Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την ανάγκη να ελέγχονται οι έγκυες γυναίκες για τον διαβήτη κύησης-ορισμένοι συστήνουν ότι όλες οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται σε δοκιμασίες ελέγχου, ενώ άλλοι συνιστούν ότι πρέπει να ελέγχονται μόνο οι έγκυες γυναίκες με παράγοντες κινδύνου.
Σας προτείνουμε, όλες οι γυναίκες στη περίοδο της εγκυμοσύνης να ελέγχονται για διαβήτη κύησης, διότι ο εντοπισμός και η θεραπεία του διαβήτη κύησης μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο και τις επιπλοκές.
Οι επιπλοκές του διαβήτη κύησης μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Μεγάλο μωρό (συχνά ορίζεται ως ένα βάρος γέννησης μεγαλύτερο από 4.1 kg).
- Βλάβη στη μητέρα / βρέφος κατά τον τοκετό, ως αποτέλεσμα του μεγάλου μεγέθους του μωρού.
- Προεκλαμψία.
- Αυξημένη πιθανότητα να χρειαστεί τοκετός με καισαρική τομή.
Η εξέταση για διαβήτη κύησης γίνεται συνήθως μεταξύ 24 και 28 εβδομάδων της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, ο προ-συμπτωματικός έλεγχος μπορεί να γίνει νωρίτερα στην εγκυμοσύνη, αν ο γιατρός υποψιάζεται ότι η γυναίκα έχει διαβήτη κύησης, λόγω των παραγόντων κινδύνου όπως ιστορικό διαβήτη κύησης σε προηγούμενη εγκυμοσύνη, παχυσαρκία πριν από την εγκυμοσύνη (ορίζεται ως ένας δείκτης μάζας σώματος,BMI, μεγαλύτερο από 30), γλυκόζη στα ούρα, ή ισχυρό οικογενειακό ιστορικό διαβήτη.
Την ημέρα του προ-συμπτωματικού ελέγχου, η γυναίκα μπορεί να φάει και να πιει κανονικά. Θα πρέπει να δοθούν 50 γραμμάρια γλυκόζης, συνήθως με τη μορφή ενός ειδικά σχεδιασμένου ροφήματος πορτοκαλιού, το οποίο θα πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε λίγα λεπτά. Μία ώρα αργότερα, παίρνουμε ένα μικρό δείγμα αίματος και μετράμε το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα της γυναίκας.
Αν η γλυκόζη είναι αυξημένη στο αίμα της γυναίκας, απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές για να προσδιοριστεί με βεβαιότητα αν έχει διαβήτη κύησης. Οι περισσότεροι θεωρούν μία τιμή μεγαλύτερη 130 έως 140 mg / dL (7.2 έως 7.7 mmol / L) ως αυξημένη. Η δοκιμασία γλυκόζης μίας ώρας είναι μια δοκιμασία διαλογής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί ο καθένας που έχει ένα αυξημένο επίπεδο γλυκόζης στο αίμα μία ώρα θα έχουν διαβήτη κύησης.
Ωστόσο, εάν το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα σε μία ώρα είναι πολύ υψηλό(≥ 200 mg / dL [11.1 mmol / L]), πολλοί κλινικοί γιατροί δεν εκτελούν οποιοδήποτε περαιτέρω έλεγχο, διότι υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα ότι η γυναίκα έχει διαβήτη κύησης.
Η τρίωρη ( ή δίωρη, σε ορισμένες περιοχές ) δοκιμασία ανοχής γλυκόζης από το στόμα ( GTT ) χρησιμοποιείται για να προσδιοριστεί με βεβαιότητα αν μια γυναίκα έχει διαβήτη κύησης . Η δοκιμή γίνεται μέσω μέτρησης του επιπέδου της γλυκόζης στο αίμα της γυναίκας πριν φάει οτιδήποτε το πρωί ( νηστεία ) , και αμέσως μετά από μία, δύο και τρεις ώρες αφού πιεί ένα ποτό γλυκόζης που περιέχει 100 γραμμάρια γλυκόζης (δύο φορές το ποσό που χρησιμοποιήθηκε στο τεστ τεστ της μιας ώρας ) . Παρόμοια με τη δοκιμασία της μιας ώρας, είναι συνήθως με τη μορφή ενός ειδικά σχεδιασμένου ροφήματος πορτοκαλιού.
Μια γυναίκα λέγεται ότι έχει διαβήτη κύησης , αν δύο ή περισσότερες από τις τιμές γλυκόζης στο αίμα της είναι πάνω από τα ακόλουθα επίπεδα :
Νηστεία : > 95 mg / dL ( 5,3 mmol / L ) 1 ώρα : > 180 mg / dL ( 10 mmol / L ) 2 ώρες : > 155 mg / dL ( 8.6 mmol / L) 3 ώρες : > 140 mg / dL ( 7.8 mmol / L)
Ωστόσο τα νεότερα δεδομένα έχουν οδηγήσει στην κοινή παραδοχή που συνιστά να χρησιμοποιείται το τεστ με 75 g γλυκόζης από το στόμα για όλες τις γυναίκες που δεν είναι ήδη γνωστό ότι είναι διαβητικές στις 24-28 εβδομάδες της κύησης . Διαβήτης διαγιγνώσκεται όπου μία ή περισσότερες τιμές υπερβαίνονται Τιμή ( νηστεία ≥5.1 mmol / l , 1 – ώρα ≥10.0 mmol / l , 2 – ώρες ≥8.5 mmol / l). .
Posted in: Διαβήτης Κύησης