτε και έτσι το μωρό σας λαμβάνει μικρότερη ποσότητα. Για το λόγο αυτό οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν την άσκηση σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 2.500 μέτρων μέχρι να εγκληματιστούν στο περιβάλλον.
Υπογλυκαιμία – Μείωση των επιπέδων ζαχάρου στο αίμα
Τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα σας είναι η πηγή ενέργειας του σώματός σας. Για να αποφύγετε το ενδεχόμενο υπογλυκαιμίας στο σώμα σας θα πρέπει να τρέφεστε σωστά στην εγκυμοσύνη και να μην ασκείστε για περισσότερο από 1 ώρα. Εάν έχετε ζαχαρώδη διαβήτη ή παρουσιάσετε ζαχαρώδη διαβήτη κύησης είναι πολύ σημαντικό να μεριμνείτε επιπλέον κατά την διάρκεια της άθλησης. Θα πρέπει να μετράτε τακτικά το ζαχαρό σας, να τρώτε συχνά,να σταματάτε την δραστηριότητα συγκεκριμένες ώρες και να παρακολουθείτε την κινητικότητα του μωρού σας συστηματικά. Ο γιατρός και η μαία σας θα σας καθοδηγήσουν περισσότερο.
Posted in: άσκηση στην εγκυμοσύνη