Παρακολούθηση της εγκυμοσύνης
Οι περισσότερες γυναίκες που εμφανίζουν διαβήτη κύησης έχουν συχνότερες επισκέψεις στο γυναικολόγο τους κατά τη διάρκεια της κύησης (π.χ., μία φορά την εβδομάδα ή δύο), ειδικά αν χρησιμοποιείται ινσουλίνη. Ο σκοπός αυτών των επισκέψεων είναι ο γιατρός να παρακολουθεί την υγεία της γυναίκας και το βρέφους της, να συζητήσουν τη διατροφή της, και να προσαρμόσουν τη δόση της ινσουλίνης για τη βελτιστοποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Είναι συχνό φαινόμενο να αλλάζεται η δόση της ινσουλίνης καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά.
Αν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι κοντά στο φυσιολογικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν υπάρχουν άλλες επιπλοκές, η ιδανική στιγμή να γίνει ο τοκετός είναι μεταξύ 39 και 40 εβδομάδων της εγκυμοσύνης.
Στις περισσότερες γυναίκες με ένα μωρό κανονικού μεγέθους, δεν υπάρχουν πλεονεκτήματα της καισαρικής τομής έναντι του φυσιολογικού κολπικού τοκετού.
Το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα θα πρέπει να παρακολουθείται κατά τη διάρκεια του τοκετού, επειδή υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια του τοκετού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο μωρό τόσο πριν όσο και μετά τον τοκετό. Ινσουλίνη συνήθως δεν απαιτείται εκτός εάν το επίπεδο γλυκόζης του αίματος της γυναίκας είναι αυξημένο (πάνω από 90 mg / dL ή 5 mmol / L).
Μετά τον τοκετό, οι περισσότερες γυναίκες με διαβήτη κύησης έχουν φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και δεν χρειάζονται περαιτέρω θεραπεία με ινσουλίνη. Οι γυναίκες μπορούν να επαναλάβουν το συνηθισμένο διαιτολόγιό τους και να ενθαρρύνονται να θηλάζουν.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να ελέγξουμε το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα την ημέρα μετά τον τοκετό για να επιβεβαιώσουμε ότι το επίπεδο της γλυκόζης του αίματος είναι φυσιολογικό ή κοντά στο φυσιολογικό. Η ίδια η κύηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, η παρουσία του διαβήτη κύησης υποδεικνύει ότι η γυναίκα έχει ένα σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή.
Ορισμένοι υγειονομικοί φορείς προτείνουν επίσης ότι οι γυναίκες με διαβήτη κύησης, να ελέγχουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους κατά διαστήματα κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων μετά τον τοκετό. Εάν οποιοδήποτε επίπεδο είναι αυξημένο (> 100 mg / dL [5,6 mmol / L] πριν από το πρωινό ή> 140 mg / dL [7,8 mmol / L] δύο ώρες μετά το γεύμα), η γυναίκα θα πρέπει να ενημερώσει το γιατρό της.
Εάν το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα της γυναίκας είναι φυσιολογικό μετά τον τοκετό, δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη (Δοκιμασία Ανοχής στη Γλυκόζη με 75 γρ. Γλυκόζης και δίωρη μέτρηση. GTT) για διαβήτη τύπου 2, συνιστάται στις έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό.
Posted in: Διαβήτης Κύησης