Υπέρταση Πρόκειται για αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε ≥ 140 mmHg για τη συστολική ή ≥ 90 mmHg για τη διαστολική πίεση. Συνήθως εμφανίζεται κατά το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης. Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη υπέρτασης κατά την εγκυμοσύνη είναι η χρόνια υπέρταση, το ιστορικό προεκλαμψίας από προηγούμενη κύηση, οι πολλαπλές κυήσεις, η πολύ νεαρή ηλικία (≤ 20 ετών) ή η μεγάλη ηλικία της μέλλουσας μητέρας (≥ 30 ετών) και η παχυσαρκία.
Προτείνεται:
- περιορισμός στην πρόσληψη αλατιού
- περιορισμός στην κατανάλωση έτοιμων ή κονσερβοποιημένων τροφών γιατί περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου (αλατιού)
- αποφυγή τροφίμων που περιέχουν αλάτι, σάλτσα σόγιας, μαγειρική σόδα (δικαρβονικό νάτριο) και γενικά όποιο συστατικό περιέχει τη λέξη νάτριο
- αποφυγή αυξημένης κατανάλωσης ψωμιού και αρτοποιημάτων (π.χ κουλούρι Θες/ νίκης, μπισκότα, κουλούρια), αλατισμένων τυριών, μαργαρίνης, αλλαντικών, παστά καπνιστά κρέατα και ψάρια, ελιές, πίκλες, τουρσιά
- αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου και φυτικών ινών που συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση της πίεσης (αυξημένη κατανάλωση σε φρούτα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά)
- περιορισμός καφέ και αναψυκτικών που περιέχουν καφεΐνη πχ. τύπου cola
- ιδιαίτερη προσοχή στις ετικέτες με τα συστατικά στις συσκευασίες των τροφίμων όσον αφορά στην περιεκτικότητα σε νάτριο ή αλάτι
Posted in: διατροφή και εγκυμοσύνη